Gadgets op Windows 10

In 2007 introduceerde Microsoft in Windows Vista gadgets. Dat waren miniprogrammaatjes voor op je bureaublad om je snel informatie te geven. Sinds Windows 8.1 zijn ze echter verwijderd. Met Win10 Widgets kun je gelukkig weer frisse gadgets in Windows 10 installeren.

Win10 Widgets

Het toevoegen van de gadgets, of widgets zoals ze ook wel genoemd worden, is mogelijk met het programma Win10 Widgets. Win10 Widgets integreert met Windows 10 en maakt aan de achterkant gebruik van het bekende Rainmeter, dat al langer bekend staat om zijn widgets. Win10 Widgets integreert goed, zo maakt het bijvoorbeeld automatisch gebruik van je kleurenschema op Windows 10. De gadgets kunnen verschillende soorten informatie weergeven, zo zijn er bijvoorbeeld gadgets die het weer, de acculading of de hoeveelheid vrije schijfruimte weergeven. Daarnaast heb je een gadget om muziek en geluid mee te bedienen. Je kunt Win10 Widgets samen met Rainmeter eenvoudig tegelijk installeren. Hiervoor ga je naar deze pagina en klik je onder bij What is Rainmeter? op de link …you can get Win10 Widgets and Rainmeter bundled in one easy-to-install package here.Met Win10 Widgets breng je bijna de gadgets van Windows Vista en Windows 7 terug naar Windows 10.

Installatie

Download het uitvoerbare bestand en start de installatie door er dubbel op te klikken. Kies uit de lijst van talen voor English – English, gezien Nederlands niet beschikbaar is, en klik op OK. Klik op Next en klik op Install. De standaardwaarden zijn prima. Klik ten slotte op Finish om de installatie te beëindigen en Rainmeter en daarmee Win10 Widgets te starten. Het hoofdscherm van Win10 Widgets verschijnt, dat je kunt wegklikken door op het kruisje te klikken.Na de installatie verschijnt een welkomstboodschap met een YouTube-video waarin het een en ander wordt uitgelegd.

Configuratie

Standaard verschijnen er al een aantal widgets automatisch op je bureaublad. Je kunt een widget verplaatsen door erop te klikken, de muis ingedrukt te houden en de widget daarna te slepen. Per widget zijn grote, middelgrootte en kleine varianten. Om te wisselen tussen een variant klik je met de rechtermuisknop op een widget en kies je voor Variants. Om widgets in- of uit te schakelen, klik je opnieuw met de rechtermuisknop op een widget en kies je nu voor Win10 Widgets. Vervolgens zie je een lijst van alle widgets. Als je een widget selecteert, zie je welke varianten er eventueel actief zijn. Zodra je op een variant klikt, schakel je deze in of uit, afhankelijk van de huidige status. Het kan zijn dat de Weather-widget geen of verkeerde informatie weergeeft. Klik er dan met de rechtermuisknop op en kies voor Custom skin actions / Set location. Vul nu de naam in van je stad of dorp en druk op Enter. Bij die Custom skin actions kun je ook de graden naar Celsius wijzigen.Het kan zijn dat de Weather-widget je locatie niet goed vindt, kies dan voor de optie Set location.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: windows, gadgets, widgets