Draadloos streamen vanaf smartphone, tablet en pc

Je hebt van die momenten dat een kabel naar een monitor of (huiskamer-)tv gewoon onhandig is. Bijvoorbeeld omdat je alleen even snel wat foto’s van je tablet of laptop aan wat mensen wilt laten zien. Voor dat soort gevallen is het streamen van draadloze video een uitkomst.

Lees ook: Zo bekijk je streaming torrents in Kodi

 

Kabels lijken nog altijd een vast onderdeel van de gemiddelde pc-installatie; zelfs een tweede beeldscherm aan een notebook gekoppeld wordt veelal nog altijd met een kabeltje geregeld. Nou is dat in een vaste opstelling op je bureau nog wel te overzien, maar anders wordt het als je bijvoorbeeld op de zaak of op school een presentatie moet geven. In dat geval zijn kabels soms zelfs meer dan onhandig, want ze kunnen voor kostbare struikelpartijen zorgen. Gelukkig is een snoer tegenwoordig eigenlijk helemaal nergens meer voor nodig, want zowel iOS als Android bieden van huis uit de mogelijkheid om beeld in prima kwaliteit draadloos te streamen. Enige wat hiervoor nodig is, is een compatibele tv of monitor met draadloze ondersteuning.

 

Streaming-standaarden

Precies daar ontstaat ook meteen een probleem, want behalve dat dergelijke schermen een relatief schaars zijn, is er – hoe kan het ook anders – geen standaard op het vlak van draadloze video. Althans, niet één enkele universeel inzetbare oplossing. Apple gebruikt het huiseigen Airplay en bij Android-apparaten tref je meestal Miracast aan. Samsung heeft daarnaast nog een extraatje in de vorm van het huiseigen Wifi Allshare. Intel tot slot heeft ook iets bedacht voor draadloze video in de vorm van Wireless Display ofwel Widi. Alleen de meer recente on-chip gpu’s ondersteunen dit trucje en voor je er daadwerkelijk gebruik van kunt maken moet je eerst een driver installeren. Widi is verder min of meer compatibel met Miracast, dus dat scheelt. Hoewel je in alle gevallen nog steeds een scherm moet hebben dat met een van de draadloze standaarden overweg kan natuurlijk. Ook geldt dat lang niet alle draadloze standaarden even goed werken, Miracast is bijvoorbeeld erg kieskeurig en kan flink wat hoofdbrekens veroorzaken als het niet direct werkt.

 

© PXimport

Met een goedkope stick kun je makkelijk video en beeld streamen.

 

Measy en AirPlay

Chinese bedrijven malen niet om standaarden en copyrights. Voor fabrikanten een gruwel, maar voor jouw als eindgebruiker soms een zegen. Want er bestaat een zeer betaalbaar stickje voor rond de twintig euro, waarmee je in één klap van elke televisie of monitor met een hdmi-ingang een draadloze video-ontvanger maakt. Met deze Measy A2W haal je een compact apparaatje in huis dat álle gangbare draadloze videostandaarden ondersteunt en als bonus tevens als zelfstandige DLNA-speler kan fungeren. Dat laatste is natuurlijk uitermate handig als je over een NAS bomvol video- en geluidsmateriaal beschikt!

De stick beschikt over een eigen processor en werkt eigenlijk direct na aansluiten. Je prikt de stick in een vrije hdmi-poort van je tv of monitor; via het meegeleverde usb-kabeltje voorzie je de stick van energie. Veel televisies beschikken tegenwoordig wel over een usb-aansluiting zodat je deze kunt gebruiken voor de benodigde voedingsspanning. En anders volstaat iedere standaard usb-adapter die je bijvoorbeeld ook gebruikt voor het opladen van je smartphone of tablet. Alle draadloze technieken hebben tenminste één overeenkomstigheid: ze werken via wifi. Daartoe biedt de stick een access point waarop je je aan moet melden; het benodigde wachtwoord staat op de bovenste regel van het startscherm achter de ssid van de Measy vermeld. Ben je eenmaal gekoppeld aan dit draadloze netwerk, dan kan de pret beginnen.

Het werkt verrassend simpel: wil je bijvoorbeeld AirPlay streamen vanaf je Apple-apparaat, dan veeg je op je iPad of iPhone vanaf de onderrand van het scherm omhoog. In het paneel dat daarop verschijnt tik je op AirPlay en selecteer je de stick, in ons voorbeeld EZCastmsy-13493BD4 geheten. Scroll dan een stukje naar beneden in de AirPlay-ballon en schakel de optie Synchroon in: vanaf dit moment wordt je i-device-scherm live gestreamd. Sommige iOS-apps bieden eigen AirPlay-mogelijkheden, dat ontdek je vanzelf.

 

© PXimport

Het delen van je scherm via AirPlay werkt als een zonnetje.

 

Configuratietool

In principe zou het bij Android-apparaten (vanaf versie 4.2 ondersteunt dit besturingssysteem Miracast) net zo eenvoudig moeten werken, ware het niet dat er nogal veel fabrikanten zijn die hun eigen invulling geven aan de schermdeelfunctionaliteit. Op onze oude trouwe Samsung Galaxy S3 lukte het niet om een Miracast-verbinding tot stand te brengen, ook het installeren van de ScreenShare-Patch bracht geen soelaas. Het schijnt een meer voorkomend probleem bij dit toestel te zijn, wellicht omdat Samsung voorrang geeft aan het eigen AllShare.

Maar niet getreurd, want via de gratis app EZCast kunnen we alsnog iets zinvols bereiken. Bovendien geldt dat je via EZCast de stick ook kunt configureren, vandaar ook dat deze app in iOS-vorm uiteindelijk net zo onontbeerlijk is. Al was het maar om de schermresolutie te verhogen naar 1080p, om firmware-updates te kunnen installeren of de A2W-stick aan je thuisnetwerk te koppelen. Dat laatste is noodzakelijk als je tijdens je schermdeelsessies ook toegang tot internet op je apparaat wilt, alleen als de stick is aangemeld op je (thuis)netwerk wordt het internet doorgesluisd.

Ook zorgt de app voor functionaliteit voor wanneer screen mirroring niet werkt; wat vrijwel altijd goed gaat is via het hoofdmenu van de app een te streamen onderdeel kiezen. Denk aan foto’s, video’s of een website via de ingebouwde browser. Ook beschikt EZCast over een eigen ingebouwde schermkopietool, maar ook die liet het op de S3 afweten. Het probleem bij dat toestel zit blijkbaar heel diep geworteld. Gelukkig deden de meest gebruikte onderdelen als het laten zien van foto’s en video’s het wel.

 

© PXimport

Via het configuratiescherm kun je de stick instellen en ook firmware-updates installeren.

 

Windows

Windows 8.1 ondersteunt van huis uit eveneens Miracast, eerdere versies niet. Windows 10 gaat zelfs nog een klein stapje verder. Miracasten via Windows 8.1 doe je door in de charms bar op Apparaten te klikken (of tikken). In Windows 10 ga je naar Start > Instellingen en klik je op Apparaten. Klik of tik dan op Projecteren en vervolgens op Een draadloos beeldscherm toevoegen. Klik in de verschenen lijst op EZCastmsy en maak verbinding. Vanaf dat moment kun je schermen draadloos delen, wat precies kan ingesteld worden via Apparaten, Projecteren en dan een van de aangeboden opties.

Let op: De Windows-versie van Miracast is zeer gevoelig voor tools die invloed hebben op het netwerk. Gaat het mis, dan zijn bekende boosdoeners onder meer Virtual Box, VMWare en soortgelijke programma’s.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten