abonneren

12 handige tips voor Google Chromecast

Dankzij de Google Chromecast maak je iedere televisie eenvoudig ‘smart’. Dit apparaatje verbind je namelijk met wifi, zodat je diensten als YouTube en Netflix op groot scherm gebruikt. Weinig mensen weten dat je nog veel meer leuke dingen met de Google Chromecast kunt doen. PCM schotelt je twaalf supertips voor.

Lees ook: Dit is Mozilla's Chromecast-concurrent, de Matchstick.

De Google Chromecast is een HDMI-stick van 35 euro waarmee je een televisie met wifi verbindt. Middels een app op je smartphone of tablet geef je aan welke dienst je op groot scherm wilt gebruiken. Vanuit de mobiele apps van Netflix en YouTube kun je bijvoorbeeld filmpjes selecteren en vervolgens afspelen met de Chromecast. Er zijn daarnaast nog meer diensten en toepassingen die deze HDMI-stick ondersteunen. Neem onderstaande tips eens door en beleef maximaal plezier van je Chromecast.

 

1. Chromecast 2

 

Enkele maanden geleden presenteerde Google een gloednieuwe versie van de Chromecast, de Chromecast 2. Die heeft een aantal nieuwe snufjes, waardoor de gebruikservaring nog beter wordt en je nog meer met je Chromecast kunt doen. Al je vertrouwde trucs en apps werken nog gewoon, maar er zijn voldoende extra's om de nieuwe versie een verbetering te noemen. Wij hebben de Chromecast 2 uitgebreid voor je getest. De review van die test vind je hier

 

De Chromecast 2 is nóg beter dan de eerste versie. 

 

 

 

 

2. Streamen op 5 Ghz

Let op: werkt alleen op de Chromecast 2. De nieuwe versie van de Chromecast ondersteunt 5 Ghz-netwerken, in tegenstelling tot zijn voorganger, die alleen 2.4 Ghz-ondersteuning biedde. Het nadeel daarvan is de drukte van het netwerk, omdat alleen nieuwere routers op 5 Ghz kunnen uitzenden. Nu de nieuwe Chromecast ook 5 Ghz ondersteunt, hoef je (voorlopig althans) niet meer bang te zijn voor een te groot aantal apparaten op het netwerk en zou je zonder haperingen via je Chromecast televisie moeten kunnen kijken. 

 

 

 

3. De Chromecast-app

Met de nieuwe versie van de Chromecast zelf lanceerde Google ook een nieuwe versie van de bijbehorende app. Dat was nodig ook, want de mogelijkheden van de oude app waren onder de maat. Daar kwam bij dat de Chromecast vaak ingebakken zat in apps als Netflix en NPO Gemist. De nieuwe versie van de Chromecast-app is echter een stuk prettiger in het gebruik dan zijn voorganger en heeft beduidend meer functies. Zo wordt het een stuk aantrekkelijker om nieuwe filmpjes te bekijken, doordat er nieuwe video's voor je worden gezocht die je mogelijk interessant vindt.

 

De vernieuwde app is een stuk beter dan de vorige versie.

 

 

4. Full HD

Dankzij een extensie in de Chrome-browser lukt het ook om een Chromecast via een pc te bedienen. Helaas is de resolutie beperkt tot 720p. Wens je scherper beeld? Voeg dan de bètaversie van de extensie Google Cast toe aan je browser. Klik rechtsboven met de rechtermuisknop op het Google Cast-pictogram en kies voor Opties. Scrol vervolgens een stukje omlaag naar Custom mirroring settings. Achter Resolution markeer je 1920 × 1080. Zodra je een Chrome-tabblad ‘cast’ naar de Chromecast, gebeurt dat voortaan in Full HD.


Installeer Google Cast (Beta) om de beelden in Full HD weer te geven op je televisie.

 

 

 

 

5. Eigen bestanden

Plex is een ideaal programma wanneer je een pc of NAS wilt inzetten als mediaserver. Je creëert gemakkelijk mediabibliotheken, waarna je muziek, films en series streamt naar andere apparaten in het thuisnetwerk. Plex heeft Chromecast-ondersteuning in huis, zodat je eigen videobestanden kunt kijken op je televisie. Hiervoor gebruik je een iOS- of Android-app. Voor deze app betaal je respectievelijk 4,49 en 3,69 euro. Eenmaal geïnstalleerd, start je een eigen film. Druk op het Chromecast-pictogram om het beeld naar je televisie te streamen.


Gebruik Plex om eigen mediabestanden af te spelen.

 

 

 

 

6. Uitzending Gemist

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft inmiddels ook ondersteuning voor de Chromecast toegevoegd aan zijn Android- en iOS-apps. Daarmee kun je makkelijk alle programma's in de app streamen naar de Chromecast, maar let wel op: de streams hebben een maximale resolutie van 342p. Daar is veel kritiek op van gebruikers, maar de NPO blijft erbij dat je moet betalen voor een hogere resolutie. Dat kan via de dienst NL Ziet, waar ook programma's van RTL in zijn opgenomen. NL Ziet kost echter een paar euro per maand en krijgt weinig positieve recensies.


Na tussenkomst van Google Chrome bekijk je Uitzending Gemist op de Chromecast.

 

 

 

 

7. Bureaublad delen

Je kunt het volledige scherm dupliceren op een televisie. Deze functie is vooral nuttig als je iets op een groot scherm wilt laten zien, bijvoorbeeld een presentatie in PowerPoint. Open de browser Chrome en klik bovenaan op het Chromecast-pictogram. Klap daarna het menu onder het kleine pijltje open. Selecteer de optie Volledig scherm casten en klik op de naam van je Chromecast. Bevestig ten slotte met Ja. Als je de weergave wilt beëindigen, klik je op Delen stoppen.


Je kunt het bureaublad van je pc met de Chromecast delen.

 

 

 

 

8. Proefabonnement Google Play Music

Als je voor 30 september 2014 een Chromecast hebt aangeschaft, heb je gratis negentig dagen toegang tot Google Play Music. Je hebt hiermee keuze uit zo’n twintig miljoen liedjes. Hiervoor dien je wel de aanbieding te verzilveren. Surf naar chromecast.com/offers en ga akkoord met de voorwaarden. In de volgende stappen maak je vanuit Chrome verbinding met de Chromecast. Zodra dat is geregeld, krijg je gelegenheid om Googles aanbod te accepteren. Houd er rekening mee dat je voor het account creditcardgegevens dient achter te laten. Na de proefperiode schrijft Google automatisch tien euro per maand af, tenzij je het abonnement tijdig stopzet.


Google geeft kopers van een Chromecast negentig dagen toegang tot zijn muziekdienst.

 

 

 

 

9. Presentaties ‘casten’

Opgeslagen presentaties van Google Drive geef je simpel op groot scherm weer. De online opslagdienst is namelijk in staat om presentaties naar een Chromecast te streamen. Ga naar drive.google.com en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Open vervolgens een presentatie. Je klikt daarna achter Presentatie bekijken op het kleine pijltje. Ga naar Presenteren op een ander apparaat en klik op de naam van je Chromecast.


Stream presentaties naar een groot scherm.

 

 

 

 

10. Android-scherm delen

Wanneer je een Android-toestel gebruik met versie 4.4.2 of hoger, dan deel je optioneel het scherm van je smartphone of tablet met de televisie. Open de app op het toestel en kies in het menu voor Scherm casten. Bevestig nogmaals met Scherm casten en tik de naam van je Chromecast aan. Het volledige Android-scherm verschijnt nu op de televisie. Kies in het menu voor Verbinding verbreken om de weergave te beëindigen.

Let hierbij wel op dat deze functie nog experimenteel is. Google waarschuwt er bij het openen van de app voor dat het casten van je volledige scherm vaak niet optimaal werkt en dat er mogelijk veel fouten in de app zitten. Google werkt er echter wel aan en het scherm-casten wordt telkens beter.

Android-scherm delen
Naast het bureaublad van je pc kun je ook het Android-scherm met je televisie delen.

 

 

 

 

11. Foto’s

Met je smartphone maak je onderweg waarschijnlijk regelmatig foto’s. Leuk is natuurlijk om ze eens op groot scherm te bekijken. Voor iOS is hiervoor de gratis app Photo Cast beschikbaar. Dit hulpje herkent op eigen houtje de filmrol op je iPhone. Je hoeft alleen maar het Chromecast-pictogram en de apparaatnaam aan te tikken, waarna de kiekjes op de televisie verschijnen. Ook video’s speel je in groot formaat af. Voor Android-toestellen is er met PhotoCast een soortgelijke app beschikbaar.

Foto's delen
Met behulp van Photo Cast stream je mobiele foto’s naar de Chromecast.

 

 

 

 

12. Fabrieksinstellingen

Heeft je Chromecast regelmatig last van een vastloper of zijn er andere problemen? Mogelijk los je problemen op door het apparaatje te resetten. Terwijl de Chromecast is aangesloten op een HDMI-ingang van je televisie, druk je ongeveer een halve minuut op de resetknop. Wacht net zo lang totdat het apparaat een herstart heeft uitgevoerd. Je kunt de Chromecast nu weer opnieuw configureren.

Fabrieksinstellingen
Herstel de fabrieksinstellingen door dertig seconden op de resetknop te drukken.

 

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Media-adapters

Tags: Google Chromecast, chromecast. netflix, 10 supertips

Laatste Vacatures