abonneren

Abbyy Finereader 11 (6): Sneller scannen

Als je gebruikmaakt van een scanner met automatische documentendoorvoer, kun je meerdere pagina’s achter elkaar laten scannen. Zodra de documenten gescand zijn, zal Abbyy FineReader 11 automatisch starten met het proces van tekenherkenning. Dit ocr-proces is redelijk processorintensief en kan enige tijd in beslag nemen. In de tussentijd kun je geen nieuwe documenten scannen. Toch kun je via een handig trucje veel documenten achter elkaar scannen.

Hoe doe je dat? Ga Gereedschappen, Opties, tabblad Scannen/Openen. Onder Algemeen zet je een vinkje bij Verkregen pagina-afbeeldingen niet automatisch lezen en analyseren. Klik op OK. Het is mogelijk om de scanresultaten apart op te slaan en later het verificatieproces voor de tekstherkenning te starten. Na het scannen ga je naar Bestand, FineReader-document opslaan. Later kun je dit FineReader-document weer openen en via Verificatie in het venster Beeld de herkende tekst gaan controleren.

Ook het ocr-proces kun je versnellen. Ga naar Opties en selecteer het tabblad Lezen. Onder Leesmodus zet je een vinkje bij Snel lezen. Deze optie is interessant als het bronmateriaal van goede kwaliteit is en je eventuele kleine foutjes in de tekenherkenning voor lief neemt. In de kolom Pagina’s kunnen meerdere pagina’s uit verschillende documenten staan. Nadat je verificatieproces voor de tekenherkenning hebt afgerond, kun je naar eigen inzicht de verschillende pagina’s apart of gezamenlijk opslaan. Selecteer in de kolom Pagina’s via de Ctrl-toets één of meer pagina’s. Klik vervolgens met rechts, kies Geselecteerde pagina’s opslaan als en selecteer het pdf-formaat.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Tools

Tags: