Foto’s, video’s en audio converteren

Het converteren van bestanden is lastig. Even een video of liedje omzetten zodat je het met je smartphone of tablet kunt synchroniseren, is zonder het juiste programma niet zomaar gedaan. Het grootste probleem is om een betrouwbaar programma te vinden.

File Converter

Een goed programma voor deze taak is File Converter. File Converter is een opensourceprogramma dat gebruikmaakt van bekende bibliotheken om video, audio en afbeeldingen om te zetten. Het programma heeft ondersteuning voor m4a, mkv, mp3, wav, webm, wma, wmv, aac, gif, png, jpg, ico, bmp en dvd’s. Het aantal bestandsformaten groeit continu met elke nieuwe versie. Je downloadt File Converter vanaf de website. Klik op de knop Download. Na korte tijd wordt er een .msi-bestand binnengehaald. Voer het gedownloade bestand uit en klik een aantal keer op Next, ga akkoord met de licentievoorwaarden en klik op Install om de installatie te starten. Tijdens de installatie vraagt Gebruikersaccountbeheer van Windows twee keer om toestemming. Klik op Finish om de installatie af te sluiten.

De installatie van File Converter is zo voltooid.

 

Bestanden omzetten

File Converter werkt enkel in de Windows Verkenner. Om een bestand om te zetten, blader je naar de betreffende map in de Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies voor File Converter. Vervolgens opent een lijst met bestandsformaten waarnaar het betreffende bestand omgezet kan worden. Handig is ook de optie om een video te converteren en tegelijkertijd meteen het beeld te roteren. Om een video bijvoorbeeld naar links te draaien, kies je voor de optie To Mp4 (rotate left) in het contextmenu. Om deze lijst aan te passen, klik je op Configure presets. Vervolgens kun je links uit de lijst een uitvoerformaat kiezen en kun je rechts ernaast uit de lijst kiezen welke formaten voor dat uitvoerformaat als invoer kunnen dienen.

Om een bestand te converteren, klik je er met de rechtermuisknop op en kies je voor File Converter.

 

Instellingen wijzigen

In diezelfde instellingen van Configure presets kun je ook per bestandsformaat de kwaliteit instellen, eventueel kiezen om standaard te roteren en een schaalfactor instellen. Handig is ook de optie om de bestandsnaam van het geconverteerde bestand in te stellen. Standaard wordt het bestand met dezelfde bestandsnaam in dezelfde map geplaatst als het origineel. Wil je dat wijzigen, dan ga je naar het veld File name template. Standaard staat hier (p)(f). De eerste variabele, (p), staat voor het bestandspad van het invoerbestand. De (f) staat voor de originele bestandsnaam. Wil je de bestanden bijvoorbeeld in een map Geconverteerd plaatsen, dan maak je er (p)Geconverteerd(f) van. Wil je graag het bestandsformaat in de bestandsnaam verwerkt hebben, dan typ je (p)(O)_(f). De variabele (O) wordt vervangen met het bestandsformaat. Je kunt alle variabelen die je kunt gebruiken vinden door op help ? te klikken onder de File name template.

Met de File name template kun je de bestandsnaam van het uitvoerbestand instellen.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: video, audio, afbeeldingen, converteren, file converter