Je pc aanzetten met je smartphone

Wake on Lan is een handige functie van veel computers waarmee je die pc op afstand kunt aanzetten. Dat is bijvoorbeeld handig als je 'm even als server nodig hebt, denk aan Plex, of als je erop afstand wilt inloggen.

Wake on Lan, ook wel WoL genoemd, wordt door veel moederborden en netwerkkaarten ondersteund. Wel gaat het dan vaak om een bekabelde verbinding.

Wij schakelen het in Windows 10 in. Om het in te schakelen, klik je met de rechtermuisknop op de Startknop en kies je voor Apparaatbeheer. Klap vervolgens het onderdeel Netwerkadapters uit en klik met de rechtermuisknop op je netwerkadapter en kies voor Eigenschappen. Ga naar het tabblad Geavanceerd. Zoek naar de optie Wake on magic packet in de lijst en zorg dat de waarde hier op Enabled staat. Zoek ook naar Shutdown Wake up en zet ook die waarde op Enabled. Ga nu naar het tabblad Energiebeheer en zorg dat alle drie de opties zijn aangevinkt. Ga nu nog even naar het Configuratiescherm, Hardware en Geluiden, Energiebeheer, klik links op Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen. Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn en haal onderaan het vinkje weg bij Snel opstarten inschakelen (aanbevolen), indien die optie aanwezig is.

Om je pc nu wakker te maken, heb je eerst nog het MAC-adres van de betreffende netwerkkaart nodig. Klik hiervoor opnieuw met de rechtermuisknop op de Startknop en kies voor Opdrachtprompt. Voer het commando ipconfig /all in en kijk bij de betreffende netwerkkaart naar de Physical Address. Dit heb je straks nodig.

Het MAC-adres vind je bij Physical Address, zorg er wel voor dat je de goede ethernetadapter hebt.

Nu is het nodig even het moederbord te configureren. Hiervoor druk je vlak na het opstarten op de knop DEL of F11 of F12. De knop verschilt per merk en type computer. In de BIOS zoek je naar de optie Wake up on LAN, Wake UP on PCI Event of iets vergelijkbaars en schakel je die optie in. Als voorbeeld: op ons MSI-moederbord met UEFI moeten we zijn bij Advanced, Wake Up Event Setup en ten slotte de optie Resume By PCI or PCI-E device aanzetten.

Nu moeten we een app kiezen om de ‘magic packet’ mee te sturen waarmee we de pc wakker maken. Je hebt heel veel keuze aan apps. Wij gaan zelf aan de slag met de app Remoteboot WOL, gratis in de iOS App Store. Klik op het plusje rechts en dan op het pijltje bij [no name] in de app. Voer een naam in voor je pc en daaronder het MAC-adres dat je eerder hebt gevonden, waarbij je de liggende streepjes vervangt met een dubbelepunt. Vervolgens tik je op Boot  en zou de pc zich in moeten schakelen.

Werkt het niet? Check even de instellingen nog een keer en ga vooral even door je BIOS of UEFI heen. Een handig programma om te controleren of het MAC-adres klopt, is depicus.com/wake-on-lan/wake-on-lan-monitor. Download dat programma, wijzig de poort naar de poort die je app gebruikt, in ons geval poort 5000, en voer het uit en klik op Connect. Daarna tik je in de app op Boot. Als het pakket niet verschijnt, dubbelcheck even je MAC-adres.

Ons Magic Packet is succesvol op de computer ontvangen

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: android, pc, ios, wake on lan, wol