abonneren

Aan de slag met Calibre

Het beheren van e-books is niet altijd even eenvoudig, met verschillende formaten tussen de verschillende boeken. Als je een boek koopt bij Bol.com, krijg je deze niet zomaar op een Kindle. Calibre biedt uitkomst.

Calibre is een handig programma om e-books mee te beheren, te converteren en DRM te verwijderen. Je kunt Calibre downloaden vanaf de website. De installatie is erg eenvoudig. Na de installatie wordt gevraagd om de locatie te kiezen voor de Calibre-bibliotheek. Hier worden je e-books opgeslagen. De standaardmap is prima. Het is handig om in de volgende stap even te kiezen welke e-reader je gebruikt. Calibre kan dan e-books automatisch optimaliseren voor de schermgrootte.

Eenmaal op het hoofdscherm, wil je natuurlijk als eerste boeken toevoegen. Hiervoor druk je op de knop Boeken toevoegen en blader je naar de e-books die je hebt. Zodra deze zijn toegevoegd, kun je deze converteren door de betreffende boeken te selecteren en te klikken op Boeken converteren bovenaan. Er opent zich een nieuw venster. Rechtsboven kun je het uitvoerformaat kiezen. Als je het boek op een Kindle wilt lezen, kies je voor AZW3. Voor een Sony- of Kobo-e-reader en de rest, wil je waarschijnlijk EPUB gebruiken.

Het converteerscherm van Calibre

Echter, Amazon-boeken zijn voorzien van DRM. Deze DRM zal je eerst moeten verwijderen, voordat je de boeken kunt converteren. Om de DRM te verwijderen, is het nodig om eerst de Kindle-software te installeren. Dit omdat Calibre enkele encryptiesleutels nodig heeft om de DRM weg te halen. De Kindle-software voor OS X en Windows is te downloaden via Amazon. In de app is het nodig om alle boeken die je wilt converteren met de Kindle-app binnen te halen.

Eenmaal geïnstalleerd, gaan we door met Calibre. We downloaden de plug-in DeDRM als .zip-bestand van op het moment van schrijven versie 6.3.2. Pak de .zip uit. Ga vervolgens in Calibre in de rechterbovenbalk naar Voorkeuren, het laatste pictogram. Klik onderaan bij Geavanceerd op Plug-ins en klik rechtsonder in het net geopende scherm op Plug-in uit bestand laden. Ga nu in de net uitgepakte map naar de map DeDRM_calibre_plugin en selecteer het bestand DeDRM_plugin.zip. Calibre geeft een melding dat het bestand succesvol is toegevoegd. Om nu de DRM te verwijderen, moet je de boeken met DRM importeren, waarna DeDRM ze automatisch onder handen zal nemen. De boeken gedownload met de Kindle-app bevinden zich standaard in de map C:\Gebruikers\[gebruikersnaam]\Documents\My Kindle Content op Windows en op OS X in ~/Library/Application Support/Kindle/My Kindle Content/.

Al geïmporteerde boeken moet je even opnieuw toevoegen. Je kunt een boek verwijderen door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Verwijder boeken, Verwijder geselecteerde boeken. Bevestig door op OK te klikken. Voeg vervolgens opnieuw het boek toe zodat DeDRM zijn werk kan doen.

Om te controleren dat de DRM ook daadwerkelijk verwijderd is, kun je proberen het betreffende boek te bekijken in de e-bookviewer van Calibre. Als je dubbelklikt op het boek, zou het boek zich moeten openen waarna je er doorheen kunt scrollen. Overigens zal DeDRM ook DRM verwijderen van Nook Study en Adobe Digital Editions. 

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: drm, Calibre, E-book