}
abonneren

Jongleren met partities

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Besturingssysteem migreren
  3. Kopiëren of klonen
  4. Partitie converteren
  5. Partitie creëren
  6. Schijf initialiseren
  7. Ruimte vrijmaken
  8. Partities herschalen
  9. Partitie opsplitsen
  10. Kennismaking
Ooit loop je er tegenaan: onvoldoende schijfruimte! Misschien ben je inderdaad toe aan een grotere schijf, maar het kan ook dat alleen die ene partitie te klein geworden. Je staat in elk geval voor enkele zware ingrepen in je huidige schijfindeling. Geen nood, want zulke scenario’s zijn op maat gesneden voor Aomei Partition Assistant!

In dit artikel gaan we stevig aan de slag met partities. We voorzien verschillende scenario’s: van het uitbreiden, inkrimpen, kopiëren en samensmelten van partities tot het migreren van een besturingssysteem naar een andere schijf. Dat doen we met Aomei Partition Assistant Home, dat je gratis downloadt via www.disk-partition.com/partition-software.html. Er bestaan ook enkele commerciële varianten van Aomei Partition Assistant, maar dat heeft vooral te maken met de ondersteuning van Windows-serveredities en met de gratis support. Overigens bestaat er ook een gratis, maar wel uitgeklede versie voor serveredities (Aomei Partitions Assistant Lite). In elk geval, voor onze doeleinden volstaat de gratis Home-editie ruimschoots, temeer omdat de producent het zelfs toelaat dat je die in commerciële omgevingen inzet.

In Windows zit weliswaar standaard een module voor schijfbeheer ingebouwd, bereikbaar via het commando diskmgmt.msc, maar voor meer complexe ingrepen schiet die tekort. Zo laat een partitie zich bijvoorbeeld alleen maar uitbreiden naar vrije schijfruimte als die ruimte zich onmiddellijk rechts van de uit te breiden partitie bevindt. Dat lukt dus niet als die ruimte zich aan de linkerkant bevindt of als er een andere partitie ‘in de weg zit’. Partities zonder meer verplaatsen, kopiëren of samensmelten is evenmin mogelijk en om bijvoorbeeld een fat32-partitie naar ntfs te converteren moet je je toevlucht nemen tot een wat esoterisch opdrachtregelcommando.

We laten dat ingebouwde schijfbeheer dus voor wat het is en focussen ons op Aomei Partition Assistant Home. We willen je echter wel een duidelijke waarschuwing meegeven. Bewerkingen uitvoeren op partities, hoe ‘onschuldig’ ook, is nooit zonder gevaar. Je grijpt namelijk diep in op de bestandsstructuren en een vergissing is snel gemaakt. We raden je hoe dan ook aan altijd eerst een databackup of schijfkopie te maken voor je met partitioneringssoftware aan de slag gaat – ook als die software plechtig belooft dat je data geen gevaar lopen! Als het van Aomei afhangt, gebruik je hiervoor de (gratis) backuptool Aomei Data Backuper (www.aomeitech.com/aomei-data-backuper.html), waarmee je complete partities in één keer veilig stelt.

Het standaard schijfbeheer van Windows: goed voor basale operaties.
Het standaard schijfbeheer van Windows: goed voor basale operaties.

Een pijnloze installatie in slechts enkele muisklikken.
Een pijnloze installatie in slechts enkele muisklikken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Tools

Tags: aomei

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI