Zo haal je meer uit Google Chrome

Als je gebruik maakt van Google's Chrome-browser, dan heb je geluk. Niet alleen beschik je dan over de snelste browser van allemaal, maar heb je ook nog eens allerlei handige functies tot je beschikking. PCM heeft de beste tips en trucs voor Chrome voor je op een rijtje gezet.

Krachtige vertaal-engine

Het komt maar al te vaak voor dat je af en toe niet op een Engelstalig of anderstalig woord kunt komen. Vanuit Chrome kun je - dankzij de krachtige vertaalfunctie van Google zelf - een bezochte pagina direct in de door jou gewenste taal vertalen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is met de rechter muisknop op de pagina te klikken en te kiezen voor Vertalen in het Nederlands. Als het een buitenlandse pagina betreft, krijg je direct de optie om de gehele pagina vertalen. 

© PXimport

Extra talen installeren

Zoals gezegd vertaalt Chrome de geselecteerde tekst standaard naar de taal waarin je het besturingssysteem hebt geïnstalleerd. Maar het is ook mogelijk om iedere site die je bezoekt in zijn geheel in een andere taal weer te geven. Dat stel je als volgt in: klik op de drie puntjes rechtsbovenin Chrome en klik op Instellingen. Vervolgens scroll je naar onder en open je de link Geavanceerde instellingen weergeven... 

© PXimport

Scroll daarna weer een stukje naar beneden naar het kopje Talen. Klik op de knop Taal- en invoerinstellingen, waarna een nieuw venster wordt geopend. Hier kun je nu extra talen installeren via de knop Toevoegen

© PXimport

In hetzelfde venster kun je ook nog je voorkeurstaal wijzigen. Als je dus liever wil dat Duits als eerste vertaaloptie wordt aangeboden, dan sleep je die naar boven, en zal dan voortaan de pagina die je bezoekt in die taal worden weergegeven. 

© PXimport

Streamen en casten

Een van de grote voordelen van Google Chrome is dat je alle Chromecast-functies van het bedrijf direct vanuit de browser kunt gebruiken. Dat begint al bij een bezoekje aan Youtube. Bekijk je een Youtube-filmpje in Chrome, dan komt - mitst er DlNA-apparaten in de buurt zijn - een extra cast-pictogrammetje onderin de player beschikbaar. Door erop te klikken zie je alle streamingapparaten in de omgeving en kun je je video er direct naartoe casten. 

© PXimport

Lees ook: 12 handige tips voor Google Chromecast

Schermopname maken

Je kunt alles wat je doet in Chrome ook opnemen in een video. Dat is handig voor bijvoorbeeld presentaties. Deze functie is echter niet standaard aanwezig in Chrome, maar je hebt daarvoor een aparte exensie nodig. Wij gebruiken hiervoor Screencastify. Deze kun je vinden in de Google Chrome Store. Na de installatie kun je je handelingen in Chrome opnemen door op het filmpictogram rechts bovenin Chrome te klikken. Er wordt een eerste configuratie gestart, waarbij je ook eventueel je microfoon en webcam kunt instellen. Dat kan handig zijn voor bijvoorbeeld instructievideo's, waarbij kijkers van de video dan jouw stem horen, maar jou ook in een klein deel van de video kunnen zien in een venstertje. 

© PXimport

Voordat de opname start, kun je kiezen of je alleen een enkel tabblad in Chrome wilt opnemen, of de gehele desktop van je computer, want ook dat is mogelijk. Video's kun je laten opslaan in je Google Drive-account, of lokaal op je eigen computer als webm-bestand. 

Tabbladen vastzetten

Je kunt in Chrome je tabbladen ook vastzetten. Dat is handig, want zo heb je snel toegang tot je favoriete website(s). Vastzetten van een tabblad doe je als volgt: klik met de rechter muisknop op het tabblad dat je wilt vastzetten en kies voor Tabblad vastzetten. 

© PXimport

Nadat je het tabblad hebt vastgezet, verschijnt deze bovenin de balk met tabbladen aan de linkerzijde, en krijgt het een mini-label, zodat het niet teveel ruimte in beslag neemt. 

© PXimport

Zoekmachine aanpassen

Natuurlijk is Google's eigen zoekmachine standaard in Chrome geïntegreerd, maar als je een andere wilt gebruiken dan is dat ook gewoon mogelijk. De zoekmachine wijzig je via Instellingen en Zoeken. Via de knop aan de linkerkant kun je de standaard zoekmachine direct wijzigen, maar je kunt ook handmatig een nieuwe engine toevoegen. Dat doe je via de knop Zoekmachines beheren...

© PXimport

Zoeken in geschiedenis

Het komt natuurlijk wel eens voor dat je een bepaalde website hebt bezocht, maar dat je een paar weken later niet meer precies weet welke dat was. Google Chrome biedt gelukkig een handige zoekfunctie, waarmee je door de geschiedenis kunt bladeren. Open het menu en kies voor Geschiedenis of druk op de toetscombinatie CTRL+H. Typ vervolgens bovenin je zoekopdracht in. 

Het handige van deze zoekfunctie is dat er niet alleen wordt gezocht in de url, maar ook in de tekst van de pagina zelf. Zo krijg je ook resultaten van zoekopdrachten te zien zonder dat het gezochte woord ook per definitie in die url hoeft voor te komen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten