Wat is ethisch hacken?

© PXimport

Wat is ethisch hacken?

Geplaatst: 2 november 2020 - 12:34

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Joris Peterse

Het woord hacken heeft meestal een negatieve lading, omdat veel mensen het associëren met digitale inbraken met als doel gegevensdiefstal of identiteitsfraude. Maar dat is niet de definitie van hacken. Het kan namelijk ook voor goede (veiligheids)doeleinden gebruikt worden: ethisch hacken. Maar wat is ethisch hacken precies?

Het recept om jezelf te beschermen tegen hackers? Jezelf laten hacken! Het klinkt tegenstrijdig, maar beveiliging is zó complex, dat regelmatig hackers op je systeem af sturen de beste manier is voor de beheerder om er achter te komen of er nog een achterdeurtje open staat. Of het nu om een bedrijfsnetwerk of website met achterliggende databases gaat. Het belang van de hacker moet hierbij natuurlijk zijn om kwetsbaarheden te achterhalen, niet om deze verkregen toegang te misbruiken voor kwaadaardige doeleinden, zoals gegevensdiefstal of verspreiding van ransomware op bedrijfsnetwerken.

Een ethisch hacker moet zijn verantwoordelijkheden natuurlijk wel serieus nemen om het stempel te mogen dragen. Hoe licht je een bedrijf of persoon in, als je een kwetsbaarheid vindt in de infrastructuur? Hoe ga je om met bedrijven die niet serieus met beveiliging om gaan en de kwetsbaarheid laten voor wat het is? Of onverantwoordelijker, juridisch achter de hacker aan gaan? Om dat soort redenen zoeken ethisch hackers vaak anonieme mogelijkheden om kwetsbaarheden aan de kaak te stellen, wat niet verwonderlijk is.

Geld verdienen als ethisch hacker

Veel bedrijven, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de opslag van waardevolle persoons- en bedrijfsgegevens, nemen de rol van een ethisch hacker serieus. Zo worden hackers ingehuurd, specifiek om toegang te verkrijgen tot de eigen systemen om zo na te gaan of de infrastructuur goed is dichtgetimmerd. Ook zijn er tal van bedrijven zoals Google en Dropbox die zogenaamde ‘bounty programma’s’ hebben opgezet. Lukt het je om kwetsbaarheden in de infrastructuur aan te tonen, dan verdien je een vastgesteld bedrag.

Leer zelf hacken met de cursus ethisch hacken van de Tech Academy.

© PXimport

Zelf aan de slag als ethisch hacker

Als ethisch hacker valt er een goede boterham te verdienen én kun je jezelf nog in de spiegel aankijken. Jezelf de vaardigheden aanleren om als ethisch hacker aan de slag te gaan, geeft je bovendien de broodnodige kennis van beveiliging, die natuurlijk ook waardevol is om je eigen gegevens en systemen te beschermen. Zo weet je hoe een (niet ethische) hacker vaak te werk gaat, welke tools hij gebruikt en welke manieren van social engineering (toegang verkrijgen via menselijke fouten) worden toegepast.

Om zelf je eerste stappen te maken als ethisch hacker, biedt de Tech Academy de cursus ethisch hacken aan. Aan de hand van een online cursus en praktijkboek leer je hierbij alles over beveiliging, en kun je je eigen hacklab opzetten om op legale wijze te kunnen hacken. De online cursus is tot 15 november verkrijgbaar voor de gereduceerde prijs van € 39,95 (in plaats van € 69,90).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten