abonneren

Abbyy Finereader 11 (7): Camera als scanner

Natuurlijk heb je niet altijd een scanner bij de hand. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat je onderweg een digitale scan van een document (artikel in de krant, contract, et cetera) wilt maken. Gelukkig is tegenwoordig elke smartphone voorzien van een fotocamera van goede kwaliteit. Deze camera kun je inzetten als alternatieve scanner.

Wel is er aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je een goed eindresultaat voor ogen hebt. Voor het fotograferen van een A4’tje kun je het beste een camera gebruiken met een beeldsensor van minimaal vijf megapixels. Probeer ervoor te zorgen dat het document helder en gelijkmatig is verlicht. Probeer schaduw op het te fotograferen document te vermijden. Als je een foto maakt van een glanzend stuk papier, kun je de flitser het beste uitzetten. De afstand tussen de camera en het papier is minimaal twintig centimeter en zorg ervoor dat het gehele document in het camerabeeld valt.

Een gefotografeerd document importeer je probleemloos in Abbyy FineReader 11. Ga naar Bestand, PDF-bestand/afbeelding openen. Je kunt alle gangbare grafische formaten, zoals jpeg en tiff, probleemloos inlezen. Als je de foto hebt ingelezen, kun je er alle handelingen op loslaten, zoals die in dit artikel worden behandeld. Het is wel handig om te controleren of Afbeelding voorbewerken inschakelen is geactiveerd. Deze optie zorgt ervoor dat automatisch correcties op het fotomateriaal worden toepast. Je kunt hierbij denken aan het verwijderen van ruis, bewegingsonscherpte verwijderen en tekstregels rechttrekken. Ga naar Gereedschappen, Opties. In het tabblad Scannen/Openen zet je onder het kopje Afbeeldingen voorbewerken een vinkje bij Afbeeldingen voorbewerken inschakelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Tools

Tags: finereader

Nieuws headlines

Laatste reactie