Pdf’s omzetten met PDF Shaper

Soms is het nodig om twee pdf’s samen te voegen of om een pdf om te zetten naar een afbeelding of naar een tekstbestand. Een licentie op Adobe-pdf-software kost al gauw een paar honderd euro, PDF Shaper doet het gratis. Jochem de Goede

PDF Shaper

Het programma PDF Shaper geeft je de mogelijkheid om pdf-documenten op te splitsen of juist samen te voegen. Daarnaast is het mogelijk om pdf’s te converteren, waarbij veel bestandsformaten ondersteund worden. Denk dan aan .doc en .docx, .rtf en als afbeelding. Het fijne is dat het programma voor persoonlijk gebruik geheel gratis is. Je downloadt het programma vanaf de downloadpagina. Klik bij PDF Shaper Free op Download. Voer daarna het installatiebestand uit en klik bij de taalkeuze op OK. Klik op Volgende, ga akkoord met de licentieovereenkomst en klik nog een aantal keer op Volgende. Let op dat je tijdens de installatie een aanbieding krijgt van een gratis programma: klik daarvoor op Click here to customize the installation en vink het programma uit, waarna je de installatie kunt starten. Klik achteraf op Voltooien om het programma direct te openen.

Tijdens de installatie wordt je een extra programma aangeboden, let daar dus even op!

Pdf's converteren

Op het hoofdscherm van PDF Shaper heb je links de verschillende opties van het programma. Bij Documenten heb je verschillende converteeropties. Zo kun je pdf naar .txt of .rtf omzetten. Kies bijvoorbeeld voor PDF naar TXT. Er opent een nieuw venster. Hier kun je klikken op Toevoegen om een document dat je wilt converteren toe te voegen. Handig is dat je zo veel documenten als je wilt in een keer kunt toevoegen. Ben je klaar met toevoegen, klik dan op Uitvoeren om het converteren te starten en kies de map waar je de uitvoerbestanden wilt hebben. Klik op Map selecteren om het converteren te beginnen. Het resultaat ziet er in onze test goed uit.

Handig is dat je in een keer meerdere pdf’s kunt omzetten. 

Pdf's splitsen

Op de pagina Inhoud is het mogelijk om pdf’s samen te voegen of te splitsen en om tekst of afbeeldingen van een pdf te exporteren of zelfs te verwijderen. Om een pdf-bestand te splitsen, klik je op de betreffende optie. Er opent zich een nieuw venster, voeg op dezelfde manier als net je pdf toe. Ga nu naar het tabblad Opties om daar te kiezen hoe de pdf gesplitst moet worden. Je kunt op twee manieren splitsen: je kunt het aantal bestanden kiezen waarin de pdf verdeeld moet worden. Kies je hier voor bijvoorbeeld 2, dan wordt de pdf door midden gedeeld. Je kunt ook het aantal pagina’s kiezen, door de optie Splitsen naar aantal pagina's te selecteren. Als je dan bijvoorbeeld 10 kiest, worden steeds 10 pagina's van de pdf in een apart bestand geplaatst. Klik op Uitvoeren om het splitsen te starten.

Je kunt de pdf in een aantal bestanden opsplitsen of per x pagina’s opdelen in steeds een nieuw bestand.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: windows, pdf, adobe