}
abonneren

Pakketbeheer in Windows 10

Als op Linux een ding goed geregeld is, is het wel het beheren van pakketten. Op bijvoorbeeld Ubuntu kun je met één commando software installeren. Chocolatey brengt het pakketbeheer van Linux naar Windows.

In Linux is het pakketbeheer in bijna elke distributie aanwezig. Je kunt daardoor met een eenvoudig commando software installeren en vaak is er ook een grafische applicatie om nog eenvoudiger software mee te beheren. Met een klik op de knop worden de pakketten geïnstalleerd, waarbij ook alle afhankelijkheden worden geïnstalleerd en worden gecontroleerd. Er zijn veel voordelen voor zo’n systeem, zo komt de software uit vertrouwde bron, is de installatie erg eenvoudig en is het updaten goed geregeld.

Chocolatey wil diezelfde technologie naar Windows brengen. Het bevat op het moment van schrijven iets meer dan 3700 pakketten, zoals onder andere Google Chrome, Adobe Acrobat, LibreOffice, Mozilla Firefox, Thunderbird, f.lux en Java. Je kunt al die software met één commando in Windows installeren. Chocolatey is gebaseerd op NuGet, software van Microsoft bedoeld om bij softwareontwikkeling libraries te beheren. In dit geval heeft het dus een nieuw doel gekregen en dat is het installeren en beheren van software op je pc. Chocolatey zelf is overigens niet van Microsoft.

Om Chocolatey te installeren, ga je naar de website chocolatey.org. Open nu eerst een Opdrachtprompt met administratorrechten, door met de rechtermuisknop op de Windows-knop te klikken en te kiezen voor Opdrachtprompt (administrator). Kopieer vervolgens het bovenste commando vanaf de website, diegene in het zwarte vak en begint met @powershell -NoProfile…. Druk vervolgens op enter om het commando uit te voeren en Chocolatey te installeren.

Je kunt testen of de installatie goed is gegaan door nu bijvoorbeeld het commando choco -v in te voeren en op enter te drukken. Als nu een versienummer verschijnt, dan weet je dat Chocolatey actief is en klaar om software te installeren.

Met één commando kun je op Windows erg eenvoudig Skype installeren.

Om een bepaald programma te installeren, typ je in een Opdrachtprompt met administratorrechten simpelweg choco install [softwarenaam], dus als je bijvoorbeeld Adobe Reader wilt installeren, typ je choco install adobereader. Daarna typ je een 1 om de keuze te bevestigen en druk je op enter. Het is mogelijk om die bevestiging voor altijd over te slaan door het commando choco feature enable -n allowGlobalConfirmation eenmalig uit te voeren.

De lijst van alle pakketten beschikbaar in Chocolatey vind je hier. Het is mogelijk om een grafische interface voor Chocolatey te installeren door choco install chocolateygui uit te voeren. In het menu Start vind je vervolgens het programma ChocolateyGUI.

Om te zien welke software allemaal lokaal is geïnstalleerd, voer je het commando choco list --local-only uit en om alle software in één keer bij te werken is choco upgrade all handig. Een overzicht van alle commando’s die te gebruiken zijn voor choco vind je door choco /? in te typen of de handleiding op GitHub te raadplegen.

Let op dat als je software via Chocolatey probeert te installeren die al op de pc aanwezig is dat de installatie vanuit choco dan waarschijnlijk mislukt. Het is dan nodig eerst de software te verwijderen en vervolgens opnieuw via Chocolatey te installeren. In de toekomst hopen de ontwikkelaars dit af te vangen en op te lossen, maar in onze test was dat op nu nog niet het geval.

Er is ook een grafische interface beschikbaar voor Chocolatey.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: Software, chocolatey, pakketbeheer

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI