Chrome OS als een pro gebruiken

Chrome OS wordt door velen beschouwd als een heel basic operating system. Toch zijn er wel degelijk een aantal functies bedoeld voor power-users om het gebruik ervan net even wat fijner te maken, soms zelfs geleend van Windows of OS X.

Handig is bijvoorbeeld dat het mogelijk is om met de zoekknop berekeningen uit te voeren en eenheden om te zetten. Klik simpelweg op de zoekknop linksonder op de plank en typ je berekening. Vervolgens verschijnt direct in de zoeksuggesties het antwoord, mits je een geldige berekening in hebt gevoerd. Voorbeelden zijn wiskundige operaties en het omzetten van eenheden en valuta.

Aero Snap is een handige functie van Windows, waarmee je snel twee vensters naast elkaar kunt zetten, precies elk op de helft van het scherm. Dat is ook mogelijk in Chrome OS. De sneltoets hiervoor is alt + [ om een venster links uit te lijnen en alt + ] om een venster rechts uit te lijnen. Als je de haakjesknop twee keer snel indrukt, wordt een venster ‘gedockt’ aan de respectievelijke kant, in de minivorm. Een functie eveneens geleend van Windows 8. Ook leent Chrome OS functies van Mac: een veeg met drie vingers omhoog op een Chromebook opent een Mission Control-achtig beeld.

Om een screenshot te maken in Chrome OS, gebruik je daarvoor de volgende sneltoets: CTRL + window switcher key of CTRL + F5 voor normale toetsenborden. Onderin verschijnt een melding dat de screenshot is gemaakt. Het bestand is in de downloadmap geplaatst. Als je op de melding klikt, wordt de map met daarin de screenshot automatisch geopend.

De opzetwizard van Smart Lock voor Chrome OS

Een andere handige functie van Chrome OS is de mogelijkheid om met je smartphone in te loggen. In plaats van steeds je wachtwoord te hoeven typen, ontgrendel je dan even snel je Android-smartphone en je bent direct ingelogd in Chrome OS. Je Android-apparaat moet wel minimaal Lollipop draaien en Chrome OS moet zijn bijgewerkt naar ten minste versie 40, en zowel je Chromebook als Android moeten bluetooth aan hebben staan en op hetzelfde WiFi-netwerk zitten. De functie heet Smart Lock en is te vinden door rechtsonder op je gebruikersafbeelding te klikken en te kiezen voor Instellingen. Ga vervolgens naar Geavanceerde instellingen weergeven. Scroll naar de optie Smart Lock voor Chromebook (bèta) onderaan en klik op Instellen.

Het opzetproces wordt gestart. Hiervoor is het nodig eerst te verifiëren dat jij echt de aangemelde gebruiker bent, door even je wachtwoord in te typen. Vervolgens wordt er naar je Android-smartphone gezocht, zorg er dus voor dat je bluetooth hebt ingeschakeld. Het is bovendien vereist dat je op je Android-telefoon of -tablet een vergrendeling in hebt gesteld, zoals een patroon of pincode. Zodra de Chromebook en Android gekoppeld zijn, is het instellen van Smart Lock voltooid.

Om je nu in het vervolg aan te melden op de Chromebook, doe je het volgende: op het moment dat je wilt inloggen, pak je je Android-apparaat erbij en ontgrendel je dat. Je wordt vervolgens automatisch aangemeld op Chrome OS.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: android, chrome os, smartlock