Android-apps draaien in Chrome (OS)

Chrome OS wordt vaak gezien als een vrij eenvoudig besturingssysteem. Toch zijn er wel een aantal mogelijkheden die je net even moet weten, zoals Android-apps draaien in Chrome.

Het is mogelijk om een beperkt aantal voorgeselecteerde Android-apps te draaien in Chrome OS. Op het moment van schrijven zijn er al een aantal Android-apps beschikbaar, waaronder Evernote, Vine en Viber. Alle apps kun je hier vinden. Interessanter wordt het met de ARC Welder, waarmee je elke APK kan starten in Chrome OS, en ook in Chrome. Wel zijn er nog wat problemen, met name met Google Play, maar bijvoorbeeld Twitter werkt. De ARC Welder is eigenlijk bedoeld voor ontwikkelaars, om hun APK's voor Chrome klaar te maken, maar geen reden om nu alvast even te proberen of er misschien iets werkt.

Je kunt de ARC Welder hier downloaden. Je kunt het installeren door op Toev. aan Chrome te klikken en te bevestigen met Toevoegen. De installatie is snel voltooid en om het te starten in Chrome OS klik je op de zoekknop in de plank. Typ ARC Welder en druk op enter. De Welder heeft een map nodig om naartoe te schrijven, dus klik op Choose en maak even een nieuwe map aan in Mijn schijf en selecteer deze.

Het is nu nodig een APK te zoeken om te installeren. Handig daarbij is een tool om APK's te downloaden, zoals die van Evozi. Om een APK binnen te halen, plak je op die website de link naar de app van Google Play. Stel je wil de Twitter-app. Hiervoor ga je naar play.google.com en zoek je op Twitter. Klik op de Twitter-app en kopieer in de adresbalk de link. Plak deze nu in Evozi en klik op Generate Download Link. Na korte tijd verschijnt er een groene knop waarmee je de APK kunt binnenhalen.

Zo haal je een Android-APK binnen van elke app

Vervolgens ga je terug naar naar de Welder en klik je daar op Add your APK. Ga naar de map Downloads alwaar je het bestand genaamd com.twitter.android.apk vindt. Selecteer het en klik op Openen. Je kunt kiezen bij Form Factor of je de tablet- of telefoonapp wilt. Wij kiezen voor Tablet, iets wat bij een scherm van 1080p toch al snel wenselijk is. Wijzig ook even de Orientation naar Portrait, anders is dat zo onhandig op een groot scherm. Klik Launch app om te starten.

De configuratie van ARC Welder voordat je de app start

Je kunt maar een Android-app tegelijk geïnstalleerd hebben en uitvoeren, maar daar is omheen te werken. Sluit even de Android-app en kies voor Download ZIP en sla deze op in de map Downloads op Chrome OS. Ga naar Chrome, klik rechts op het hamburgermenu, ga naar Downloads en en klik op Map 'Downloads' openen. Dubbelklik op de zip, sleep de bestanden in de zip terug naar de Downloads-map en zet deze in een nieuwe map genaamd twitter. Ga nu opnieuw bij het hamburgermenu in Chrome naar Meer hulpprogramma's en kies voor Extensies. Zet bovenaan een vinkje bij Ontwikkelaarsmodus. Kies voor Uitgepakte extensies laden en selecteer de net uitgepakte .zip-map en je kunt nu je Android-app permanent draaien. Deze stappen werken ook voor Mac, Windows en Linux overigens, alleen heb je daar minder moeite met het uitpakken van .zip-bestanden.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: android, apps, chrome os