abonneren

Eenvoudig accenten typen met Holdkey

Het typen van accenten is altijd lastig op Windows. Altijd weer even zoeken naar waar de apostrof zit en dan de letter. En dan zal je zien staat de toetsenbordindeling weer verkeerd staat en werk het niet. Holdkey maakt hier eens en voor altijd een einde aan.

Holdkey introduceert een andere manier om accenten te typen. In plaats van eerst de apostrof te typen en dan de letter, stelt Holdkey je in staat om een accent te typen door de letter ingedrukt te houden. Vervolgens verschijnen de accenten die mogelijk zijn boven de letter, waarbij elk accent is aangegeven met een getal. Je drukt nu op het respectievelijke getal op je toetsenbord om het accent te typen. Deze werkwijze is gelijk aan hoe het werkt op OS X.

Je downloadt Holdkey vanaf holdkey.eu door op Download te klikken en te kiezen voor Download bij de Basic-versie. Op het moment van schrijven is versie 3 de nieuwste versie. In onze test blokkeerde Chrome de download: klik daarvoor op het pijltje en kies voor Behouden. Het programma is niet schadelijk, zoals Chrome beweert. Voer het uitgevoerde bestand uit en volg de installatiestappen door een aantal keer op Next te klikken en de licentieovereenkomst te accepteren. Klik ten slotte op Finish om het programma te starten.

De blauwe balk met de vreemde tekens zodat je heel eenvoudig accenten en ook vreemde tekens kunt typen.

Na korte tijd verschijnt het hoofdscherm en kun je aan de slag. In de Test box kun je oefenen met het programma. Om een accent te typen houd je de betreffende toets ongeveer een halve seconde vast waarna je het accent kunt kiezen vanuit de blauwe balk die erboven verschijnt. Holdkey bevat niet alleen accenten, maar ook vreemde tekens en symbolen. Zo zit onder de e bijvoorbeeld ook het euroteken. Om een letter daadwerkelijk heel vaak te typen, houd je deze simpelweg iets langer in. Na korte tijd verdwijnt het menu van Holdkey en wordt de letter herhaald. Om de actie te annuleren, druk je op een andere toets dan een van de cijfers.

Er zijn nog een aantal handige instellingen aanwezig. Om de instellingen te openen ga je naar het tabblad Settings. Zo kun je bij Holdkey speed instellen hoe snel de overlay verschijnt. Hoe hoger het getal, hoe langer het duurt. De Repeat delay stelt in hoelang je de letter vast moet houden voordat deze herhaald wordt. Je kunt de kleur van de balk en de vorm ervan instellen bij Holdkey info bar color and size setting. Met Use caps lock as shift key kun je ervoor zorgen dat capslock alleen de eerste letter als hoofdletter schrijft. Ten slotte schakel je nog de optie Enable multiple monitor support in als je gebruikmaakt van meerdere beeldschermen, zodat de balk ook correct op het secondaire beeldscherm verschijnt.

De complete lijst van alle vreemde tekens die Holdkey ondersteunt, vind je op holdkey.eu/quickref.php. De Pro-versie bevat daarnaast nog tekens in combinatie met de Windows-toets, maar die versie kost wel vijf dollar.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: Windows, accenten, vreemde tekens, holdkey