abonneren

Nachtmodus op je smartphone configureren

Als je je tablet of smartphone net voor het slapen gebruikt, kan dat invloed hebben op hoe goed je slaapt. Het blauwe licht vlak voor het slapengaan kan je nog lang wakker houden. Met een nachtmodus voor Android en iOS haal je dat licht weg en slaap je beter.

Apple heeft met iOS 9.3 besloten een eigen modus in te bouwen waarmee het blauwe licht uit het scherm wordt gefilterd. Hetzelfde geldt voor Android, dat dat heeft toegevoegd aan de N-preview, hetzij verborgen. Voor eerdere Android-versies is het echter mogelijk om een aparte app te gebruiken.

iOS

Om de nachtmodus van iOS te activeren, volg je de volgende stappen. Open de app Instellingen en ga naar Beeldscherm en helderheid. Tik op Night Shift. Je kunt ervoor kiezen het nu direct in te schakelen, door de schakelaar bij Zet handmatig aan tot morgen om te zetten. Het is ook mogelijk om het op planning in te schakelen, waarvoor je de schakelaar bij Gepland omzet. Vervolgens kies je de Van en Tot tijd waarop je het aan wilt hebben. Het beste zet je Night Shift een paar uur voordat je normaal gaat slapen aan en dan weer totdat je wakker wordt, zodat als je ’s nachts even snel je telefoon checkt je niet verblind wordt door het blauwe licht.

Night Shift op iOS met de optie om dat in te plannen.

Onderaan bevindt zich een slider waarmee je de intensiteit in kunt stellen. Hoe verder naar rechts, hoe roder of warmer het beeld en dus hoe minder blauw licht waardoor het effect sterker zou moeten zijn. Dat kan wel ten koste gaan van je accuduur. Je kunt de schakelaar even vasthouden om een voorbeeld te zien.

Android N

Op Android is er de optie om een aparte app te gebruiken of te wachten op de Android N-update. Als je gebruikmaakt van de N-preview, kun je nachtmodus als volgt inschakelen: open het notificatiemenu en klap het snelmenu uit. Houd het tandwiel ingedrukt totdat de telefoon trilt. Laat de knop los waarna de app Instellingen automatisch opent. Onderaan bij Systeem bevindt zich nu de optie Systeem-UI-tuner. Tik erop en tik op OK. Kies voor Kleur en uiterlijk en daarna voor Nachtmodus en zet de optie aan.

De nachtmodus van Android N Preview regelt alles zelf.

Eerdere Android-versies

Voor alle andere toestellen kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld de app Twilight. Download en installeer de app vanaf Google Play en voer deze daarna uit om te configureren. In de app kun je de kleurtemperatuur en intensiteit instellen. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe meer rood en hoe beter voor je ogen. De tijden waarop gefilterd moet worden, kun je daaronder weer instellen. Handig is dat dat automatisch van zonsondergang tot -opkomst kan. Je kunt ook eigen tijden instellen met Aangepast of je kunt je ingestelde alarmklokken als trigger gebruiken.

Handig is de pauzeknop rechts bovenin, waarmee je het effect uitzet voor als je bijvoorbeeld even een film gaat kijken. Het is ook mogelijk om automatisch voor specifieke apps het effect uit te schakelen, daarvoor ga je onderaan naar Meer instellingen en zet je de optie aan bij Pauzeren bij specifieke apps. Tik OK en schakel bij Toegankelijkheid de optie Twilight in door erop te tikken en te kiezen voor de schakelaar en tik op OK. Ga terug naar Twilight en tik opnieuw op de optie Pauzeren bij specifieke apps waarbij je nu kunt kiezen welke apps je uitgezonderd wilt hebben.

Twilight voor Android, voor als je het nog zonder Android N doet.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: ios, smartphone, Android N, Nachtmodus, Slapen

Laatste Vacatures