Windows 8.1: tips, trucs en meer

Windows 8.1 is er en zal – gewild of ongewild – meer en meer gebruikt gaan worden. Al was het maar omdat je bij een nieuwe pc, notebook-of netbook deze nieuwe versie van het besturingssysteem standaard krijgt meegeleverd. Tijd dus om wat handigheidjes op rij te zetten!

Opstarten met bureaublad

Windows 8.1 biedt besturingssysteem-technisch gezien voordelen ten opzichte van eerdere Windows-varianten. Ten eerste wordt er nog weer economischer omgesprongen met geheugengebruik en biedt het verregaande ondersteuning voor moderne biossen met UEFI-mogelijkheden, SSD’s en meer. Ga je upgraden, dan wil je wellicht niet al te veel tijd besteden aan het onder de knie krijgen van een voor serieus gebruik weinig interessante tegelinterface. Een van de nieuwigheidjes in Windows 8.1 is de optie om rechtstreeks naar het bureaublad te booten. Deze optie zit op een wat onlogische plek verstopt: klik met de rechter muisknop op een leeg stukje van de taakbalk in bureaubladmodus – daar is een tegel voor beschikbaar – en daarna in het geopende contextmenu op Eigenschappen. In het nu geopende venster klik je op het tabblad Navigatie om vervolgens de optie ‘Wanneer ik mij aanmeld of alle apps op een scherm sluit, naar het bureaublad gaan in plaats van naar Start’. Klik op OK en je omzeilt vervolgens het tegelscherm bij opstarten van de computer.


Doorstarten naar het bureaublad

Een van de verkoopargumenten van Windows 8.1 is het heuglijke feit dat de aloude startknop weer terug is. Dat is ook zo, maar erop klikken brengt je slechts weer terug naar het tegelscherm. Enig nut hebben we nog kunnen ontdekken aan het knopje: klik er eens met de rechter muisknop op. Behalve snelle links naar zaken als het Configuratiescherm, de opdrachtprompt en Computerbeheer vinden we – eindelijk – een fatsoenlijke manier om snel en effectief een Windows-pc af te sluiten. Onder – heel toepasselijk – Afsluiten of afmelden vindt je deze sinds Windows 8.0 meest gezochte opties.


Eindelijk de computer weer afsluiten via de startknop vanaf het bureaublad

De kans is vrij groot dat je op het moment dat je dit artikel leest, je Windows 8.0-versie allang hebt opgewaardeerd naar versie 8.1. Los van het feit dat deze upgrade vanwege drivers en andere systeemtools niet altijd vlekkeloos bleek te verlopen, is er één écht gevaar waar ongetwijfeld velen ingestonken zijn: de integratie van de Windows offline-account met het Microsoft-account. Op het eerste gezicht lijkt dat geen probleem, tot je je bedenkt dat alles dat je met een Microsoft-account doet binnen bijvoorbeeld Internet Explorer, wordt doorgestuurd naar de servers van Microsoft. Onder het motto ‘IE denkt met je mee’ worden dan alvast voor je mogelijk interessante pagina’s op de achtergrond geladen, maar dat is eigenlijk niet echt nodig in tijden van breedband-internet. De vraag is ook: wat gebeurt er met al die verzamelde gegevens betreffende je surfgedrag, en wat wordt er nog meer verzameld? Om het op safe te spelen is het dan ook niet verstandig om deze online-account te blijven gebruiken. Van het Microsoft-account weer een gewone account maken doe je via het Configuratiescherm, onder meer te bereiken via een rechtsklik op de nieuwe startknop in bureaubladweergave. Klik in het Configuratiescherm op Gebruikersaccounts en vervolgens bij de naam van je gebruikersaccount op ‘Wijzigingen aanbrengen in mijn account in Pc-instellingen’. Er opent een beeldvullend paneel. Klik hier – met aan de linkerkant de optie ‘Uw account’ geselecteerd – op ‘Koppeling verbreken’. Vul het wachtwoord van je Microsoft-account in, klik op Volgende en verzin wachtwoorden voor de te implementeren offline-account plus een wachtwoordhint. Klik wederom op ‘Volgende’ en tot slot op ‘Afmelden en voltooien’. Na even wachten en opnieuw aanmelden bent je verlost van het gekoppelde lokale en cloud-account en meld je jezelf voortaan weer lokaal aan.


Je persoonlijke Microsoft-account loskoppelen van de computer

Voor wie veel experimenteert met zijn computer, zijn de aloude systeemherstelpunten erg praktisch. Iedere keer dat je een driver of programma installeert, worden deze herstelpunten automatisch aangemaakt, zodat je snel weer terug kunt keren naar een eerdere status van de computer. Na de upgrade van Windows 8 naar Windows 8.1 is de functie systeemherstelpunten echter gedeactiveerd. Om Systeemherstel in Windows 8.1 weer aan te zetten, klik je in bureaublad-modus met de rechter muisknop op de startknop en daarna in het contextmenu op ‘Systeem’. In het gelijknamige venster klik je dan in het lijstje aan de linkerkant op ‘Systeembeveiliging’ gevolgd door een klik op de knop ‘Configureren’ in het venster Systeemeigenschappen. Zet de optie ‘Systeembeveiliging inschakelen’ aan en zet de schuifregelaar achter ‘Max. gebruik’ op een paar procent. Vervolgens klik je op de knop Klik dan op OK en je kunt weer Systeemherstelpunten maken.


Systeemherstel weer inschakelen onder Windows 8.1

Je hebt na het uitvoeren van deze tips de beschikking over een pc-vriendelijk –lees: muis- en toetsenbordvriendelijk – systeem zonder cloud-achterdeurtjes. Om nu helemaal een compleet systeem van Windows 8.1 te maken, compleet met een echt werkend startmenu, installeer je natuurlijk een van de vele gratis startmenu-alternatieven. Bijvoorbeeld Start8: daarmee wordt Windows 8.1 weer bruikbaar op de manier zoals we al jaren gewend zijn met Windows.

In het overgrote deel van de voorgaande Windows-versies was het mogelijk – om door fanatiek op de F8-toets te drukken tijdens het opstarten – in een opstartmenu te belanden waar vanuit Systeemherstel in een veilige modus kon worden gestart. Ook in Windows 8.x werkt lang niet elke systeemherstelactie buiten deze ‘veilige modus’ en vaak lijkt een dergelijke optie hier niet eens meer te bestaan. Voor een ieder die al sinds Windows 8.0 wanhopig op zoek is naar het aloude ‘kale systeemherstel’: beweeg je muis naar de rechter onder- of bovenhoek van je beeldscherm en klik in de verschenen verticale balk op ‘Instellingen’ (het tandwiel). Klik vervolgens op ‘Pc-instellingen’ wijzigen, waarna een beeldvullend paneel opent. Klik hier aan de linkerkant op ‘Bijwerken en herstellen’, gevolgd door een klik op ‘Systeemherstel’. Aan de rechterkant klik je vervolgens op Nu opnieuw opstarten en wacht even. Klik op ‘Problemen oplossen’, ‘Geavanceerde opties’ en ‘Systeemherstel’. De computer herstart nu in de veilige modus van Systeemherstel.


De herstelfuncties van Windows 8.1

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten