Synology-DSM in VirtualBox testen

Het is mogelijk om het besturingssysteem van de Synology-NAS'en te testen in bijvoorbeeld VirtualBox. Dit kan handig zijn om het even rond te kijken voordat je definitief de stap wilt zetten om een Synology-NAS aan te schaffen of om andere configuraties eerst even te testen.

We gaan gebruikmaken van de software van XPEnology. Je moet er wel rekening mee houden dat de software hiervan soms wat achterloopt op de nieuwste versie van DSM zelf. Als gevolg daarvan, is het niet aan te raden XPEnology daadwerkelijk als server te gebruiken, in verband met ongepatchte beveiligingslekken.

Naast XPEnology hebben we VirtualBox nodig. Zorg ervoor dat je dat programma dus alvast klaar hebt staan en geïnstalleerd. Het is te downloaden vanaf virtualbox.org. Na het starten van VirtualBox klikken we linksboven op Nieuw en voeren we een naam in. Zet daarna Type op Linux en Versie op Linux 2.4 (64 bit). Zet in de volgende stap de geheugengrootte op 1024 MB, selecteer twee processors en selecteer in de laatste stap Voeg virtuele harde schijf niet toe. Klik op Aanmaken en daarna op Doorgaan.

We gaan nu naar xpenology.me/downloads. Hier zien we op het moment van schrijven als nieuwste versie DSM 5.2-5592. We klappen die map uit en downloaden het bovenste PAT-bestand, genaamd DSM 5.2-5592. Ook gaan we naar Boot Images en vervolgens naar XPEnoboot DSM 5.2. Kies nu voor versie 5592.2 en klik op download bij de betreffende ISO.

VirtualBox-opslag

Klik met de rechtermuisknop op de net aangemaakte VM in VirtualBox en kies voor Instellingen. Ga naar de optie Opslag en klik op het dvd-icoon onder Opslagstructuur. Klik helemaal rechts naast Optisch station op het dvd’tje. Er klapt een menu uit, kies voor Kies een virtuele optische schijf. Blader naar de map waar je net het gedownloade ISO-bootimage hebt binnengehaald en klik op Open. Ga nog steeds in het Opslagvenster nog even naar Controller: SATA en klik daar op het rechtericoontje met de harde schijf. Klik op Maak een nieuwe schijf aan, kies voor het VDI-formaat en klik een aantal keer op Volgende. De standaardwaardes zijn goed, al heb je ten minste 10 GB opslag nodig voor DSM. Ga als laatste nog even naar Netwerk. Kies bij Adapter 1 bij Gekoppeld aan voor Netwerk bridge adapter. Klik op OK om de instellingen te sluiten en start de VM door op Start te klikken. Zodra XPEnoboot opstart, krijg je na korte tijd een keuzemenu. Kies voor de optie eindigend op Install/Upgrade.

XPEnology boot Install/Upgrade

Ga nu naar find.synology.com. Als alles goed is gegaan, verschijnt daar nu je nieuwe NAS. Klik op Verbinden en vervolgens op Installeren, Handmatig installeren en kies aldaar het net gedownloade PAT-bestand. Klik op Nu installeren. Na korte tijd is de installatie voltooid. Je hoeft geen tien minuten te wachten, maar kunt zodra je ziet dat alles in VirtualBox weer opgestart is, opnieuw naar find.synology.com gaan en klikken op Verbinden. Het inlogscherm verschijnt: je kunt inloggen met admin en een leeg wachtwoord. Na de installatie kun je nog eventuele updates installeren, door deze vanaf xpenology.me/downloads te downloaden. In ons geval gaat het om 5.2-5592 Update-1 en -2. Download het PAT-bestand hiervoor en ga in DSM naar het Configuratie scherm, kies voor Bijwerken en herstellen en voor Handmatig DSM bijwerken. Selecteer nu het net gedownloade updatebestand en voer de update.

Synology DSM werkend in VirtualBox

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: synology, virtualbox, dsm, xpenology