}
abonneren

Bestanden uitwisselen tussen smartphones en tablets

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. S Beam
  3. Wifi en Wifi Direct
  4. AirDrop
  5. Bump
  6. Dropbox
Het overzetten van je contactgegevens naar een smartphone van een vriend of vriendin lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het (nog) niet. Ook het overzetten van foto’s of andere bestanden is vaak omslachtig. Functies als Android Beam, S Beam en AirDrop maken het echter een stuk eenvoudiger, met dank aan nfc, bluetooth en wifi (Direct). We gaan ermee aan de slag.

Android Beam
Sinds Ice Cream Sandwich (Android 4.0) maakt Google handig gebruik van nfc voor het uitwisselen van gegevens tussen twee toestellen. De technologie wordt gebruikt voor het opzetten van de verbinding én voor het uitwisselen van ‘tags’ zoals contactgegevens of links. Voor grotere bestanden wordt een bluetoothverbinding opgezet. Wat je precies kunt delen via Android Beam is afhankelijk van de gebruikte app. Veel standaard apps benutten Android Beam en ook ontwikkelaars kunnen er in hun apps op inspelen.

Je hebt uiteraard twee toestellen met minimaal Android 4.0 nodig, die bovendien over nfc beschikken en waarop zowel nfc als Android Beam geactiveerd is via de instellingen. Beide toestellen moeten zijn ontgrendeld. Ga naar de content die je wilt delen, zoals contactgegevens of een foto, en hou het toestel met de achterkant tegen een ander toestel. De positie is vrij kritisch. Soms moet je één van de toestellen draaien of een beetje verschuiven. Je voelt een vibratie ter bevestiging. Activeer nu de optie Tikken om uit te zenden.

Op het gepaarde toestel start het downloaden meestal direct met de notificatie Inkomende beam. Na het downloaden verandert dat in Beam voltooid en kan je het bestand openen. Op enkele toestellen moet je een overdracht via bluetooth eerst bevestigen.

In ons voorbeeld delen we een foto, maar je kunt het ook proberen met een contactpersoon, muzieknummer, YouTube-video, locatie in Google Maps of een website in je browser. Er is overigens altijd wel iets om te delen: als de app de mogelijkheid niet benut, deelt het Android-systeem standaard de link naar de bewuste app in Google Play. Hier gaat het ook soms fout: bij toestellen van verschillende fabrikanten resulteert het overzetten van bijvoorbeeld een foto soms in een zoekactie in Google Play, met de foutmelding dat het item niet kan worden gevonden.

tikzend.png
Met Tikken zet je gegevens over naar het gepaarde toestel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Tablets

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI