Bestanden uitwisselen tussen smartphones en tablets

Het overzetten van je contactgegevens naar een smartphone van een vriend of vriendin lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het (nog) niet. Ook het overzetten van foto’s of andere bestanden is vaak omslachtig. Functies als Android Beam, S Beam en AirDrop maken het echter een stuk eenvoudiger, met dank aan nfc, bluetooth en wifi (Direct). We gaan ermee aan de slag.

Android Beam
Sinds Ice Cream Sandwich (Android 4.0) maakt Google handig gebruik van nfc voor het uitwisselen van gegevens tussen twee toestellen. De technologie wordt gebruikt voor het opzetten van de verbinding én voor het uitwisselen van ‘tags’ zoals contactgegevens of links. Voor grotere bestanden wordt een bluetoothverbinding opgezet. Wat je precies kunt delen via Android Beam is afhankelijk van de gebruikte app. Veel standaard apps benutten Android Beam en ook ontwikkelaars kunnen er in hun apps op inspelen.

Je hebt uiteraard twee toestellen met minimaal Android 4.0 nodig, die bovendien over nfc beschikken en waarop zowel nfc als Android Beam geactiveerd is via de instellingen. Beide toestellen moeten zijn ontgrendeld. Ga naar de content die je wilt delen, zoals contactgegevens of een foto, en hou het toestel met de achterkant tegen een ander toestel. De positie is vrij kritisch. Soms moet je één van de toestellen draaien of een beetje verschuiven. Je voelt een vibratie ter bevestiging. Activeer nu de optie Tikken om uit te zenden.

Op het gepaarde toestel start het downloaden meestal direct met de notificatie Inkomende beam. Na het downloaden verandert dat in Beam voltooid en kan je het bestand openen. Op enkele toestellen moet je een overdracht via bluetooth eerst bevestigen.

In ons voorbeeld delen we een foto, maar je kunt het ook proberen met een contactpersoon, muzieknummer, YouTube-video, locatie in Google Maps of een website in je browser. Er is overigens altijd wel iets om te delen: als de app de mogelijkheid niet benut, deelt het Android-systeem standaard de link naar de bewuste app in Google Play. Hier gaat het ook soms fout: bij toestellen van verschillende fabrikanten resulteert het overzetten van bijvoorbeeld een foto soms in een zoekactie in Google Play, met de foutmelding dat het item niet kan worden gevonden.


Met Tikken zet je gegevens over naar het gepaarde toestel.

S Beam van Samsung is een variant op Android Beam, exclusief te vinden op (recente) toestellen van Samsung, zoals de Galaxy S3, Galaxy S4 en Note II. S Beam en Android Beam werken grotendeels hetzelfde. Om het te gebruiken moet je het eerst activeren via de instellingen.

Net als bij Android Beam wordt nfc gebruikt voor het opzetten van de verbinding. Druk de toestellen met de achterkant tegen elkaar en kies de optie Tikken om uit te zenden. Dat kijkt net zo nauw als bij Android Beam: de Galaxy Note II en Galaxy S4 kunnen goed met elkaar overweg, maar één van de toestellen moeten we draaien voordat er verbinding wordt gemaakt. Voor het uitwisselen van bestanden wordt nu Wifi Direct gebruikt in plaats van bluetooth. Wifi Direct is, met snelheden tot zo’n 300 Mbit/s, vele malen sneller dan bluetooth. Het is eigenlijk jammer dat Google dit niet zelf heeft gebruikt voor Android Beam.

Een toestel als de Galaxy Note 8.0 heeft helaas geen nfc en biedt dus geen S Beam of Android Beam. Het heeft wél Wifi Direct zodat je de handmatige methode kunt gebruiken.

S Beam kan je activeren via de instellingen of met de snelkoppeling in de notificatiebalk. Zodra de toestellen elkaar vinden verschijnt de optie Tikken om uit te zenden.Voor het overzenden van bestanden wordt een snellere Wifi Direct-verbinding opgezet.

Wifi en Wifi Direct zijn erg geschikt om bestanden uit te wisselen tussen twee toestellen. Wifi kan je gebruiken als beide toestellen op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Met Wifi Direct maak je net als bij S Beam een rechtstreekse wifi-verbinding tussen twee toestellen zonder tussenkomst van een netwerk. De overdracht gaat dan net als bij S Beam, maar de verbinding zetten we handmatig op. Handig als je een toestel zonder nfc hebt! Let er wel op dat bij toestellen van verschillende fabrikanten de nodige compatibiliteitsproblemen kunnen spelen.

