Veilig synchroniseren

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Mobiel gebruik
  3. Encryptie
  4. Wachtwoord
  5. Basisconfiguratie
Dropbox is een van de populairste diensten om bestanden op pc, laptop en smartphone synchroon te houden. Het kost echter wel wat moeite om die data veilig te versleutelen. Behalve dan als je BoxCryptor gebruikt: deze gratis tool doet al het werk op de achtergrond.

Stevige encryptie is en blijft de veiligste manier om je gegevens af te schermen. Daar bestaan verschillende programma’s voor, waaronder het bekende TrueCrypt (www.truecrypt.org). Deze tool is echter wat bewerkelijk, zeker als je die ook wil inzetten om gegevens in je Dropbox-map te versleutelen. BoxCryptor is een handig alternatief. Hoewel je dit programma ook zonder meer kunt inzetten om een map op je pc te versleutelen, komt die vooral toch tot zijn recht in combinatie met Dropbox. Wel is het zo dat deze laatste zowel onder Windows, Mac als Linux werkt, terwijl BoxCryptor het alleen doet onder Windows – althans op een gebruiksvriendelijke manier.

Je vindt BoxCryptor op www.boxcryptor.com. In de downloadsectie zie je dat er drie varianten beschikbaar zijn: een gratis versie en twee te betalen varianten, waarvan een voor persoonlijk en een voor commercieel gebruik. In deze workshop houden we het bij de gratis versie. De belangrijkste beperkingen zijn het niet-commercieel gebruik en een maximale opslagcapaciteit van 2 GB. Dat komt goed uit, gezien ook de gratis versie van Dropbox deze opslaglimiet hanteert. Ben je inderdaad van plan BoxCryptor in combinatie met Dropbox te gebruiken, dan installeer je eerst Dropbox (zie kader Dropbox installeren) en pas daarna BoxCryptor. De installatie van deze laatste tool is in elk geval eenvoudig, al doe je er goed aan het onderdeel Dokan mee te laten installeren. Dat is nodig om je versleutelde map als een stationsletter te kunnen benaderen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Software

Tags: workshop