7 tips om YouTube-video's te bewerken en verrijken

YouTube-filmpjes zijn niet altijd van de beste kwaliteit. Jammer, want YouTube zelf biedt online allerlei mogelijkheden om videoclips te optimaliseren en creatief te bewerken. Hier laten we je zien hoe je je filmpjes opfleurt voor je ze de wereld in stuurt.

1. Automatisch bewerken

Meld je aan bij YouTube, klik op je naam en kies Videobeheer. Je zult merken dat elke clip in je account voorzien is van de knop Bewerken. Klik je die aan, dan kan je de bijhorende metadata aanpassen. Je bevindt je namelijk standaard op het tabblad Informatie en Instellingen. Open je echter het tabblad Verbeteringen, dan beschik je over enkele interessante optimalisatie- en effectfuncties. Zo kan je de belichting of de kleurwerking van je video bijwerken met de knop Automatisch Bewerken. Het effect zet zich onmiddellijk door in de voorbeeldweergave.

Bevalt het resultaat je niet? Klik dan rechts op Origineel Herstellen (iets wat eigenlijk voor alle aanpassingen geldt) en druk op het knopje Fijnafstemming van belichting en kleur. Aan de hand van een viertal schuifbalken kan je nu zelf vullicht, contrast, verzadiging en kleurtemperatuur bijschaven. Vooral bij video’s die met een smartphone gemaakt zijn, kan het beeld nogal schokkerig zijn. Dat valt te verhelpen met een druk op de knop Stabiliseren (rechtsboven).

 

 

2. Extra bewerken

In dit venster kan je ook terecht voor een paar andere bewerkingen. Zo staat links onderaan de knop Bijsnijden: je hoeft enkel de balkjes aan weerszijden naar binnen te verslepen om het beeld buiten die balkjes weg te knippen. Bevestig je aanpassingen met Gereed. Linksonder zie je ook de knop Extra functies. Voorlopig is die beperkt tot slechts één tamelijk experimentele functie: het wazig en dus onherkenbaar maken van alle gezichten in je videoclip. Rechtsonder de voorbeeldweergave staan nog twee knopjes waarmee je het complete videobeeld een kwartslag naar links of naar rechts draait, handig als de beelden niet in de juiste positie staan. 

Verder is er nog een aantal ietwat psychedelische effecten: in het rechterdeel van het venster staan er 18. Je hoeft maar op zo'n knop te drukken om het effect te zien in de voorbeeldweergave.

 

3. Titel toevoegen

Nog altijd op het tabblad Verbeteringen kan je via een link links onderaan doorklikken naar het Videobewerkingsprogramma van YouTube – of je surft rechtstreeks naar

. Een online videobewerker dus, waarmee je onder meer verschillende video’s tot één grote clip kunt combineren (remixen). Je hoeft de gewenste clips maar naar de ‘tijdlijn’ onderaan te slepen en eventueel nog in de juiste volgorde te plaatsen.

Wanneer je vervolgens op de tijdlijn een clip selecteert, verschijnen er twee balkjes waarmee je de clip kunt bijsnijden, samen met een drietal pictogrammen. Eentje om je video een kwartslag te draaien, eentje om allerlei beeldoptimalisaties door te voeren en eentje om tekst toe te voegen. De eerste twee ken je intussen al, de derde is bedoeld om je clip een titel te geven: plaats een vinkje bij Tekst inschakelen, kies het gewenste lettertype, de grootte, kleur en uitlijning en tik je tekst in. Via Positie bepaal je waar de titel terechtkomt en met enkele Banner-eigenschappen leg je het uitzicht van het tekstkader vast. Jammer genoeg kan je deze functie niet gebruiken voor ondertiteling. De tekst is daar immers niet klein genoeg voor en vooral: je kunt elke clip maar één titel geven.

