Aan de slag met HandBrake

Het programma HandBrake is een handig programma voor het omzetten van dvd’s naar formaten die beter geschikt zijn om te streamen, op een iPad te zetten of om digitaal op te slaan. In deze miniworkshop laten we zien hoe je dat kunt doen en leggen we de belangrijkste instellingen van het programma uit.

HandBrake is te downloaden via de website van het programma en is beschikbaar voor Windows, OS X en Linux. Je kunt het programma alvast downloaden en installeren, maar wacht nog even met het openen ervan. Eerst moeten we namelijk even libdvdcss installeren. Deze bibliotheek die afkomstig is van VLC versie 1 heeft de mogelijkheid om dvd's beschermd met DRM te lezen. Voor 64 bit Windows kun je het bestand hier downloaden:  en voor 32-bit Windows kun je hier terecht. Plaats het bestand in C:\Program Files\HandBrake. Voor OS X is het nodig deze pakketinstaller binnen te halen en hoef je alleen de stappen van de installatiewizard te volgen. In principe kan HandBrake ook overweg met blu-rays, mits deze niet voorzien zijn van DRM. Is dat wel het geval, dan zul je eerst iets als MakeMKV moeten gebruiken om de blu-rayschijf te kopiëren zonder DRM.

We openen nu HandBrake en gaan aan de slag. Rechtsboven bevindt zich een knop Source. Klik hierop en blader naar het schijfstation waar je de dvd in hebt geplaatst. Open hier de map en na de selectie detecteert HandBrake automatisch de dvd. We lopen even de opties door: bovenaan bevindt zich Title. Als de dvd meerdere video’s bevat, zoals bijvoorbeeld bij series, kun je hier kiezen welke omgezet moet worden. Je zult elke aflevering een voor een moeten omzetten. Naast Title bevindt zich de mogelijkheid om te kiezen welke hoofdstukken (Chapters) meegenomen moeten worden. Als we een regel naar onderen gaan, zien we Destination. Hier wordt het omgezette bestand opgeslagen. Klik op Browse om deze plaats te wijzigen.

Het hoofdscherm van HandBrake

Onder Destination zien we Output Settings. Hier kun je het formaat kiezen: mp4 of mkv. De standaard, mp4, is prima en werkt op de meeste mediaspelers. Het formaat is niet van invloed op de kwaliteit. Daarvoor moeten we namelijk naar onderen, bij de tabbladen Video, Audio, Subtitles en Chapters. Op het tabblad Video zien we links Video Codec. De standaardcodec, h.264, wordt breed ondersteund en biedt goede beeldkwaliteit in verhouding met de prestaties. Rechts bevindt zich een slider voor de kwaliteit, de zogenaamde RF-waarde. De RF-waarde geeft aan hoeveel het bestand wordt samengeperst: 0 is geen compressie, 50 is maximale compressie. Een goede balans is 20. Minder compressie wil niet altijd zeggen een betere beeldkwaliteit, dit omdat de dvd zelf ook samengeperst is. Bij Tune, onder Encoder options, kun je eventueel nog het type film kiezen. Selecteer uit dit lijstje film voor gewone films, animation voor klassieke tekenfilms, stillimage voor een diavoorstelling of grain voor films met veel ruis. Laat deze instelling anders op none.

Op het tabblad Audio kun je audiotracks toevoegen of verwijderen, bij het tabblad Subtitles kun je eventuele ondertiteling toevoegen door deze in het selectielijstje te selecteren. Als eenmaal alles goed staat, klik je op Start rechtsboven naast Source om te beginnen met het omzetten van de dvd.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: dvd, converteren, vlc, handbrake