Van video tot miniatuur

Video thumbnail
Grasduinen in je stevige collectie films of videoclips kost je telkens heel wat tijd: sommige filmpjes moet je namelijk een stukje bekijken om je geheugen op te frissen. Met Thumbnail me gebeurt dat voortaan in één oogopslag.

Thumbnail me is een gratis opensourcetool die automatisch miniatuurafbeeldingen uit allerlei videobestanden haalt en die per videobestand in één grote mozaïekafbeelding plaatst. Dat samengestelde plaatje vertelt je dus in één oogopslag bijna het chronologische filmverhaal. Handig om in je filmmap op te slaan te of online te plaatsen, samen met de clips die je ter download aanbiedt.

Stap 1: installeren

Je vindt Thumbnail me op http://thumbnailme.sourceforge.net – op het moment van dit schrijven was 3.0 bèta de recentste versie. De installatie kost je weinig moeite: selecteer de gewenste taal – jammer, maar (nog?) geen Nederlands –geef aan wat de installatiemap hoort te zijn en de installatie kan starten. Wanneer je de tool opstart, krijg je in eerste instantie een leeg, grijs vlak te zien met links het configuratiepaneel en onderaan de opties voor input en output.

Stap 2: miniaturiseren

We laten de standaardconfiguratie voorlopig ongemoeid en richten de aandacht meteen naar onze filmpjes. Klik linksonder op Simple conversion en op de knop naast File Path Input om naar een eerste (test)filmpje te gaan. Thumbnail me ondersteunt de volgende videoformaten: 3gp, avi, dat, flv, m2ts, mkv, mov, mp4, mp(e)g, ogg, swf, ts, vob en wmv. Stel bij File Path Output de map in waar de miniatuurafbeelding terecht hoort te komen. Klik nu op Preview voor een eerste test. Even later krijg je het resultaat te zien: een afbeelding met een aantal chronologisch geordende miniaturen, netjes verdeeld over de gehele clip. Met de knoppen Zoom in en Zoom uit maak je het beeld groter of kleiner. Met de handige knop Print maak je een afdruk van de afbeelding. Ziet dat er meteen goed uit, dan leg je het plaatje vast met Launch.

Wil je graag verschillende clips tegelijk miniaturiseren, klik linksonder dan op Batchmode en klik voor elke nieuwe clip op de Load-knop. Om alle miniaturen in één keer te laten maken, volstaat een klik op Start Batch.

Stap 3: configureren

Uiteraard hoef je niet tevreden te zijn met de standaardinstellingen. Die pas je in een flits aan vanuit het configuratiepaneel. De meeste instellingen spreken voor zich: je bepaalt zelf het aantal miniaturen (rijen en kolommen), de grootte van de tussenruimte (gap), het afbeeldingsformaat en de kwaliteit. Met de opties Blank skip en Edge detection bepaal je in welke mate je lege frames en storende randen wilt vermijden. In de rubriek Styles regel je welke metadata je precies wilt zien, waar en hoe (lees: lettertype, grootte en kleur). Niet onbelangrijk: met de schuifknoppen bij TimeLine stel je zelf in uit welke clipfragment Thumbnail me de miniaturen moet halen. Reken even mee: heb je een fragment van twee minuten en heb je 5x4 miniaturen gekozen, dan krijg je ongeveer om de zes seconden een nieuwe miniatuur (120 seconden gedeeld door twintig plaatjes).

Heb je instellingen vastgelegd die je wel vaker wil hergebruiken, dan leg je die beter vast in een configuratiebestand. Dat kan via File, Save my current configuration as. Vanuit hetzelfde menu kun je dan via Import a (recent) configuration file een opgeslagen configuratie weer inladen. Standaard wordt overigens de laatste gebruikte configuratie automatisch opgehaald. Dat kun je wijzigen via Edition, Settings in de rubriek General.

Voortaan geen eindeloos gezoek meer in je videocollectie!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Software

Tags: workshop