iMessage op Android opzetten met PieMessage

Het is een veelgehoorde vraag van veel Apple-gebruikers: iMessage op Android. Misschien gaat Apple het wel nooit mogelijk maken. Met een opensourceproject en wat andere benodigdheden wordt het echter toch waarheid.

Het zogenaamde PieMessage-project op GitHub belooft het mogelijk te maken om je iMessage-berichten op je Android-apparaat te lezen. Hiervoor moet je wel nog wat dingen handmatig opzetten en configureren. Ook moet je over een Mac beschikken.

Zorg ervoor dat op je Mac je iCloud-account is toegevoegd. Hiervoor open je de Berichten-applicatie, klik je op Berichten, Voorkeuren, Accounts en zorg je dat er een iMessage-account toegevoegd is. Daarmee gaan we straks chatten. Ook is het nodig, voordat we beginnen, dat je de Java SDK hebt geïnstalleerd. Deze download je vanaf de website. Het is ook nodig de Android-SDK te installeren op OS X. Die download je vanaf Googles website. Kies hier voor de command line tools. Pak de zip uit en open in de map Tools het bestand Android. De SDK-manager start zich. Download Android SDK Build-tools 23.0.2. Vink Android N en Android 6 uit en zet in plaats daarvan een vinkje bij Android 5.1.1 (API 22) en onderaan bij Android Support Repository (bij Extras). Klik op Install x packages, accepteer de licentieovereenkomst en klik op Install.

Een andere voorbereiding die getroffen moet worden, is dat je Mac een statisch IP-adres heeft. Dat kun je instellen door naar Systeemvoorkeuren, Netwerk te gaan. Kies voor je actieve verbinding, die met een groen bolletje ernaast en klik op Geavanceerd. Ga eerst naar DNS en schrijf even de IP-adressen op die hier staan. Ga dan naar TCP/IP. Onthoud hier de waarde bij IPv4-adres. Klik bij Configureer IPv4 op Via DHCP en kies voor Handmatig. Vul nu bij IPv4-adres opnieuw het IP-adres in wat je net zag. Als het goed is, veranderen Subnetmasker en Router niet, dus laat die zo staan. Ga daarna nog even naar DNS. Je ziet dat hier nu geen adressen meer staan. Klik op het plusje en vul de net onthouden DNS-servers in. Klik op OK en Pas toe.

Het is nu nodig om PieMessage op je Mac te zetten. Hiervoor ga je naar GitHub en klik je rechtsboven op Download ZIP. Pak het ZIP-bestand uit door erop te klikken. Het is nu nodig om je statische IP-adres in te vullen. Blader hiervoor naar de map PieOSXClient/src en open het bestand Constants.java met een teksteditor, maar gebruik niet de ingebouwde OS X-editor. Kies bijvoorbeeld Sublime of Atom. Ergens bovenaan zie je de variabele socketAddress gedefinieerd. Vervang hier het adres 127.0.0.1 met je eigen statische IP-adres van net. Sla het bestand op en sluit het. Ga vervolgens naar het bestand PieMessage-Android/app/src/main/java/com/ericchee/bboyairwreck/piemessage/Constants.java en doe hier hetzelfde.

Vanuit de map PieMessage-Android kopieer je de volgende map en bestand naar de mappen JavaWebServer en PieOSXClient: gradle en gradlew.

Op je Android-apparaat zet je vervolgens ontwikkelaarsmodus aan. Ga hiervoor naar Instellingen, Over tablet en tik een aantal keer op Build-nummer. Ga daarna naar Opties voor ontwikkelaars en zet de schakelaar om bij USB-foutopsporing. Sluit je smartphone of tablet aan op je Mac.

Open nu een terminal en voer de volgende commando’s uit. Zorg eerst dat de projectmap van net actief wordt in de terminal. Als PieMessage bijvoorbeeld in de Downloadmap staat, voer je uit cd Downloads/PieMessage-master. Voer uit cp messages.applescript ~, gevolgd door cd JavaWebServer && ./gradlew run. Druk daarna op CMD + T om een nieuw Terminal-tabblad te openen en voer hier het commando cd PieOSXClient && ./gradlew run in. In nog een extra tabblad voer je uit cd PieMessage-Android && ANDROID_HOME=/Users/[username]/Downloads/android-sdk-macosx ./gradlew installDebug.

Je bent er even mee bezig, maar dan heb je ook wat: iMessage op Android.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: android, apple, google, imessage, git