Nuttige packages voor je Synology-NAS

Elke NAS heeft natuurlijk standaard al erg veel beschikbare software. Synology biedt out of the box al erg veel aan voor zijn NAS. Toch kan het altijd beter met nog meer packages. Wij zetten enkele pakketbronnen op een rij.

Op het internet zijn verschillende pakketbronnen voor je Synology-NAS beschikbaar. Een van de bekendste en misschien wel de grootste is de SynoCommunity. Hierin zijn pakketten opgenomen zoals CouchPotato, voor het automatisch downloaden en zoeken naar films via nieuwsgroepen, ejabberd om je eigen chatserver op te zetten en Firefox Sync Server, zodat je je eigen bladwijzers kunt synchroniseren tussen verschillende apparaten via je NAS. Ook de populaire usenetdownloader SABnzbd+ zit in deze repository, evenals Sick-Beard.

Om de SynoCommunity-pakketbron toe te voegen, doorloop je de volgende stappen. Ga naar DSM en klik in het hoofdscherm op Package Center. Klik bovenaan op de knop Instellingen en kies voor het tabblad Pakketbronnen. Klik op de knop Toevoegen. Vul bij Naam de naam in: SynoCommunity en bij Locatie de volgende link: http://packages.synocommunity.com/. Klik op OK. Er verschijnt een melding over het vertrouwen van het certificaat, klik opnieuw op OK om door te gaan. Ga in het Instellingenscherm nog even naar het tabblad Algemeen. Onderaan vind je de sectie Vertrouwensniveau. Deze kun je het beste wijzigen naar Synology Inc. en vertrouwde uitgevers. Mocht je een pakket tegenkomen dat je graag wilt installeren, maar dat niet vertrouwd is, zet het niveau dan later op Elke uitgever. Let wel op dat je dan mogelijk risico loopt, omdat je niet-vertrouwde software installeert. Klik ten slotte op OK om het Instellingenscherm te sluiten.

Zo voeg je een pakketbron toe

In Package Center is nu onderaan een extra tabblad verschenen, genaamd Gemeenschap. Het kan zijn dat je bovenaan in het venster even op Vernieuwen moet klikken voordat je de nieuwe software op dit tabblad ziet.

Handige packages zijn naast de eerder genoemde onder meer Transmission, voor het downloaden van torrentbestanden, ownCloud, als vervanger van bijvoorbeeld Synology Cloud Station, Subliminal om automatisch ondertiteling voor je gedownloade films en series te vinden en NZBGet, dat hetzelfde doet als SABnzbd+, maar minder geheugen verbruikt en daardoor hogere downloadsnelheden haalt. Cool is Debian Chroot, waarmee je een volledige Debian-installatie in je DSM kunt draaien zonder enige gevolgen, dat kan leuk zijn om een keer te proberen. Echter, DSM zal voor de meeste gebruikers zat opties bevatten.

Het kan nodig zijn het Vertrouwensniveau op Elke uitgever te zetten

Overige pakketbronnen

  • synobox.fr.nf/synopackages/: deze pakketbron bevat alleen SynoBox, waarmee het mogelijk is om gekozen mappen op je Synology met Dropbox te synchroniseren. Er is ondersteuning voor meerdere accounts, je kunt zelf je mappen kiezen en het is mogelijk om op basis van een schema te synchroniseren.
  • cphub.net: CPHub bevat wat geavanceerdere pakketten. Denk daarbij aan notificatiebeheer, onder andere is Growl aanwezig, phpPgAdmin voor als je een PostgreSQL-database wilt beheren en speciale pakketten voor het beheer van dynamisch DNS.
  • packages.mysynology.nl: deze pakketbron is van Nederlandse afkomst en bevat drie pakketten: VirtualHere, JSMusicDB en Wake on Lan Gateway. JSMusicDB is een muziekspeler in de browser die er vooral mooi uitziet. Het heeft wel apart de inloggegevens van je NAS nodig, dus zorg voor een aparte account.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: dsm, synocommunity