Overstappen van Evernote naar Apple Notities

Als je overstapt naar een andere notitiedienst, wil je natuurlijk wel alle notities meenemen naar de nieuwe dienst. Helaas zijn daar standaard geen mogelijkheden voor, maar PCM helpt je om over te stappen van Evernote naar Apple Notities.

Als je bijvoorbeeld gebruikt wilt maken van de vernieuwde Notities-app in OS X El Capitan en iOS 9 en ook graag gebruik wilt maken van iCloud, dan is het toch fijn als je je notities mee kunt nemen vanuit je bestaande applicatie. Gelukkig is er een oplossing voor waarmee je kunt overstappen vanaf Evernote naar Apple Notities.

Die oplossing is er in de vorm van een AppleScript dat je notities over kan zetten. Met AppleScript is het mogelijk is om acties in OS X-applicaties te automatiseren. Het is simpelweg een handleiding voor Evernote en Apple Notities om eerst je notities te exporteren en daarna te importeren.

Voordat je begint, is het wel nodig dat je bent aangemeld in iCloud en de Notities-app ermee synchroniseert op je Mac. Hiervoor open je de app Notities in OS X, klik je bovenaan in de menubalk op Notities, daarna op Accounts. Check nu even of er links iCloud tussen de accountlijst staat. Zo niet, kies dan voor iCloud uit de lijst rechts en vul je gebruikersnaam en wachtwoord in om het account toe te voegen. Selecteer achteraf uit de lijst bij iCloud de optie Notities om de synchronisatie in te schakelen.

Je downloadt nu het migratiescript vanaf deze pagina. Klik daarin op de link Download the script. Op het moment van schrijven is de nieuwste versie 1.1.1.

AppleScript

Klik bovenaan op de afspeelknop om het overzetten te starten, maar selecteer wel eerst je Evernote-notities.

Zodra je het script hebt gedownload, open je Evernote en selecteer je de notities die je graag wilt overzetten naar Apple Notities. Je kunt meerdere notities selecteren door Shift ingedrukt te houden en de notities aan te klikken. Nu open je het bestand met de naam Export Evernotes notes to Apple Notes.applescript dat je net gedownload hebt. Druk op de afspeelknop bovenaan, waarna een melding verschijnt. Hierin wordt aangegeven hoeveel notities je hebt geselecteerd. Controleer even of het aantal overeenkomt en klik op OK om door te gaan, waarna het script gaat nu aan het werk om de notities over te zetten.

Bevestigingsscherm

Controleer voordat je begint dat het aantal notities overeenkomt met het aantal geselecteerde.

Aan het einde van het overzetten wordt een lijst weergegeven met notities die niet overgezet kunnen worden. Het is waarschijnlijk dat bijlagen in notities niet mee gemigreerd worden. In onze test werden foto’s echter wel gewoon meegenomen. Eventueel mislukte bijlagen worden in de lijst weergegeven, waarna je zelf actie kunt ondernemen om de bijlage opnieuw toe te voegen aan Apple Notities. Klik achteraf op Great om door te gaan en daarna op Doing Nothing om het script te beëindigen.

Je kunt nu Apple Notities openen en daar zie je nu de notities vanuit Evernote. Onderaan elke notitie bevindt zich bij ons wat overgebleven Evernote-data, in de vorm Evernote Data: {"source":  "missing value", "tags": "",  }. Voor deze data heeft Apple Notities geen ondersteuning en die kun je dan ook gerust weghalen of aanpassen.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: apple, ios, os x, el capitan, evernote, notes.app, apple notities