Printer aansluiten op Google Cloudprint

Eerder hielpen we je al met hoe je elke printer kan omtoveren tot een netwerkprinter met AirPrint. Google heeft echter hier ook een oplossing voor, namelijk Cloudprint, waarmee je eenvoudig vanaf Android kunt afdrukken.

Hiervoor hoeven geen extra drivers te worden geïnstalleerd op je Android-apparaat. Je kunt gewoon out-of-the-box afdrukken. Wel is het nodig dat de computer waarop de printer is aangesloten, ingeschakeld blijft. Dit was ook een eis bij AirPrint van Apple. Google Cloudprint heeft als voordeel dat het ook goed wordt ondersteund op bijvoorbeeld Windows en OS X.

Indien je printer overigens al ingebouwde ondersteuning heeft voor Google Cloudprint, dan kun je op deze pagina instructies volgen om je printer in te stellen. Voor als  je een ‘oude’ printer hebt, zonder netwerkmogelijkheden en Cloudprint-ondersteuning, dan kun je doorgaan met deze workshop om je printer te verbinden met de cloud.

Om Google Cloudprint in te stellen, heb je Google Chrome nodig. Je downloadt Chrome vanaf Googles website. Klik op Download Chrome en daarna op Accepteren en installeren. Voer het gedownloade bestand uit en Chrome wordt vanzelf geïnstalleerd. Vervolgens open je Google Chrome en blader je naar het volgende adres chrome://devices door dit in te voeren in de adresbalk. Klik vervolgens op Printers toevoegen. Als je op de pagina komt, vink je de printer aan die je met Google wilt verbinden. Eventueel is het handig om Nieuwe printers die ik aansluit, automatisch registreren aan te laten staan. Klik daarna op Printer(s) toevoegen, gevolgd door Je printers beheren om de geregistreerde printers in te zien.

Op deze pagina kun je de printers kiezen die je met de cloud wilt verbinden.

Door op een printer te klikken en te kiezen voor Delen kun je andere gebruikers toegang geven tot je printer, bijvoorbeeld familieleden of huisgenoten. Op die manier kunnen zij eenvoudig gebruikmaken van de printer. Vul de naam in, indien de betreffende persoon in je Google-contactenlijst staat, of e-mailadres van de persoon in en kies ernaast voor Afdrukrechten, waarmee diegene enkel kan afdrukken, of voor Kan beheren, waarmee ook andere afdruktaken beheerd kunnen worden.

Om de cloudprinter op andere Windows-pc’s in je netwerk te installeren, download je hier de driver voor Google Cloudprint. Klik op Google Cloudprinter downloaden en op Accepteren en installeren. Voer het gedownloade bestand uit en wacht even terwijl de driver wordt geïnstalleerd. Druk achteraf op Sluiten. Als je nu iets wilt afdrukken, bijvoorbeeld in Word, zie je daar de printer Google Cloudprinter bij staan. Selecteer die om naar je cloudprinter te printen, dat werkt waar je ook bent. Bovendien hoef je nu maar op één pc drivers te installeren, in plaats van voor een netwerkprinter waarbij dat op elke pc nodig is.

Op Android kun je natuurlijk eveneens afdrukken. In bijvoorbeeld Gmail druk je daarvoor op de drie puntjes rechtsboven en kies je voor Afdrukken. Vervolgens tik je op Opslaan als pdf bovenaan en selecteer je je printer uit de lijst. Klik daarna rechts op het groene printpictogram om het afdrukken te starten. Eventueel is er voor Android ook nog een speciale Cloudprinter-app, waarmee je de printer kunt beheren en afdruktaken in kunt zien. Deze vind je in de Google Play Store.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: Chrome, google, Printen, cloudprint