Nas als mediaserver voor streamen van films

Nas als mediaserver
Je nas als mediaserver instellen? Op die manier heb je overal toegang tot je collectie aan films, series en muziek. In deze workshop lees je hoe je een en ander instelt.

Voor het streamen van muziek maar vooral films is een snel en stabiel netwerk nodig. Moderne wifi-netwerken kunnen die kwaliteit wel leveren maar een bekabelde verbinding doet dat met meer zekerheid en heeft daarom de voorkeur. Sluit dus zowel de nas als het apparaat waarop je de media wilt afspelen via een kabel aan op de netwerkswitch. Voor optimale prestaties liefst ook beide op dezelfde switch.

Net als bij de back-ups begint het streamen van media met het installeren van een mediaserver. Het aanbod hiervan is groot en zeer divers. Je kunt de standaard mediaserver van de nas kiezen zoals de Synology Mediaserver, de QNAP Media Streaming Add-on, de Asustor Portal, of een aparte server zoals Plex.

De mediaserver heeft altijd meerdere functies. Allereerst zorgt deze ervoor dat de media-apparaten in het netwerk zoals een smart-tv of Google Chromecast, de nas “zien”. De mediaserver gebruikt hiervoor protocollen als dlna en upnp. Daarnaast organiseert de mediaserver de bibliotheek met films, muziek en foto’s en verrijkt die vaak nog met van het internet geplukte gegevens over de desbetreffende films en muziek.

Nas als mediaserver instellen

Na de installatie van de mediaserver is het nu tijd om die te configureren. Hiervoor is het handig eerst in het huis alle apparaten in te schakelen waar je in de toekomst mediabestanden op wilt afspelen. Ga dan terug naar de nas en start de Mediaserver. Klik op Algemene instellingen en zet de DMA-Menutaal op Nederlands.

Deze instelling bepaalt de weergave van de menu’s van de mediaserver op de apparaten waar je straks mediabestanden op gaat afspelen, die menu’s zijn nu dus in het Nederlands. Behalve de taal kan de mediaserver ook de mediabestanden op verschillende manieren weergeven, de Eenvoudige stijl voldoet eerst prima, maar je kunt altijd later een andere kiezen.

Nas als mediaserver

Nu is het zaak de mediaserver met de compatibele apparaten te verbinden. Klik op Toepassen en ga naar DMA-compatibiliteit. Controleer of de Toegang tot Media Server beperken voor nieuw gedetecteerde upnp/dlna-apparaten is uitgeschakeld. Zo niet, schakel die dan alsnog uit. Klik dan op Apparaatlijst en bekijk naar welke toestellen de nas in staat is om muziek en films te streamen.

Als er ook apparaten tussen staan waar je juist geen media naartoe wilt streamen, haal dan het vinkje voor het betreffende apparaat weg. Achter elk apparaat kun je een profiel kiezen, soms doet de nas dat ook al zelf. Controleer de gekozen profielen en selecteer een passend profiel waar dat nodig is. Is de lijst naar tevredenheid, klik dan op Opslaan en Sluiten.

Mappen en indexering

Het is natuurlijk niet zo dat de mediaserver alle bestanden die op de nas staan, nu vrijelijk gaat streamen. Back-ups en persoonlijke documenten zijn prima veilig in hun eigen locatie. De mediaserver gebruikt alleen de bestanden in de mappen Photo, Music en Video. De bestanden in deze mappen worden door de mediaserver geïndexeerd en wil je zelf video’s klaarzetten om af te spelen, dan kun je ze via de Verkenner of de bestandsbrowser op de nas zoals File Station er naartoe verplaatsen. Gebruik je liever andere mappen dan kun je zelf mappen toevoegen en/of uitsluiten. Dit gaat via het Configuratiescherm van de nas en dan het onderdeel Indexeringsservice / Media-indexering. Klik op Geïndexeerde map om mappen toe te voegen of juist uit te sluiten.

Transcoderen

Het converteren van videobestanden van het ene formaat naar het andere wordt transcoderen genoemd. Hierbij speelt het oorspronkelijke bestandsformaat een rol, maar ook de onderliggende bitrate of resolutie en de gebruikte videocodec, en natuurlijk de benodigde output die geschikt is voor het apparaat waarop je de beelden wilt weergeven.

Nas als mediaserver

Of en hoe goed en snel een nas kan transcoderen wordt helemaal bepaald door de processor. Op de website van de nas-fabrikanten is hier per model informatie over beschikbaar, maar veel en vaak betere informatie is te vinden op de website van Plex.

Op een Synology staan de opties voor transcoderen in de Mediaserver / DMA-compatibiliteit. Daar kun je Audiotranscodering en Videotranscodering inschakelen. Op een QNAP kijk je bij Configuratiescherm / Applicatieservers / Multimediamanagement. Ook biedt QNAP nog een CodexPack om het transcoderen op geschikte nas-apparaten te versnellen.

Tekst: Edmond Varwijk

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Streaming media

Tags: nas, streaming, qnap, synology, plek