}
abonneren

Bluray’s rippen naar harde schijf

Niet alleen dvd’s, maar ook blurayschijven kun je rippen naar de harde schijf van je computer. Het vergt alleen iets meer geduld… en heel wat meer schijfruimte.

Alle voordelen die je haalt uit het rippen en converteren van dvd’s, zijn ook van toepassing op je collectie blurays. Na het rippen kun je de schijfjes veilig opbergen en geniet heel de familie van films in je digitale bibliotheek, maar dit keer in high definition.

Uiteraard dient je computer over een bluraylezer beschikken. Heb je die nog niet? Geen nood. Veel hoeft dat namelijk niet te kosten; voor € 100 haal je een degelijke interne of externe drive in huis. Maar ook schijfruimte is een niet te verwaarlozen aspect. Een blurayschijf kan tot 50 GB opeisen. Aangezien we eerst een kopie maken voor we echt aan de slag gaan, moet je minstens over 100 GB vrije schijfruimte beschikken. Geen paniek, het uiteindelijke resultaat (na conversie) zal heel wat kleiner zijn, in sommige gevallen zelfs rond de 3 GB, maar een aantal keuzes zullen een belangrijke impact hebben op het eindresultaat.

Het beoogde resultaat is een kwalitatief hoogstaande kopie in de Matroska-container (mkv), de h.264-videocodec en een perfecte soundtrack met surroundgeluid. In deze workshop ‘rippen’ we de bluray. We maken er met andere woorden een kopie van naar onze harde schijf, die vrij is van kopieerbeveiliging. Voor alle duidelijkheid: dit mag je enkel doen met schijven die je zelf gekocht hebt.

De software die we gebruiken, is het gratis programma MakeMKV (www.makemkv.com). Zolang de ontwikkeling van het pakket nog in de bètafase verkeert, blijft de tool gratis en dat is ondertussen al meerdere jaren zo. Na zestig dagen moet je enkel een nieuwe versie downloaden als je het programma verder wilt gebruiken. Lukt het met MakeMKV niet, dan is er een alternatieve aanpak met DVDFab HD Decrypter (www.dvdfab.com/hd-decrypter.htm). We laten zien hoe je dan te werk gaat.

Het resultaat van deze workshop is een ongewijzigde rip van de film, met enkel de gewenste ondertitels en soundracks. Zo’n film neemt zo’n 20 tot 30 GB in beslag. In een volgende stap kun je dat resultaat verder comprimeren, maar wie geen compromissen wil maken, kan de resulterende bestanden al zonder problemen afspelen in zijn favoriete mediaspeler, bijvoorbeeld VLC of MPC Home Cinema.

Stap 1: Volledige backup

Omdat het kopiëren van de schijf een tijdrovende operatie is, maken we eerst een backup naar harde schijf. Open MakeMKV en klik linksboven op het tweede icoontje (Backup). Kies Decrypt video files en geef een bestemming op. Klik op OK en ga daarna gerust iets anders doen, want deze klus kan makkelijk een uur duren.

Stap 2: Backup openen

De schijf hebben we verder niet meer nodig, die mag je weer opbergen. Nu is het tijd om de hoofdfilm uit onze backup te halen. Klik links bovenaan op het eerste icoon (Open Files). Open het index.bdmv-bestand van de film. Je vindt het in de folder <naam van de film>\BDMV. MakeMKV analyseert vervolgens de film. Mocht dit mislukken, ga dan naar stap 5.

Stap 3: De juiste titel

Na analyse toont MakeMKV alle titels op de schijf. Selecteer de langste titel, dat is meestal de film. Helaas is die selectie niet altijd even duidelijk. Soms zijn er meerdere ‘angles’, zoals in dit voorbeeld, of zijn er gewoon twee titels met dezelfde lengte. In dat geval moet je experimenteren. Selecteer er één en ga verder. Na stap 4 kun je verifiëren of je keuze de juiste was.

Stap 4: De juiste audiotracks

Klik op het driehoekje naast de geselecteerde titel om alle onderdelen te onthullen en selecteer alleen wat je nodig hebt. Bij hd-audio (dolby true hd of dts hd) kun je ofwel een hd-audiotrack ofwel de onderliggende, ‘gewone’ dolby- of dts-track selecteren. Wij kiezen meestal voor dat laatste. Bij de ondertitels selecteer je de gewenste taal, zelfs al zijn dat er meerdere, en vink je ook de (forced only-)versies aan. Tot slot kies je rechts een bestemming en klik je op Make MKV. Gelukt? Ga dan door naar stap 8.

Stap 5: DVDFab gebruiken

Soms slaagt MakeMKV er niet in om de backup correct te analyseren. In dat geval gebruik je DVDFab HD Decrypter. Open het programma en selecteer links Blu-ray Copy, Main Movie. Vervolgens duid je rechtsboven in Source de bronmap van de backup aan. Daaronder selecteer je bij Target de folder waarin je de film wilt plaatsen.

Stap 6: Geluid en ondertitels

Net zoals in stap 4 moet je nu links een titel kiezen, maar DVDFab maakt zelf meestal een zeer goede keuze. Vink vervolgens rechts de gewenste audio aan en vink onder audio het vakje Remove HD audio aan als je die niet wenst te bewaren. Selecteer tot slot ook de ondertitels, zelfs al zijn dat er meerdere.

Stap 7: Kopie starten

Klik op Next. Op het volgende scherm hoef je enkel nog het vinkje voor Create miniso… te verwijderen en onderaan een Volume naam op te geven, al wordt die bijna altijd correct ingevuld door DVDFab. De titel die je invult, wordt gebruikt als naam voor de map die onder de MainMovie-map komt te staan. Klik op Start en laat DVD-Fab zijn werk doen. Wie niet verder wil comprimeren, kan met de resulterende map stappen 2 tot 4 nog eens doorlopen om een mkv-bestand te creëren.

Stap 8: Bestanden testen

Nu moeten we enkel nog nakijken of we de juiste film van de bluray hebben geplukt. Het resultaat van stap 4 is een mkv-bestand, dat je gewoon opent in je favoriete mediaspeler. Heb je DVDFab gebruikt, dan is het resultaat een BDMV-folder. Open die met File, Open Directory in je mediaspeler om het te bekijken.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Software

Tags: workshop

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI