Bestanden ontdubbelen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specifiek ontdubbelen
  3. Cleaners
  4. Praktisch ontdubbelen
Oeps, de harde schijf zit vol! Maar voor je nu naar de winkel rent voor een grotere harde schijf, loont het de moeite om eerst te kijken of je ruimte kunt creëren door bestanden te ontdubbelen.

Vooraf alvast één ding: een backup is geen doublure! Het is een bewust gemaakte en vaak gecomprimeerde 1-op-1-kopie van je bestanden. Dus als je gaat ontdubbelen, dan laat je die backup met rust. Bij ontdubbelen gaat het ons om de bestanden en eventueel de mappen waarvan onbewust een overbodige kopie wordt bewaard op een actieve harde schijf. Hoeveel extra opslagruimte dat allemaal in beslag neemt, is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke bewaargedrag, maar niet zelden kan het lelijk uit de hand lopen met de doublures.

Wanneer is een bestand dubbel? Dat gaat verder dan alleen de bestandsnaam in combinatie met de datum waarop het bestand is aangemaakt of gewijzigd. Wel heb je de zekerheid dat twee bestanden met exact dezelfde bestandsnaam nóóit in dezelfde map kunnen staan, wat betekent dat je de inhoud van verschillende mappen moet vergelijken om de dubbele bestanden te vinden. Wordt een doublure gevonden, dan weet je doorgaans welke van de twee mappen de ‘bronmap’ is. De kopie in die map laat je intact, de andere kan je weggooien.

Naast de bestandsnaam kunnen we ook de bestandsgrootte in de vergelijking meenemen. In de regel heb je een doublure te pakken als de bestandsnaam en de bestandsgrootte overeenkomen. Immers, de inhoud van de bestanden verschilt op dat moment. Maar wat als het om een ‘lossy’ bestandsformaat als jpg of mp3 gaat? Dan kan de inhoud van de bestanden verschillen, maar is er optisch en auditief wel degelijk sprake van een tweede kopie. En welke wil je dan bewaren?

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Tools

Tags: tools