}
abonneren

Windows 10-map verkleinen

Hoewel schijfruimte goedkoper is dan ooit, zijn SSD’s nog altijd ietwat duur en zijn er veel pc’s met 128 GB of 256 GB schijfruimte. Dan is schijfruimte toch al gauw schaars. Windows 10 heeft een ingebouwde optie om de Windows-map te verkleinen.

Op onze Windows 10-pc neemt de Windows-map toch al zo’n 28 GB schijfruimte in, zelfs na het opruimen van tijdelijke bestanden. Dat komt door alle Windows-updates die Microsoft elke maand verspreidt, die toch niet goed worden opgeruimd. Helaas is er weinig aan te doen, in ieder geval in ons geval.

Er is echter een nieuwe functie die Microsoft heeft geïntroduceerd in Windows 10. In Windows 8.1 was er al iets soortgelijks beschikbaar, toen onder de noemer WIMBoot. Daarmee is het voor systeembouwers mogelijk om die versie van Windows op apparaten met zeer weinig opslag te installeren, omdat Windows dan sterk inlevert op de installatiegrootte. WIMBoot was een samengeperst Windows-image, maar had wel enigszins invloed op de prestaties. In Windows 10 is dit opgevolgd door de Compact-functie, die een stuk eenvoudiger in te schakelen en te gebruiken is dan zijn voorganger.

In deze miniworkshop laten we je zien hoe je Compact OS inschakelt als je Windows al hebt geïnstalleerd. Als eerste is het handig om te controleren of Windows 10 zelf al niet Compact heeft ingeschakeld. Dat is bijvoorbeeld mogelijk als je een kleine schijf hebt. Je controleert dit door met de rechtermuisknop op de Startknop te klikken en te kiezen voor Opdrachtprompt (administrator). Typ vervolgens het volgende commando en druk op enter:

Compact /CompactOS:query

Als er nu verschijnt: The system is not in Compact state… dan vond Windows het dus niet waard om de Compact-status in te schakelen. Anders is dat wel het geval. Als je nog weinig schijfruimte over hebt met een zeer grote Windows-map, zal je daar waarschijnlijk anders over denken. Vul daarom het volgende commando in om Compact in te schakelen en druk op enter:

Compact /CompactOS:Always

Windows-map samenpersen cmd.exe

Windows 10 is nu aan het uitzoeken welke bestanden in de Windows-map samengeperst kunnen worden en voert het daarna direct uit.

Er verschijnt nu de melding in beeld Compressing OS binaries, een proces dat tussen de tien en twintig minuten kan duren. Achteraf verschijnt hoeveel schijfruimte Compact heeft kunnen besparen.

In ons geval was de Windows-map vooraf 28 GB en na het samenpersen 22,6 GB, dus dat is toch weer meer dan vijf gigabyte die nu beschikbaar is gekomen. Bovendien lijkt Compact zeer weinig invloed te hebben op de prestaties, omdat Windows op een slimme manier bestanden samenperst. Windows 10 perst namelijk alleen bestanden samen waarbij het nut heeft deze samen te persen, als er dus op dat bestand aanzienlijk bespaard kan worden.

Als je achteraf toch spijt hebt van het samenpersen van je Windows-map of toch een invloed op de prestaties merkt, kun je weer zeer eenvoudig terug door het volgende commando in Opdrachtprompt in te voeren:

Compact /CompactOS:never

Windows 10 zal nu de bestanden weer permanent uitgepakt laten.

Voor en na het samenpersen

Rechts voor het samenpersen, links na het samenpersen: het gaat om de hoeveelheid GB bij Grootte op de schijf

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: Opdrachtprompt, Cmd, samenpersen, windowsmap

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI