2011 belooft het jaar van de tablets te worden. Dit dachten we vorig jaar ook, maar toen moest de iPad van Apple nog komen. Nu weten we meer. Een ding is zeker, het is de computerindustrie tot nu toe nog niet gelukt om met een goed alternatief voor de succesvolle iPad te komen. Veel voor vorig jaar aangekondigde alternatieve tablets zijn nooit uitgekomen.

Wel is het in het afgelopen jaar duidelijk geworden dat de werkelijke competitie voor de iPad niet bij Microsoft vandaan komt. De weinige Windows 7-tablets die de afgelopen tijd zijn verschenen, hebben weinig indruk gemaakt.  De Windows-tablets vormen geen wezenlijke concurrentie voor Apples verkoopsucces. Het is vooral ook de hardware, die in combinatie met het te zware besturingsysteem niet kan imponeren. De tot nu toe beschikbare X86-processoren van zowel Intel als AMD gebruiken simpelweg teveel energie om een langdurig tabletgebruik op een acculading mogelijk te maken.

De redding moet komen van het van Linux afgeleide Android besturingsysteem, ontwikkeld door Google. Er zijn al mondjesmaat een paar tablets met Android als besturingssysteem verschenen. Vooral de Galaxy Tab van Samsung is, ondanks zijn hoge prijs, als een van de weinige iPad-alternatieven goed verkocht.  De meeste andere fabrikanten kijken de kat uit de boom en wachten op de komende versie van Android: versie 3.0 (Honeycomb). Dit is volgens de makers bij Google de eerste versie van Android, die geschikt en bedoeld is voor tablets. Voordat deze Android-versie klaar is zijn er fabrikanten die mondjesmaat Android-tablets uitbrengen, die nog (tijdelijk) met een oudere versie van Android werken.

Motorola heeft het volgens geruchten voor elkaar om als een van de eersten de beschikking te krijgen over de nieuwe Android-versie en zou zijn tablet, genaamd Xoom al op 17 februari uitbrengen. Volgens diezelfde geruchten zit aan de Xoom nog een flink prijskaartje van wel van $800 voor een 32 GB-versie. Maar ook andere fabrikanten staan te trappelen. Zo heeft Acer diverse modellen aangekondigd, komt ook HTC met Android-tablets, net als Dell en Toshiba. 

Toshiba schudt de markt alvast wat op met een pesterig reclamefilmpje, waarin de vloer wordt aangeveegd met de Apple iPad. Zo heeft de komende tablet van Toshiba wel twee camera’s, een usb- en hdmi-poort en misschien wel als belangrijkste voordeel: de ondersteuning van Flash. Dit maakt Toshiba pijnlijk duidelijk aan de bezoekers die het filmpje willen bekijken en geen Flash ondersteuning hebben. Die zien alleen een hatelijke mededeling.


Er zijn nog twee belangrijke spelers die van zich zullen laten horen met tablets dit jaar, namelijk HP en RIM. Van HP wordt veel verwacht met een tablet die gebruik gaat maken van het besturingssysteem WebOS. HP heeft dit besturingssysteem in handen gekregen door de overname van Palm, dat het tot  nu toe in smartphones gebruikt. De komende versie van WebOS zou superieur moeten zijn aan Android en er wordt door HP dan ook veel van verwacht. Research In Motion, bekend van de BlackBerry smartphones, komt nog dit kwartaal met een tablet genaamd PlayBook. Ook hier een nieuw eigen besturingssysteem; BlackBerry Tablet OS. Zowel HP als RIM leggen de nadruk op de multitasking-kwaliteiten van hun besturingssysteem.

Opvallend is dat deze tablets net als de iPad van Apple gebruik maken van een energiezuinige  risc-processor gebaseerd op het ontwerp van ARM. Deze processoren die door diverse fabrikanten zoals Qualcomm, Nvidia of Samsung worden gemaakt hebben zich bewezen in de steeds populairder wordende smartphones. In de tablets vinden we straks exemplaren terug die op een kloksnelheid van 1 GHz of nog hoger draaien. Ook zullen er steeds meer dual-core-varianten worden toegepast.

Apple zit ongetwijfeld niet stil af te wachten. Voor een mogelijke opvolger van de succesvolle iPad moeten we het doen met een niet aflatende stroom geruchten. Zo zou de iPad 2 ook een veel krachtigere dualcore-processor krijgen, krijgt het scherm een veel hogere resolutie en worden er waarschijnlijk twee camera’s ingebouwd, net als een usb-poort en een hdmi-aansluiting.
Ondertussen zit Intel ook niet stil. Intel staat bij de ARM-tablets weliswaar buitenspel, maar Intel denkt later dit jaar met een nieuwe nog veel zuinigere Atom-processor toch een partijtje mee te kunnen blazen op de tabletmarkt. Windows 7 zou het daar beter op moeten doen, maar ook met Android of met de eigen Linuxkloon MeeGo moeten er leuke tablets met ‘Intel inside’ op de markt komen. We hebben het dan waarschijnlijk wel over de tweede helft van 2011.

Met al dat moois in het vooruitzicht, blijft het de vraag of er wel belangstelling is voor al die tablets. Marktanalisten voorspellen dat er dit jaar zo’n 55 miljoen verkocht zullen worden. Sommigen verwachten dat de tablets de rol van de netbooks als extra computer in huis zullen overnemen. Ik ben heel benieuwd.
Ger Elskamp, webredacteur.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000