DirSync Pro: Gemakkelijk mappen synchroniseren

Met DirSync Pro zorg je er gemakkelijk voor dat de inhoud van twee mappen gelijk blijven. De freeware is zeer geschikt voor eenvoudige backuptaken. Je hebt volledige controle over hoe je het synchronisatieproces uitvoert en welke geheugendragers je hiervoor gebruikt.

Het kost veel tijd om je belangrijkste mappen regelmatig naar een externe geheugendrager te kopiëren. DirSync Pro (dirsyncpro.org) neemt deze klus moeiteloos van je over. Je selecteert simpelweg 2 bestandslocaties, waarna de freeware ervoor zorgt dat ze met elkaar worden gesynchroniseerd. Nuttig is dat je niet alle bestanden binnen een map hoeft te kopiëren als je periodiek een backuptaak uitvoert. Het programma controleert namelijk welke data er in de bronmap zijn toegevoegd of gewijzigd en werkt uitsluitend deze gegevens bij in de bestemmingsmap. Hierdoor neemt de taak veel minder tijd in beslag dan wanneer je data handmatig kopieert. Naast geheugendragers. zoals externe harde schijven, die je rechtstreeks op de computer aansluit, doe je ook simpel een beroep op netwerkapparaten. Zo plaats je bijvoorbeeld veilig je administratie op een nas of voorzie je een mediastreamer van de nieuwste films.

Mappen selecteren

DirSync Pro werkt probleemloos op Windows, Linux en Mac OS, omdat het in een Java-omgeving is geprogrammeerd. Het neemt met een bestandsomvang van minder dan 2 MB weinig ruimte in beslag. Verder hoef je geen installatie uit te voeren. Je komt na het starten van het exe-bestand direct in de gebruikersomgeving terecht. Standaard staat er al een synchronisatietaak in het hoofdvenster vermeld, met als titel Job 1. Je dient echter nog een bron- en bestemmingsmap te selecteren. Klik op Edit en vul bij Dir A en Dir B de gewenste (netwerk)locaties in. Geef met een vinkje aan of je ook onderliggende mappen in het proces wilt betrekken.

Bij de functie Sync Mode bepaal je op welke wijze je de 2 mappen wil synchroniseren. Je beslist of je data vanaf locatie A naar B wil kopiëren of andersom. Hierbij beschik je over diverse mogelijkheden. Via de optie incremental worden alleen nieuwe en gewijzigde bestanden van de bronmap naar de bestemmingsmap gekopieerd. Overtollige data op de bestemmingslocatie verwijdert het programma automatisch, waardoor de 2 mappen na de kopieeractie exact gelijk zijn.

Het is tevens mogelijk om dit proces in 2 richtingen uit te voeren, zodat alle nieuwe en bijgewerkte gegevens tussen de bestandslocaties worden uitgewisseld. Om conflicten te voorkomen, geef je aan wat DirSync Pro moet doen met bestanden die dezelfde naam bevatten. Je kopieert desgewenst ook de volledige inhoud (full) of uitsluitend nieuwe data (contribute) naar de bestemmingsmap. Ten slotte selecteer je custom wanneer je zelf controle wil hebben op welke manier de synchronisatie plaatsvindt.

Instellingen

Zodra je kiest om aangepaste instellingen te gebruiken, heb je toegang tot diverse opties. Op het tabblad Copy Mode beslis je of je gewijzigde, nieuwe, grotere of alle bestanden van de bronmap aan het synchronisatieproces wil toevoegen. Verder is het tabblad Filters interessant. Hier laat je specifieke data buiten beschouwing op basis van bestandsgrootte of een trefwoord.

Onder Deletion wis je eventueel gegevens die door filters zijn uitgesloten van deelname. Voor de zekerheid kun je automatisch een backup maken van bestanden die worden verwijderd of overschreven.

Zodra je alle instellingen hebt doorgenomen, klik je op OK om het menu af te sluiten. Bekijk in het hoofdvenster nauwkeurig of alle instellingen kloppen.

Wil je eerst bestuderen welke bestanden en mappen er worden toegevoegd of verwijderd? Klik dan op Analyse en bekijk het resultaat. Gebruik Synchronize om de actie daadwerkelijk te starten. Je ziet aan de pijlen in welke richting(en) de bestanden zijn gekopieerd of bijgewerkt.

Bewaar de backuptaak via Save Job set. Als je het programma opnieuw opent, dan roep je de instellingen weer op met Open Job set. Je voert met deze freeware een onbeperkt aantal kopieeracties uit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Software

Tags: