Kodi tips en trucs voor de ultieme mediaspeler (Deel 1)

Kodi tips
Onder mediafanaten is Kodi inmiddels een gevestigde naam. Logisch, want dit veelzijdige programma is voor allerlei apparaten beschikbaar en de afspeelopties lijken eindeloos. Toch is de software van zichzelf nogal een kale bedoening. Daarom leggen we je enkele handige Kodi tips en trucs voor.

Vanwege de brede platformondersteuning weten steeds meer medialiefhebbers Kodi te vinden. Zo werkt het programma probleemloos onder Windows en Linux. Ideaal voor wie een zelfbouw-mediaspeler ambieert, op basis van bijvoorbeeld een Intel Nuc, Raspberry Pi of afgedankte laptop. Sommige kant-en-klare mediaspelers doen eveneens een beroep op dit programma, zoals de Eminent EM7680 (via LibreELEC).

Kodi heeft een laagdrempelige gebruikersomgeving waarmee het afspelen van films, series en muziek een koud kunstje is. Toch weten veel gebruikers lang niet wat je met deze uitgebreide mediacentersoftware nog meer kunt doen. Daarover lees je hier. In dit artikel gaan we ervan uit dat je de recentste versie van Kodi gebruikt en de Nederlandse taal hebt geactiveerd.

Ondertitels downloaden

Kodi tips

Bevat een film of serie geen Nederlandstalige ondertitels? Het is dankzij een uitbreiding niet langer nodig om handmatig naar een geschikt ondertitelbestand te zoeken. Surf eerst naar de site van OpenSubtitles en maak een account aan. Vergeet niet om de registratie via e-mail te bevestigen.

Ga vanuit het Kodi-hoofdmenu naar Add-ons / Downloaden / Ondertiteling en kies voor OpenSubtitles.org. Bevestig met Installeren en ga daarna nogmaals naar OpenSubtitles.org. Via Configuratie vul je de juiste inloggegevens in. Speel nu een film af waarvan de ondertiteling ontbreekt en kies rechtsonder voor Ondertiteling (spraakballonnetje).

Via Downloaden verschijnen na even wachten meerdere geschikte ondertitelbestanden in beeld. Je wijst nu een ondertitelspoor aan om dat rechtstreeks toe te voegen. Zie je alleen maar Engelstalige ondertitels? Ga in het hoofdscherm achtereenvolgens naar Instellingen (tandwieltje) / Spelerinstellingen / Taal en kies achter Talen van te downloaden ondertiteling voor Dutch.

Interface kiezen

Kodi tips

Het beginscherm van Kodi laat alle recent toegevoegde titels zien. Voor het volledige aanbod ga je aan de linkerkant naar Speelfilms of Series, waarna er een lijst verschijnt. Je kiest optioneel voor een andere weergave door linksonder Opties aan te wijzen. Selecteer achter Viewtype de gewenste indeling, bijvoorbeeld Poster, Fanart of Infomuur.

Overigens kun je ook de volledige gebruikersinterface op de schop gooien. Blader vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / Interface-instellingen. Standaard is de skin Estuary actief. Kies deze skin en merk op dat er onder de naam Estouchy een interface speciaal voor aanraakschermen beschikbaar is.

Via Meer verkrijgen bekijk je het overige aanbod. Zo bestaan er bijvoorbeeld schillen die de interface van een Apple TV nabootsen. Kies een aantrekkelijke vormgeving en probeer die (tijdelijk) uit.

Verversingssnelheid aanpassen

Kodi tips

Films, series en tv-programma’s zijn vaak op een verschillende verversingssnelheid opgenomen, bijvoorbeeld 24, 50 of 60 Hz. Fijn is wanneer Kodi automatisch tussen verschillende verversingsfrequenties schakelt, zodat je geen stotterende beelden te zien krijgt.

Op veruit de meeste systemen pas je hiervoor een instelling van Kodi aan. Navigeer naar Instellingen / Spelerinstellingen / Video’s. Kies vervolgens Aanpassen beeldscherm ververssnelheid en selecteer de optie Altijd.

Kodi: surround sound instellen

Kodi tips

Heb je een mediaspeler met Kodi via hdmi of s/pdif op een vrij recente receiver aangesloten? Vanzelfsprekend wil je profiteren van surround-geluid. Belangrijk is dat je een ‘ruw’ geluidssignaal aan de receiver doorgeeft, zodat dit apparaat het surround-formaat kan decoderen. Je duikt hiervoor in de geluidsinstellingen.

Ga vanuit het hoofdmenu achtereenvolgens naar Instellingen / Systeeminstellingen / Geluid. Kies linksonder voor Standaard en Geavanceerd, zodat de expertinstellingen verschijnen. Je controleert bovenaan bij Apparaat voor geluidsuitvoer of de naam van de receiver staat vermeld. Kijk verder of het aantal kanalen klopt en scrol een stukje omlaag. Schakel de functie Doorvoer toestaan in. Vervolgens geef je aan welke surround-formaten de receiver zelfstandig kan verwerken, zoals dolby digital, truehd, dts en dts-hd.

Accepteert jouw receiver alleen dolby digital-geluidssporen, bijvoorbeeld via een optische s/pdif-aansluiting? Zet dan de optie Activeer Dolby Digital (AC3) transcoding aan. Films met dts-geluid zet Kodi dan bijvoorbeeld live om naar dolby digital, zodat je evengoed geniet van surround-geluid.

Profielen beheren

Kodi tips

In huishoudens met meerdere personen is het zinvol om meerdere profielen in Kodi in te richten. Ieder gezinslid beschikt zo over een eigen mediacatalogus. Blader naar Instellingen / Profielinstellingen / Profiel toevoegen en voer een naam in. Vervolgens geef je aan in welke map je de profielinformatie wilt opslaan. Hiervoor kun je de standaardlocatie gebruiken. Voeg eventueel een profielafbeelding toe.

Verder zijn de opties Media-Info en Medialocaties interessant. Hiermee bepaal je in hoeverre je mediabestanden met andere gezinsleden wilt delen. Maak een keuze en bevestig met OK. Geef aan of je de instellingen van het hoofdaccount wilt overnemen. Nadat je wederom met OK bevestigt, kies je voor Algemeen. Bepaal of Kodi bij het opstarten voortaan een inlogscherm moet weergeven.

Backups

Als je mediaspeler onverhoopt crasht, is er wellicht een herinstallatie van Kodi noodzakelijk. Vervelend, zeker omdat je alle instellingen weer helemaal moet doorlopen. Het beste houd je om die reden een back-up van alle zelfgekozen opties achter de hand.

Ga naar Add-ons / Downloaden / Programma add-ons en installeer de uitbreiding Backup. Via Configureren en Externe map wijs je de gewenste locatie aan. Bepaal bij Bestand Selectie van welke data je een kopie wilt opslaan, zoals add-ons, profielen en configuratiebestanden. Via Inplannen beslis je hoe vaak je back-ups wilt maken.

Lees hier nog meer Kodi tips!

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Workshop, Streaming media

Tags: Kodi, Streaming