Snel bestanden bekijken in Windows 10

OS X van Apple heeft de handige mogelijkheid om met de spatiebalk in de Finder snel een bestand te bekijken. Je krijgt dan een voorbeeld te zien van het bestand, ongeacht het bestandstype. Met de software Seer kan dat nu ook in Windows 10.

Seer werkt op eenzelfde manier als hoe Quick Look werkt in OS X. Je kunt in de Windows Verkenner op de spatiebalk drukken, waarna een voorbeeld verschijnt van het betreffende bestand. Het programma ondersteunt afbeeldingen, video’s, documenten en audio, maar voor Office-bestanden en een aantal andere formaten zijn nog wat extra stappen nodig. Seer bevindt zich nog wel in het bètastadium, maar werkte in onze tests al prima. Later wordt ook ondersteuning voor Linux toegevoegd.

Je downloadt Seer vanaf Sourceforge. Klik op de groene downloadknop en voer het gedownloade bestand uit. Klik op Next gevolgd door Install en ten slotte op Finish om de installatie te sluiten en Seer direct te openen. Er verschijnt een korte uitleg, die je kunt wegklikken door rechts op het kruisje te klikken.

Als je nu de Windows Verkenner opent, een bestand selecteert en op de spatiebalk drukt, verschijnt een voorbeeldweergave. Je drukt nog een keer op de spatiebalk om de weergave weer te sluiten. Je kunt tijdens de weergave gewoon de pijltjestoetsen gebruiken om door de map te bladeren en andere bestanden in te zien. Daarnaast bevinden zich onderaan soms snelacties, zoals bij een afbeelding de optie om deze te roteren.

Na de installatie geeft Seer je een snelle uitleg hoe het precies in zijn werk gaat.

 

Wat opvalt is dat Seer niet werkt voor Microsoft Office-bestanden. Daarvoor is gelukkig wel een plug-in beschikbaar. Ga hiervoor rechtsonder naar het systeemvak en klik met de rechtermuisknop op het Seer-pictogram. Kies voor Settings. Ga links naar het tabblad Plugins en klik daarna op het tabblad Available.  Hier zie je een aantal plug-ins die beschikbaar zijn. Let op dat voor de juiste werking van deze plug-in het wel vereist is dat Microsoft Office op je pc is geïnstalleerd.  Selecteer MSOffice en klik op Download MSOffice. Er wordt een ZIP-bestand gedownload. Pak deze uit op een makkelijk te bereiken locatie. Ga naar het tabblad Local en klik op Add. Blader naar de map waar je zojuist MSOffice hebt uitgepakt en selecteer het plugin.json-bestand om de plug-in toe te voegen. Klik op Ok om de instellingen toe te passen en het venster te sluiten.

Als je nu een .docx-, .pptx- of ander Office-bestand bekijkt, zal je zien dat het document nu wel in te zien is. Helaas is het geheel niet supersnel, omdat de plug-in het document eerst even converteert naar PDF, maar het is in veel gevallen nog altijd sneller dan helemaal Word opstarten. Een alternatief is het gebruik van de plug-in pandoc, die alleen overweg kan met .docx, .odt en .epub en geen geïnstalleerde Microsoft Office vereist. Je installeert deze plug-in op eenzelfde manier als MSOffice. Enige verschil is dat je dan twee project-json-bestanden krijgt, die je beide los moet toevoegen zoals je net hebt gedaan.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: os x, finder, seer