abonneren

Howto: Windows XP-accounts overzetten naar Windows 7 of 8 met Windows Easy Transfer

Het is mogelijk om je oude accountgegevens van Windows XP te importeren in Windows 7 of 8. De tool Windows Easy Transfer helpt je daarbij.

Als je in Windows XP een gebruikersprofiel hebt waarin je tal van instellingen voor softwareprogramma's hebt opgeslagen, kan het handig zijn om die gegevens te importeren in Windows 7 of 8. Daardoor kun je bijvoorbeeld je favorieten behouden, maar ook snelkoppelingen op het bureaublad, instellingen van Windows-vensters en programma-instellingen.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat je bij het importeren van een oud Windows XP-account ook bijvoorbeeld ongeldige bestandskoppelingen, niet-gebruikte registerinstellingen en andere software-regelateerde instellingen overneemt die misschien niet helemaal goed ondeer Windows 7 of 8 werken. En in veel gevallen is het eigenlijk zelfs beter om onder Windows 7 of 8 juist met een schone lei te beginnen en nieuwe accounts aan te maken, dan oude Windows XP-accounts te importeren.

Account overzetten
Wil je toch je oude Windows XP-account overzetten naar Windows 7 of 8, dan kun je daarvoor de tool Windows Easy Transfer gebruiken. Deze software is echter niet standaard aanwezig onder Windows XP, maar kun je hier downloaden.

Als je op de Windows XP-computer de wizard start, geef je bij het eerste scherm aan dat dat de oude computer is waarvandaan je de accountgegevens wilt exporteren. Meestal herkent de software echter al dat dat het geval is, dus hoef je die optie in de meeste gevallen niet apart aan te vinken. 

In de eerste stap vraagt Windows Easy Transfer welke accounts je wilt overzetten naar je nieuwe computer. De wizard neemt dan alle instellingen van de accounts die bestaan op je XP-computer, over en ook gedeelde items zoals muziek, foto's en documenten worden overgezet.

Als je de gewenste accounts hebt geselecteerd, klik je op de knop 'Volgende'. Je kunt er nu voor kiezen om je back-upgegevens te voorzien van een wachtwoord, maar verplicht is dat niet. Klik nogmaals op 'Volgende', waarna je kunt opgeven waar het back-upbestand moet worden opgeslagen. Kies daarbij bij voorkeur voor een netwerklocatie waar je ook bij kunt op je andere Windows 7- of Windows 8-computer, maar het is ook mogelijk om de gegevens op te slaan op een externe harde schijf of usb-stick.

Is het programma klaar, dan kun je het afsluiten. De volgende taken voer je uit op je nieuwe Windows 7- of 8-computer.

Accounts importeren in Windows 7 of 8
Als de back-up van de Wizard bestanden en instellingen overzetten is voltooid, kun je nu de tool Windows Easy Transfer starten op Windows 7 of Windows 8, wij gebruiken in dit voorbeeld Windows 8 om de gegevens te importeren.

Kies - nadat je de wizard onder Windows 8 hebt gestart - voor de optie die je hebt gekozen onder Windows XP en de locatie waar je je back-up bestand hebt opgeslagen. In ons geval was dit een externe harde schijf, we kiezen in Windows Easy Transfer dan voor de optie 'Een externe harde schijf of USB-flashstation:

In het daarop volgende scherm wordt gevraagd welke computer je hebt: de oude of de nieuwe. Uiteraard kies je hier voor 'Dit is mijn nieuwe computer', en als het programma erom vraagt blader je naar de locatie waar je het back-upbestand uit Windows XP hebt opgeslagen, dit bestand eindigt met de extensie .wiz.Nadat je het juiste back-upbestand hebt geselecteerd, kun je beginnen met het importeren van de gegevens van je oude XP-machine.

Je kunt ook hier nog opgeven welke accounts en gegevens je wilt importeren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld accounts die je toch niet wilt opnemen, weglaten. Via de knop 'Geavanceerde opties' rechts onderin de wizard kun je nog instellen welke oude accounts je wilt koppelen aan de bestaande accounts op Windows 7 of Windows 8.

Ook is het mogelijk om oude accounts uit XP te koppelen aan een geheel nieuwe account, waarbij je dan wel de gebruikersnaam en wachtwoord opnieuw moet instellen: deze worden namelijk niet automatisch overgenomen door de wizard. Het nadeel is wel dat je nieuwe account die je wilt aanmaken, niet uit speciale tekens of spaties mag bestaan. Dat is overigens wel vreemd, want bestaande accounts op Windows 8 mogen wel een spatie hebben, bijvoorbeeld 'Jan Janssen'. De Easy Transfer Wizard doet dat echter vreemd genoeg niet.

Nadat je hebt opgegeven welke bestanden en accounts moeten worden geïmporteerd, gaat de wizard van start. Ook hier moet je even geduld hebben; het overzetten van alle gegevens kan tot wel een uur duren, afhankelijk van de grootte van de bestanden.

Is het programma klaar? Dan krijg je aan het eind een overzicht te zien van welke accountgegevens zijn overgezet. Ook handig is dat Easy Transfer aangeeft welke programma's zijn overgezet, en welke Windows-onderdelen niet meerr werken onder Windows 8, die voorheen wel onder Windows XP geïnstalleerd waren.

Na afloop van het overzetten van de gegevens en de accounts moet je de computer opnieuw opstarten. Hierdoor worden de wijzigingen in de accounts van kracht en kun je ook met de geïmporteerde accounts aanmelden op de nieuwe computer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Windows 8.1

Tags: