Software uitrollen met PDQ Deploy

Je hebt veel pc’s en laptops in je netwerk van familie en kinderen. Het is behoorlijk wat werk om elke pc handmatig te patchen. Met PDQ Deploy kun je gratis op afstand software uitrollen en updaten.

PDQ Deploy is beschikbaar in drie varianten, namelijk gratis, professional en voor bedrijven. De gratis versie stelt je in staat om exe, msi en msp-bestanden uit te rollen naar andere pc’s in het netwerk.

Installatie

Je downloadt PDQ Deploy vanaf de website. Vul even de gevraagde gegevens in en klik op Submit. Klik daarna op de downloadknop om het installatiepakket binnen te halen. We gaan PDQ nu dus eerst installeren op de pc die de andere  pc’s gaat beheren. Pak het gedownloade ZIP-bestand uit en start het uitvoerbare bestand. Klik op Next, ga akkoord met de licentieovereenkomst en klik opnieuw op Next. Klik ten slotte op Install om de installatie te starten. Klik achteraf op Finish om het programma te openen.

De installatiewizard verschijnt. Klik op Next. We gebruiken de Free mode, dus klik opnieuw op Next. PDQ heeft een administratoraccount nodig om software uit te rollen. Deze account moet hetzelfde zijn op alle pc’s waar je PDQ gaat gebruiken, inclusief deze beheer-pc. Het beste maak je dus even een aparte account voor PDQ.

Account aanmaken

In Windows 10 ga je daarvoor even naar Instellingen, Accounts, Gezin en andere personen en klik je op Iemand anders aan deze pc toevoegen. Klik op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon en daarna op Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen en vul de gevraagde gegevens in. Klik op Volgende om de gebruiker toe te voegen. Klik op Accounttype wijzigen door op de gebruikersnaam te klikken en kies bij Accounttype voor Administrator. Klik op OK om de wijzigingen door te voeren. Ga nu terug naar PDQ Deploy, vul hier de net aangemaakte account in en klik op Finish.

Het is nog even nodig om een wijziging te maken in het register. Ga hiervoor naar het menu Start, typ regedit en druk op enter. Blader nu naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Software. Klik op Bewerken, Nieuw, DWORD (32-bits)-waarde. Typ hier LocalAccountTokenFilterPolicy en zet de waarde op 1.

Computer toevoegen

Om een computer toe te voegen, zorg je dat je de account van net hebt aangemaakt op die pc. Vervolgens ga je in PDQ Deploy naar Target List en geef je de lijst met pc’s een naam bij Name. Vervolgens vul je bij Targets de naam van de pc’s in en klik je op Add Computer. Je vindt je pc-naam in het Configuratiescherm bij Systeem en beveiliging en dan Systeem.

Software uitrollen

Om nu een softwarepakket uit te rollen, klik je op New Package. Vul een naam in en ga naar Step 1. Klik bij Install File op de .msi die je wilt uitrollen, bijvoorbeeld die van 7zip.. Klik op Save en klik daarna op Deploy bij de package, rechts. Kies voor Deploy Once. Klik op Choose Targets, Target List en kies de net aangemaakte lijst met computers. Kies bij Run As voor Local System. Klik op Deploy Now om de software nu uit te rollen.

Zorg dat je deze instellingen hebt, zodat je direct een .msi naar meerdere pc’s kunt uitrollen.

Je kunt beperkt wat software vinden bij Package Library, die je vervolgens kunt importeren, maar het handigste is om zelf .msi's te zoeken van bekende software en uit te rollen. Veel software is in .msi-vorm beschikbaar.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: windows, software, systeembeheer, uitrollen, pdq deploy