Todo Backup Home 2.0: gemakkelijk én gratis

Softwareontwikkelaar Easeus stelt met Todo Backup Home 2.0 een gratis backupprogramma beschikbaar voor thuisgebruikers. Je kunt er een volledige schijfimage mee maken, maar je bewaart net zo gemakkelijk een kopie van de belangrijkste mappen.

Waarom zou je betalen voor software om gegevens te backuppen? Het gratis Todo Backup Home 2.0 (todo-backup.com) biedt immers voor doorsnee computergebruikers voldoende mogelijkheden. Je stelt dankzij dit hulpmiddel digitale gegevens gemakkelijk veilig. Een groot voordeel is dat het programma incrementele backups ondersteunt. Hiermee verloopt het proces sneller, omdat alleen de wijzigingen in de doellocatie worden verwerkt.

BACKUP INSTELLEN

Als je in het introductiescherm voor Backup kiest, beschik je over twee mogelijkheden. Via Disk and partition backup maak je een image van de volledige pc of een schijfstation. Je plaatst vinkjes voor de partities die je in de image wilt betrekken. Selecteer in het volgende scherm een doellocatie. Dat kan bijvoorbeeld een map van een netwerkschijf of externe datadrager zijn. Er staat nauwkeurig vermeld hoeveel opslagruimte de image in beslag neemt. Via Options regel je specifieke zaken. Selecteer hier onder meer het compressieniveau en beveilig de backup desgewenst met een wachtwoord. Voor extra veiligheid is er encryptie mogelijk. Het tabblad Splitting is vooral bruikbaar als je de boel op meerdere cd’s of dvd’s wilt bewaren. Wanneer je alle instellingen hebt doorgenomen, beslis je wanneer het programma de taak moet starten. Dat kan direct, maar je geeft net zo gemakkelijk een andere datum op. Je kunt tevens de taak periodiek uitvoeren, bijvoorbeeld eens per week of op de eerste dag van de maand. Zodra de backuptaak is klaargezet, kom je weer terecht in het beginscherm. Klik achtereenvolgens op tabblad Backup en Backup management om een overzicht van geplande taken te bestuderen of de instellingen te wijzigen. De tweede mogelijkheid is om alleen een aantal geselecteerde mappen of bestanden naar een andere locatie te kopiëren. Je kiest in het beginscherm dan voor Backup, File backup.

BACKUP TERUGZETTEN

Mocht je onverhoopt iets kwijtraken, dan zet je gemakkelijk een backup terug met behulp van de optie Recovery. Wanneer je alleen een kopie bewaart van de belangrijkste mappen, hoef je alleen maar de gewenste bestanden te selecteren. Je regelt dat simpel in de mappenstructuur. Bij grootschalige backups is het handig om het overzicht te rangschikken op bestandstype of de zoekfunctie te gebruiken. Je zet de data terug naar de oorspronkelijke map of je selecteert een andere locatie. Geef in het eerste geval aan of je bestaande data wilt overschrijven. Een schijfimage zet je op een soortgelijke manier terug, met het verschil dat je geen losse bestanden binnen de partitie selecteert. Overigens is het via een omweg wel mogelijk om een specifiek bestand binnen een image te benaderen. Ga maar eens naar Tools en Mount image. Selecteer via Mount de juiste bestandslocatie. Je creëert op deze manier een virtueel schijfstation in Windows, waardoor je de inhoud van de image kunt verkennen.

BOOTABLE MEDIA BUILDER

Het programma gebruikt voor het wegschrijven van backups een eigen bestandsformaat. Je hebt dus altijd Todo Backup nodig om data te herstellen. Wat als de Windows-partitie plotseling crasht? Gelukkig beschikt de software over een functie om voor dergelijke noodgevallen een opstartbare schijf of usb-stick te maken. Door het systeem hiermee te booten, doe je alsnog een beroep op een systeemkopie. Navigeer naar Tools en Bootable media builder. Selecteer vervolgens welke datadrager je wilt gebruiken. Het is hiermee mogelijk om het programma buiten Windows op te starten, zodat je een systeemimage vanaf bijvoorbeeld een externe harde schijf kunt terugzetten. Verder bevat de software een kloonfunctie. Dat is voornamelijk handig als je de computer wilt uitrusten met een grotere harde schijf. In plaats van herinstalleren zet je de partitie compleet over, inclusief alle programmabestanden en persoonlijke documenten. Ten slotte beschikt het programma over een optie om gegevens definitief te wissen van je harde schijf.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Software

Tags: backup