Kodi tips en trucs voor de ultieme mediaspeler (Deel 2)

Kodi tips
Kodi is zo'n veelzijdige mediaspeler, dat je gemakkelijk functies over het hoofd ziet. In dit artikel hebben we dan ook enkele Kodi tips voor je verzameld. Zo haal je alles uit de populaire streaming-software.

Pakketbron toevoegen

Kodi bevat van zichzelf al een uitgebreide catalogus met add-ons. Die kun je in het programma rechtstreeks installeren. Daarnaast circuleren er op het web nog allerlei uitbreidingen die vaak door hobbyisten zijn ontwikkeld. Bedenk wel dat Kodi add-ons van derden doorgaans niet controleert. Het gaat bijvoorbeeld om illegale uitbreidingen waarmee je nieuwe films en live-sportwedstrijden kunt streamen. Voor de installatie van dergelijke uitbreidingen dien je eerst toestemming te geven.

Navigeer naar Instellingen / Systeeminstellingen / Add-ons en activeer de schakelaar achter Onbekende bronnen. Bevestig met Ja. Op internet zijn er diverse pakketbronnen (oftewel repositories) beschikbaar waarin allerlei add-ons zitten opgesloten. SuperRepo geldt al jarenlang als ‘s werelds bekendste pakketbron voor Kodi, maar sinds enige tijd is de officiële website offline. Desondanks werken veel add-ons uit deze pakketbron nog prima.

We leggen hier masterclass de installatie van SuperRepo uit, al kun je zelf (op eigen risico) ook op zoek gaan naar andere bronnen. Ga vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / Bestandsbeheer en kies voor Locatie toevoegen. Selecteer Geen, waarna je het webadres http://srp.nu typt. Bevestig met OK en geef deze locatie als link naar SuperRepo. Je kiest tweemaal voor OK en keert weer terug naar het hoofdmenu.

Bij de categorie Add-ons selecteer je linksboven het pictogram met het opengevouwen doosje. Via Add-ons installeren m.b.v. zipbestand verschijnt er een nieuw dialoogvenster. Blader nu naar SuperRepo / krypton / all en installeer het zip-bestand.

Kodi add-ons

Kodi tips

Heb je eenmaal een pakketbron aan Kodi toegevoegd, dan voeg je desgewenst op eigen risico add-ons toe. In het beginscherm open je de categorie Add-ons en kies je linksboven voor het opengevouwen doosje. Via Installeer van repository wijs je de gewenste pakketbron aan, bijvoorbeeld SuperRepo All. De uitbreidingen staan over verschillende rubrieken verdeeld, zoals Video add-ons, PVR-cliënten en Diensten.

De rubriek Add-on depot geeft je nog eens toegang tot talloze pakketbronnen die je aan Kodi kunt toevoegen. Zodra je een leuke uitbreiding hebt gevonden, voeg je die rechtstreeks aan het mediaprogramma toe. Afhankelijk van welke add-on je installeert, vind je het onderdeel doorgaans ergens in het Kodi-menu terug. Zo belanden videodiensten meestal in de categorie Video’s / Video add-ons. Houd er rekening mee dat niet alle uitbreidingen even goed werken.

Kodi en Trakt.tv

Wie veel series en films kijkt, weet op den duur wellicht niet meer wat er allemaal al is bekeken. In dat geval biedt een account bij Trakt.tv uitkomst. Deze dienst houdt nauwkeurig bij welke films je hebt gezien en bij welke aflevering van een serie je bent gebleven. Verder weet je ook precies wanneer er nieuwe uitzendingen gepland staan. Daarnaast komt Trakt.tv op basis van je kijkgedrag ook met aanbevelingen op de proppen.

Vanuit de add-on-bibliotheek van Kodi installeer je eventueel een uitbreiding die je kijkgedrag registreert. Films en series die je voortaan met Kodi bekijkt, geeft het programma automatisch aan je Trakt-account door (scrobblen). Gunstig is dat dit Trakt.tv naast Kodi ook werkt met programma’s/diensten als Netflix, Plex, VLC en MediaPortal, zodat je op meerdere platformen je kijkgedrag kunt vastleggen.

In Kodi ga je naar Add-ons / Downloaden / Programma add-ons, waarna je bij Trakt kiest voor Installeren.

Kodi tips

De Trakt-uitbreiding werkt alleen wanneer je Trakt-account aan deze add-on is gekoppeld. Na de installatie komt er automatisch een pop-upscherm met een unieke code in beeld. Surf naar https://trakt.tv/activate en voer daar de code in. Bevestig met CONTINUE / YES. In Kodi verschijnt een melding dat de add-on nu aan je account is gekoppeld.

Ga in de lijst met geïnstalleerde add-ons naar Trakt / Configureren. Onder Scrobbling geef je aan welke kijkgegevens je aan Trakt.tv wilt doorgeven. Ontvang je graag een melding wanneer Kodi informatie naar je Trakt.tv-account doorsluist? Zet dan de schakelaar achter Toon bericht bij scrobble aan. Navigeer daarna naar Synchroniseren en activeer de optie Synchroniseer je collectie tijdens het bijwerken of opschonen van je bibliotheek.

Neem de overige opties naar eigen inzicht door en sla met OK de wijzigingen op. Je controleert op de site van Trakt of Kodi film- en seriegegevens correct doorgeeft.

Favorieten

Vanwege de brede beschikbaarheid van add-ons maak je Kodi zo uitgebreid als je zelf wilt. Handig is dat je veelgebruikte uitbreidingen aan je favorieten toevoegt, evenals films, series en muziek. Zo hoef je niet telkens door het mediaprogramma te navigeren om bijvoorbeeld een videobestand of streaming-filmdienst te openen.

Houd er rekening mee dat je vanuit het beginscherm niets als favoriet kunt markeren. Blader naar de gewenste titel of geïnstalleerde add-on en open het contextmenu, bijvoorbeeld met de rechtermuisknop. Kies voor Aan favorieten toevoegen. Werp ook even een blik op de overige opties. Zo vraag je via het contextmenu extra filminformatie op en markeer je mediabestanden als bekeken. Tot slot kun je ook afspeellijsten maken.

Bedienen met smartphone

Kodi is ontwikkeld om met een afstandsbediening te gebruiken. Heb je die niet? Gebruik dan een mobiele app! Ga in Kodi eerst naar Instellingen / Service-instellingen / Beheer. Schakel de opties Toestaan op afstand via HTTP en Toestaan besturing op afstand via applicaties op andere systemen in. Bedenk verder ook een gebruikersnaam en wachtwoord.

Voor Android-apparaten gebruik je de app Kore, terwijl je met een iPhone of iPad een beroep doet op Official Kodi Remote. Vul in de app alle velden in om verbinding te maken, zoals het ip-adres van het systeem waar Kodi op draait en inloggegevens. Zappen maar!

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Workshop, Streaming media

Tags: