TV kijken via je mediaspeler met HD HomeRun

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. TV Headend, Plex en HD HomeRun
  3. Ziggo Smartcard en OSCam
In deze masterclass leggen we je uit hoe je het digitale televisiesignaal van je kabelprovider over je thuisnetwerk streamt en vervolgens op één van je streamingkastjes (zoals een Apple TV) ontvangt. Al je favoriete programma’s, tv-series en films bij elkaar op een enkel apparaat, handig!

Televisiekijken via een Horizon- of Humax-decoder is eigenlijk niet meer van deze tijd. Settopboxen zoals de Apple TV en kastjes met Android TV bieden namelijk een veel fijnere kijkervaring, waar je met wat geknutsel ook lineaire televisie op kunt kijken. Je hebt daarvoor nodig: een tv-tuner van HD HomeRun, een (oude) computer, een smartcardlezer en een Ziggo-smartcard (uit je huidige decoder).

HD HomeRun kopen

De HD HomeRun is een speciale tuner die je tv-signaal kan verdelen over meerdere apparaten in huis. Je stopt je tv-kabel in dit kastje, waarna hij het signaal via wifi over je thuisnetwerk verstuurt. Voor deze masterclass heb je een HD Homerun Expand-tuner nodig met een DVB-C-aansluiting. 

Dit kastje bevat vier tuners, waardoor het mogelijk is om op vier apparaten onafhankelijk van elkaar tv-zenders te bekijken. Dit apparaat streamt het tv-signaal naar alle apparaten bij jou in huis. Via de site van HD HomeRun kost het kastje 170 euro exclusief btw, maar via sites als Amazon is hij ook te verkrijgen. Een goedkoper model met twee tuners kost ongeveer 130 euro.

Daarmee heb je een manier om het tv-signaal over je netwerk te streamen, maar dan ben je er nog niet. Ziggo zendt de meeste HD-zenders namelijk versleuteld uit, waardoor ze alleen via een Horizon-box of een tuner met smartcard bekeken kunnen worden. Om dat signaal zonder decoder te decoderen, gebruiken we een pc waarop je een smartcardlezer aansluit. 

Ziggo Smartcard

Deze pc ontvangt het signaal van de HD Homerun, leest de aangesloten smartcard uit en stuurt de gedecodeerde tv-stream vervolgens naar de andere apparaten. Een krachtige computer heb je hier overigens niet voor nodig: wij hebben dit namelijk al werkend gekregen op een Raspberry Pi 3. 

Bij meerdere webshops kun je daarvoor een usb-kaartlezer bestellen. Bij deze Masterclass gebruiken we de Argolis Smart Reader V2, die je voor minder dan 30 euro bij Amazon kunt kopen.

De smartcard van Ziggo is het lastigste ‘ingrediënt’ voor deze setup. Vroeger kon je deze bij winkels zoals Media Markt gewoon kopen, maar dat is niet meer mogelijk. Op Marktplaats zijn smartcards vaak nog wel goedkoop te bemachtigen. Heb je nog een oudere tv-tuner, bijvoorbeeld een Humax-box? Dan kun je de smartcard die daar in zit gewoon gebruiken. Dat geldt ook voor de CI-module in je televisie.

HD HomeRun installeren

We beginnen door de tuner van HD Homerun aan te sluiten. Dit is verreweg het eenvoudigste onderdeel van deze masterclass. Je pakt de tuner uit en sluit de tv-kabel en een ethernetsnoer aan. Die laatste moet uiteraard met je router worden verbonden. 

Een simpele manier om tv-zenders via je thuisnetwerk te bekijken

Steek de stekker in het stopcontact en geef het kastje een paar minuten de tijd om hem te laten starten. Controleer of hij correct werkt door vanaf een computer de instellingen van je router in te duiken, waar je het IP-adres van het nieuw verbonden apparaat opzoekt. Door dit adres in je webbrowser in te voeren krijg je een simpele webinterface van de HD HomeRun te zien, waar je nu ongecodeerde zenders kunt opzoeken. 

Gefeliciteerd! Je hebt nu een simpele manier om je tv-zenders te bekijken via je thuisnetwerk. Als je wilt, kun je nu alvast apps installeren om deze zenders te bekijken vanaf een mediaspeler of een computer.

Op een apparaat met Android TV kun je bijvoorbeeld HDHomeRun View downloaden, terwijl het wat prijzige Channels (15 euro) een mooie manier biedt om op de nieuwste Apple TV’s deze streams te bekijken. Je hebt echter alleen de ongecodeerde zenders van Ziggo, wat betekent dat je NPO 1, 2 en 3 in HD hebt en de rest van de basiszenders in SD.

Daarom gaan we nu onze TV Headend-server instellen om alle HD-zenders binnen je abonnement te kunnen zien, zie pagina 2 van deze workshop.

Geschreven door: Urya op

Category: Workshop, Streaming media

Tags: tv, ziggo, mediabox, tv headend, oscam, hd homerun