Niets meer installeren met Zero Install

Het installeren van software is niet ideaal. Je pc wordt vervuild met registersleutels en bestanden en het programma krijgt volledige controle. Veel fijner is het gebruik van draagbare software: software die geen installatie vereist.

Voordelen

Zero Install geeft je de mogelijkheid om eenvoudig draagbare software binnen te halen en uit te voeren. Er is dan geen installatie vereist. Het programma heeft een bibliotheek van ongeveer 80 programma’s die je met een druk op de knop kunt starten. Het voordeel is dat programma’s dan geen beheerderstoegang vereisen, dat alle afhankelijkheden al aanwezig zijn en dat Zero Install je programma’s automatisch up-to-date houdt. Bovendien kun je eenvoudig kiezen welke versie je graag wilt gebruiken - voor als de nieuwste versie een functie mist of een ernstig probleem bevat. Ook kun je zonder zorgen een testversie uitproberen, gezien het toch geen effect heeft op de rest van je systeem. Enkele van de programma’s die Zero Install ondersteunt, zijn FileZilla, Mozilla Firefox, Sublime Text, VLC, Blender, Audacity, KeePass en ook LibreOffice.

Alle programma’s in deze lijst kun je met een druk op de knop downloaden en uitvoeren.

Zero Install installeren

Je downloadt Zero Install vanaf de website: http://0install.de/downloads/, alwaar het beschikbaar is voor Windows, macOS en Linux. Klik op Zero Install for Windows om het programma te downloaden. Pak het .zip-bestand uit en klik op zero-install.exe om het te starten. Installatie van Zero Install is natuurlijk niet nodig. Er worden daarna een aantal feeds binnengehaald, waarop de nieuwste software-informatie is te vinden. Na het downloaden verschijnt een introductievideo over hoe het programma werkt. Klik voordat je een programma gaat uitvoeren, nog eerst even op Click to setup Zero Install on this computer… rechtsboven. Daarmee wordt het mogelijk om het programma via Opdrachtprompt te bedienen en worden er snelkoppelingen aan het menu Start toegevoegd. Kies dan voor For current user als je die alleen voor jezelf wilt toevoegen of For all users als je dat voor iedereen wilt.

Je kunt met de zoekbalk bovenaan eenvoudig filteren op software. 

Software installeren

Om nu een programma te downloaden en te starten, klik je bij de programmanaam op Run. Je kunt ook een specifieke versie van een programma uitvoeren. Daarvoor klik je op het pijltje naast Run en kies je voor …specific version. Je kunt dan bij het versienummer op Change klikken en ziet een lijst met beschikbare versies. Je kunt met de balk bovenaan filteren op software. Als je op de ster onder Run klikt, dan kun je een programma toevoegen aan het tabblad My applications, zodat je er eenvoudig bij kunt. Als je nog een keer op die ster klikt, kun je de integratie met Windows instellen, zoals snelkoppelingen aan het menu Start toevoegen en op het bureaublad. Door op Update all op het tabblad van My applications te klikken kun je alle software in een keer handig en snel bijwerken.

Je kunt eenvoudig programma’s integreren met het menu Start.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: software, installeren, zero install