Voor twee Android-toestellen op hetzelfde wifi-netwerk kunnen we ES File Explorer aanraden. Installeer en open deze app op beide toestellen. Selecteer de bestanden die je wilt delen, tik op Meer en kies de optie Versturen. Selecteer nu de bestemming. Op dat toestel moet je ES File Explorer hebben geopend. Accepteer op dat toestel de inkomende bestanden en kies een map waarin je ze wilt opslaan. Tijdens de overdracht word je op de hoogte gehouden van de voortgang.


Selecteer is ES File Explorer de bestanden die je wilt delen en kies Meer, Versturen. Kies de bestemming voor je bestanden. ES File Explorer zet de bestanden in rap tempo over.

Voor Wifi Direct heb je helemaal geen netwerk of hotspot nodig, en ook geen extra apps. Voorwaarde is wel dat je een toestel met Android 4.0 en Wifi Direct hebt. Het werkt ongeveer als bluetooth, maar dan veel sneller. Vanuit een willekeurige app kies je gewoon voor Delen en vervolgens Wifi Direct.


Voor overzetten via Wifi Direct gebruik je gewoon de deelopties van de app. Er wordt automatisch gezocht naar beschikbare toestellen.

Vervolgens wordt gezocht naar toestellen die Wifi Direct ondersteunen. Zeker als je meerdere toestellen hebt, is het handig om ze een herkenbare naam te geven. Let er op dat alleen toestellen worden gevonden waarop je de instellingen voor Wifi Direct hebt geopend. Ga daarvoor naar Instellingen, Wifi en vervolgens naar Wifi Direct.

Het opzetten van een verbinding gaat veilig en moeiteloos dankzij Wifi Protected Setup. Je hoeft de uitnodiging voor de verbinding slechts te accepteren op het tweede toestel, waarna in een mum van tijd de bestanden worden gedownload.

Opvallend aan onder meer de Sony Xperia T en Xperia Z is dat ze wel Wifi Direct ondersteunen, maar geen optie tonen om daarmee te delen. Gelukkig is er wel de app SuperBeam. Die app biedt bestandsuitwisseling via Wifi Direct. Nog mooier is dat SuperBeam op oudere toestellen kan terugvallen op de zogenaamde hotspot-modus. Daarbij wordt één van de toestellen als hotspot ingesteld.


Opties voor Wifi Direct vind je vaak in het menu.

Wifi Direct kent overigens meer handige toepassingen, zoals het rechtstreeks afdrukken naar printers of streamen naar een televisie (met behulp van dlna). Koop je een nieuw Android-toestel, let dan zeker op deze specificatie!

Apple is nog steeds terughoudend als het gaat om nfc. In AirDrop, de nieuwe functie voor bestandsuitwisseling in iOS 7, gebruikt het een combinatie van bluetooth en wifi. Voor het vinden van andere apparaten wordt bluetooth gebruikt. Een voordeel ten opzichte van nfc is dat het over een grotere afstand werkt. Je hoeft de apparaten dus niet heel dicht bij elkaar te houden. Voor de daadwerkelijke overdracht wordt een wifi-verbinding opgezet tussen de twee apparaten. Het is technisch gezien Wifi Direct, maar Apple bouwt helaas op eigen gesloten standaarden, zoals ook AirPlay en AirPrint.

AirDrop kan je aanzetten via het Control Center, waarbij je kunt kiezen of je voor iedereen of alleen voor je contacten zichtbaar bent. Verder zijn geen instellingen nodig. Voor het delen kan je iedere app met deelmogelijkheid gebruiken. Selecteer bijvoorbeeld een foto, klik op delen en kies één of meerdere personen om die foto mee te delen. De ontvanger moet de overdracht goedkeuren, en de content wordt op de juiste plaats opgeslagen. AirDrop werkt alleen op recente Apple-producten: vanaf de iPhone 5 en iPad 4. Gebruikers met een iPhone 4s of iPad 3 hebben dus pech.


Selecteer de foto’s die je wilt delen, kies voor delen via AirDrop en selecteer de personen. Bij de ontvanger wordt de content op de juiste plaats bewaard, in dit geval Foto’s.

AirDrop bestaat al iets langer voor de Mac. Het maakte zijn debuut in OS X Lion. Opvallend genoeg kun je AirDrop niet gebruiken voor uitwisseling tussen een Mac en iOS-apparaat. Dat lukt mogelijk wel met OS X 10.9 Mavericks, dat naar verwachting eind oktober verschijnt, hoewel de functie bij de bètaversies nog niet beschikbaar is.

Met Bump kan je relatief eenvoudig contactgegevens, foto’s, video’s en andere bestanden uitwisselen met smartphones in je omgeving. Hiervoor hoef je de twee toestellen slechts tegen elkaar te tikken, ofwel bumpen. Groot voordeel is dat het cross-platform werkt, met apps voor iPhone, iPad en Android. Op beide toestellen moet je wel de Bump-app installeren, die op de verschillende platforms nagenoeg hetzelfde werkt.

Vul bij voorkeur vooraf, op het eerste tabblad, je contactgegevens in. Via de tabbladen kan je onder meer foto’s, bestanden en contacten voor de overdracht selecteren. Met de Android-app kan je tevens muziek en (suggesties voor) apps bumpen. Op de iPhone is dit eruit gehaald: het was te ingewikkeld en werkte niet optimaal. Tik als je klaar bent de toestellen tegen elkaar, zodanig dat ze kort vibreren. Na bevestiging (op beide toestellen) worden de geselecteerde items overgezet. De verbinding blijft actief en je kunt bijvoorbeeld via de ingebouwde chatfunctie een bedankje sturen.

Bump kan inmiddels ook uitwisselen met een computer. Selecteer net als in de vorige stap de items die je wilt overzetten. Ga met een browser naar bu.mp en tik met je smartphone op de spatiebalk van je computer. De items verschijnen nu in de browser waar je ze eventueel kunt downloaden. Ook de andere richting is mogelijk: ga op bu.mp naar het tabje Transfer to Phone, selecteer de bestanden op je computer die je wilt versturen en tik weer op de spatiebalk. De bestanden worden vervolgens naar je smartphone overgezet.


Foto’s die je naar je computer verstuurt verschijnen in de browser, waar je ze eventueel kunt downloaden. Met Bump kan je ook bestanden van je computer naar je smartphone sturen.

Bump lijkt magisch, maar de werking is betrekkelijk eenvoudig. Zodra je toestellen tegen elkaar tikt wordt dat geregistreerd door de bewegingssensor. Bump kijkt welke toestellen op hetzelfde moment een vergelijkbare ‘bump’ hebben gevoeld en verbindt ze met elkaar. Met miljoenen gebruikers wereldwijd kan je letterlijk verkeerd verbonden worden. Wat helpt is dat Bump zich beperkt tot toestellen in je omgeving. Daarom raadpleegt de app ook je locatie.

Nadeel van Bump is dat de app volledig op een internetverbinding vertrouwt. Onderweg wordt je mobiele internetverbinding gebruikt en dat kan relatief traag zijn. Je kunt geen bestanden groter dan 20 MB uitwisselen. Bovendien gebruikt Bump een server, wat soms verbindingsproblemen geeft.

Dezelfde makers hebben met Bump Pay ook een leuke app om (op basis van een PayPal-account) vrienden te betalen door toestellen tegen elkaar te tikken. Google ziet duidelijk potentie in het bedrijf en heeft het in september dit jaar overgenomen.

Ook een clouddienst als Dropbox leent zich voor het uitwisselen van bestanden tussen apparaten onderling, mits je een internetverbinding hebt. Gebruik op al je apparaten hetzelfde account. Op je Android-smartphone selecteer je één of meerdere bestanden, kies je voor Delen en vervolgens Add to Dropbox. Daarna kan je kiezen in welke Dropbox-map de bestanden moeten worden geplaatst. Onder iOS werkt dat nagenoeg hetzelfde: kies in een app voor Open in… en selecteer vervolgens de Dropbox-app. Zodra het uploaden is voltooid kan je de bestanden vanaf andere apparaten weer tevoorschijn halen via de Dropbox-app. Let er wel op dat Dropbox op een smartphone niet voortdurend wordt gesynchroniseerd!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten