Media op ieder apparaat met Universal Media Server

universal media server
Je kunt vrijwel elk apparaat gebruiken om mediabestanden af te spelen, maar het is onpraktisch om overal externe schijven of usb-sticks met leuke films en muziek aan te hangen. Het beste creëer je één centrale mediahub, waarbij de bestanden via het thuisnetwerk voor ieder afspeelapparaat bereikbaar zijn. Universal Media Server helpt daarbij.

Voor het bouwen van een centrale mediahub doe je het beste een beroep op een pc of NAS. Deze apparaten staan namelijk in verbinding met het netwerk en beschikken over voldoende opslagcapaciteit om grote hoeveelheden data op te slaan. Bovendien zijn er voor zowel een pc als NAS voldoende geschikte softwarepakketten beschikbaar waarmee je mediabestanden naar netwerkapparaten kunt streamen.

Windows beschikt van zichzelf over enkele methoden om mediabestanden met andere apparaten in het netwerk te delen. Zo kun je een gedeelde map aanmaken en Windows Media Player inzetten als mediaserver. Op het gebied van bestandsondersteuning en compatibiliteit met afspeelapparaten in het netwerk zitten hier nogal wat haken en ogen aan. Je bent om die reden beter af met een goed softwarepakket van een externe aanbieder. Het gratis Universal Media Server is in staat om de inhoud van mediamappen via het dlna-protocol naar geschikte apparaten te streamen.

Een groot voordeel is dat iedere moderne smart-tv, mediaspeler en receiver dlna of het verwante netwerkprotocol UPnP ondersteunt. Ook voor smartphones en tablets zijn er gebruiksvriendelijke apps beschikbaar die met een dlna-server kunnen communiceren. Kortom, genoeg reden om met Universal Media Server aan de slag te gaan. Surf naar deze site om het programma te downloaden. Naast Windows zijn er ook versies voor OS X en Linux beschikbaar.

Universal Media Server installeren

Tijdens de installatie van Universal Media Server vraagt het programma om extra onderdelen te downloaden. Voor een juiste werking van de freeware stem je daarmee in. Klik tweemaal op Yes om de configuratiewizard te starten. Geef aan wat voor netwerkverbinding je gebruikt, bijvoorbeeld Bedraad (100 Megabit) of Draadloos. Op de vraag of je geavanceerde opties wilt verbergen, antwoord je met No.

Na een bevestiging met OK verschijnt er rechtsonder in het systeemvak van Windows een pictogram. Dubbelklik daarop om de gebruikersinterface van het programma op te roepen. In het beginscherm laat Universal Media Server meteen zien welke ingeschakelde afspeelapparaten er via het netwerk beschikbaar zijn. Door mediamappen aan het programma toe te voegen, speel je muziek en video’s op deze apparaten af.

Klik op het tabblad Navigatie-/Deelinstellingen. Onderaan bij Gedeelde mappen klik je op het mappictogram om de juiste mediamap aan te wijzen op de pc. Herhaal deze taak wanneer je mediabestanden in verschillende mappen op het systeem hebt opgeslagen. Alle overige instellingen in Universal Media Server laat je ongewijzigd.

universal media server

Koppeling met NAS

In plaats van een pc kun je er ook voor kiezen om van een NAS een mediahub te maken. Zeker als je vaak media afspeelt, loont dat de moeite. Een NAS is vergeleken met een pc beter geschikt om uren achtereen ingeschakeld te laten. Dit netwerkapparaat verbruikt doorgaans zeer weinig stroom. Afhankelijk van welk type je gebruikt, voeg je meerdere schijven toe om grote hoeveelheden data op te slaan. Het is daarnaast mogelijk om bestanden gespiegeld op te slaan, zodat je bij een schijfcrash geen films of muziek kwijtraakt.

Net als bij een pc heb je op de NAS een programma nodig dat mediabestanden via het dlna-protocol deelt met het netwerk. Ieder bekend merk heeft hiervoor een eigen applicatie ontwikkeld. Gebruik je een exemplaar van marktleider Synology? Meld je met de browser aan bij het bedieningspaneel (DiskStation Manager) en open in het hoofdmenu het onderdeel Package Center. Ga naar de categorie Multimedia en klik onder Mediaserver op Installeren.

Na activatie van de applicatie Mediaserver op een Synology-NAS, zijn de mappen music, photo en video in de mappenstructuur zichtbaar. Alle mediabestanden die je hierin bewaart, deel je rechtstreeks met afspeelapparaten in het netwerk. Belangrijk is om de instellingen van Mediaserver even na te lopen. Open het hoofdmenu en klik op Mediaserver. Standaard is de menutaal Engelstalig, maar dat wijzig je eenvoudig naar Nederlands.

Je past eventueel de menustijl aan, al is dat niet per se noodzakelijk. Bevestig met Toepassen en klik links op Instellingen voor bladeren. Bij Muziekweergaveformaat bepaal je op welke manier je muziek wilt sorteren, bijvoorbeeld op album titel of artiest. Wanneer je het menu op bepaalde afspeelapparaten wilt verfraaien, zet je een vinkje voor Hoesafbeelding voor audio-/videobestanden tonen. In dat geval is het wel een voorwaarde dat de hoesafbeelding in de mediamap over een correcte bestandsnaam beschikt, bijvoorbeeld cover.jpg of folder.jpg. Neem de overige instellingen door en bevestig met Toepassen.

universal media server

Nu je een mediahub op je pc of NAS hebt ingericht, is het tijd om de mediamappen te vullen met leuke bestanden. Je kunt hiervoor terecht op bittorrent en Usenet (nieuwsgroepen). Vooral laatstgenoemde optie is dankzij de hoge downloadsnelheid en goede bestandskwaliteit een aantrekkelijke optie.

Houd er wel rekening mee dat het downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden op bittorrent en Usenet illegaal is in Nederland. Het gebruik van deze downloadnetwerken is dus op eigen risico. We adviseren je om alleen op zoek te gaan naar rechtenvrije bestanden, bijvoorbeeld films waarvan het auteursrecht is verlopen.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Workshop, Streaming media

Tags: streamen, download, torrent, universal media server