 

4. Overgangen en muziek

Een functie die je hier goed mee kunt vergelijken, vind je bovenaan de video-editor, via het derde tabblad (Tekst). Je kunt kiezen uit vijf teksteffecten en het volstaat om een van deze effecten naar een clip op de tijdlijn te slepen om die verder te kunnen bewerken. Op dezelfde manier voeg je ook overgangen tussen je videoclips toe. Open de optie (Overgangen) door weer terug naar de editor te gaan en versleep een van de mogelijke transities tussen twee clips op je tijdlijn. Door de verticale balkjes te verslepen, maak je de overgang korter of langer. En door op het pictogram te klikken, kan je het uitzicht nog wat aanpassen.

Tot slot kan je ook nog een muzieknummer aan je remix toevoegen. Dat doe je vanuit het vierde tabblad. Vul de gewenste term(en) in de zoekbalk in en sleep een geschikt nummer naar het audiospoor, helemaal onderaan. Met een schuifknop bepaal je hoe luid de muziek mag klinken ten opzichte van het originele videogeluid. Klaar? Geef je project dan een naam en bewaar het met de knop Publiceren (rechts bovenaan). Hou er wel rekening mee dat er in je videoclip een advertentie kan verschijnen als je content van de YouTube video-editor gebruikt.

 

© PXimport

 

5. Aantekeningen toevoegen

De mogelijkheden van het online videobewerken zijn hiermee nog niet uitgeput! Klik op de pijl naast de knop Bewerken naast een clip in het venster voor videobeheer klik vervolgens op Aantekeningen. Je krijgt nu de clip te zien met daaronder een indrukwekkende tijdlijn. Het is de bedoeling dat je hier een of meer ‘aantekeningen’ plaatst. Dat mag je gerust ruim interpreteren, zoals je zult merken wanneer je op de knop Aantekeningen toevoegen drukt. Je vindt hier onder meer spraakballonnen, titels, spotlights en labels. Het principe is bij elke annotatie min of meer hetzelfde. Selecteer het gewenste type en verschuif het naar de juiste positie op de tijdlijn én op de voorbeeldweergave. Ook de duur en de grootte van de annotatie kan je met de muis aanpassen.

De starttijd en de duur kan je zoals gezegd bepalen vanuit de tijdlijn, maar in de velden Van en Tot kan dat nóg nauwkeuriger. Wil je bijvoorbeeld een link naar een andere clip koppelen aan een spotlight, plaats dan een vinkje bij Link en kies Video in het uitklapmenu. In het veld eronder vul je dan de juiste video-url in. Wil je die video niet van bij het begin laten starten als je bezoeker op de link klikt, vul dan zelf de starttijd in bij Gekoppelde video starten op. Bewaar je wijzigingen met Opslaan of met Publiceren. Handige tips voor een optimaal gebruik van annotaties vind je op Google's suppportpagina.

 

6. Ondertiteling

Het tabblad Ondertiteling in YouTube blijkt wat tegen te vallen: je vindt er namelijk alleen maar een knop om een (al bestaand) ondertitelingsbestand te uploaden. Bestandsformaten waarmee YouTube vlot overweg kan, zijn .srt en .txt, waarbij de ondertitels telkens voorzien zijn van de nodige tijdscoderingen. Zodra je het bestand geüpload hebt, kies je de juiste taal en geef je de track een gepaste naam. Je kunt op deze manier zelfs verschillende ondertitelingsbestanden (tracks) toevoegen. Je bezoekers kiezen dan via een knopje onderaan de clip de gewenste taal, of laten die zelfs in real time door Google Translate – meestal behoorlijk krom – vertalen.

 

7. Video downloaden en verwijderen

Software om je video's van YouTube te downloaden, bestaat er genoeg. Dat het ook een stuk makkelijker kan, bewijst Google zelf. Klik op de beheerpagina op het pijltje naast Bewerken en kies voor Mp4 downloaden. Er wordt zowaar meteen een download gestart die het net gemaakte of aangepaste filmpje zonder morren naar je pc downloadt. Even makkellijk gaat het verwijderen van een video: je klikt weer op het pijltje, kiest voor de optie Verwijderen, bevestigt je keuze en je filmpje wordt zonder problemen verwijderd. 

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten