}
abonneren

Bestanden uitwisselen tussen smartphones en tablets

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. S Beam
  3. Wifi en Wifi Direct
  4. AirDrop
  5. Bump
  6. Dropbox

Wifi en Wifi Direct zijn erg geschikt om bestanden uit te wisselen tussen twee toestellen. Wifi kan je gebruiken als beide toestellen op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Met Wifi Direct maak je net als bij S Beam een rechtstreekse wifi-verbinding tussen twee toestellen zonder tussenkomst van een netwerk. De overdracht gaat dan net als bij S Beam, maar de verbinding zetten we handmatig op. Handig als je een toestel zonder nfc hebt! Let er wel op dat bij toestellen van verschillende fabrikanten de nodige compatibiliteitsproblemen kunnen spelen.

Voor twee Android-toestellen op hetzelfde wifi-netwerk kunnen we ES File Explorer aanraden. Installeer en open deze app op beide toestellen. Selecteer de bestanden die je wilt delen, tik op Meer en kies de optie Versturen. Selecteer nu de bestemming. Op dat toestel moet je ES File Explorer hebben geopend. Accepteer op dat toestel de inkomende bestanden en kies een map waarin je ze wilt opslaan. Tijdens de overdracht word je op de hoogte gehouden van de voortgang.

estrans1.pngestrans2.pngestrans3.png
Selecteer is ES File Explorer de bestanden die je wilt delen en kies Meer, Versturen. Kies de bestemming voor je bestanden. ES File Explorer zet de bestanden in rap tempo over.

Voor Wifi Direct heb je helemaal geen netwerk of hotspot nodig, en ook geen extra apps. Voorwaarde is wel dat je een toestel met Android 4.0 en Wifi Direct hebt. Het werkt ongeveer als bluetooth, maar dan veel sneller. Vanuit een willekeurige app kies je gewoon voor Delen en vervolgens Wifi Direct.

direct1.pngdirect2.png
Voor overzetten via Wifi Direct gebruik je gewoon de deelopties van de app. Er wordt automatisch gezocht naar beschikbare toestellen.

Vervolgens wordt gezocht naar toestellen die Wifi Direct ondersteunen. Zeker als je meerdere toestellen hebt, is het handig om ze een herkenbare naam te geven. Let er op dat alleen toestellen worden gevonden waarop je de instellingen voor Wifi Direct hebt geopend. Ga daarvoor naar Instellingen, Wifi en vervolgens naar Wifi Direct.

Het opzetten van een verbinding gaat veilig en moeiteloos dankzij Wifi Protected Setup. Je hoeft de uitnodiging voor de verbinding slechts te accepteren op het tweede toestel, waarna in een mum van tijd de bestanden worden gedownload.

Opvallend aan onder meer de Sony Xperia T en Xperia Z is dat ze wel Wifi Direct ondersteunen, maar geen optie tonen om daarmee te delen. Gelukkig is er wel de app SuperBeam. Die app biedt bestandsuitwisseling via Wifi Direct. Nog mooier is dat SuperBeam op oudere toestellen kan terugvallen op de zogenaamde hotspot-modus. Daarbij wordt één van de toestellen als hotspot ingesteld.

wifidirect.png
Opties voor Wifi Direct vind je vaak in het menu.

Wifi Direct kent overigens meer handige toepassingen, zoals het rechtstreeks afdrukken naar printers of streamen naar een televisie (met behulp van dlna). Koop je een nieuw Android-toestel, let dan zeker op deze specificatie!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Tablets

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI