Bestanden synchroniseren zónder de cloud

Stel je wilt graag automatisch je bestanden overzetten naar een USB-stick. Dat is een lastig probleem, tenzij je steeds weer de map zelf wilt kopiëren. FreeFileSync biedt uitkomst.

FreeFileSync heeft de mogelijkheid om twee mappen te vergelijken en deze gelijk te maken. Het programma is gratis beschikbaar en het werkt op Windows, Linux en OS X. Je downloadt FreeFileSync vanaf de website. Klik vervolgens op Download FreeFileSync 7.6 Windows Setup. Voer het gedownloade bestand uit en volg de installatiestappen. De standaardinstellingen zijn prima. Let op dat er tijdens de installatie een extra programma kan worden aangeboden, vink dat programma dus uit.

Open achteraf het programma vanuit het menu Start. Klik in het hoofdscherm op de knop Browse bij de eerste Drag & drop vanuit links. Dit is de bronmap waarin de bestanden staan die je graag wilt kopiëren naar een andere, (externe) locatie. Selecteer de betreffende map. Klik vervolgens op Browse bij de tweede Drag & drop en selecteer nu de doelmap, oftewel de map waar je de bestanden naartoe wilt kopiëren.

Zodra de mappen goed staan, kun je op het groene tandwiel klikken naast de knop Synchronize <- Two way -> om een aantal instellingen te configureren. Zo kun je bij Select a variant instellen of je de bestanden wilt synchroniseren, dus zowel vanaf bron- naar doelmap wil kopiëren als andersom, of alleen wilt spiegelen, waarmee de doelmap een exacte kopie is van de bronmap. Selecteer hiervoor de optie Mirror -> Een andere optie is om de map alleen te updaten: dat betekent dat nieuwe en bijgewerkte bestanden steeds aan de doelmap worden toegevoegd en dat er niets wordt verwijderd. Dit is de optie Update ->.

FreeFileSync-screenshot

De instellingen van een synchronisatie-opdracht met de keuze voor de variant en hoe je om wilt gaan met verwijderde bestanden.

Daaronder staat wat je wilt doen met te verwijderen bestanden, namelijk bij Delete files. Je kunt kiezen deze permanent te verwijderen of ze in de Prullenbak (Recycle bin) te stoppen. Of je kunt Versioning toepassen, waarbij in het geval dat een bestand wordt overschreven of wordt verwijderd het origineel als back-up naar een andere map wordt verplaatst. Klik op Browse om de map te kiezen waar deze oude versies worden bewaard en kies bij Naming convention voor of Replace, waarbij maximaal 1 vorige versie wordt bewaard, of Time stamp, waarbij oneindig veel vorige versies worden bewaard.

Zodra je alle instellingen goed hebt gezet, klik je op OK om de wijzigingen op te slaan. Klik vervolgens op Synchronize <- Two way -> om het synchroniseren te starten en klik op Start om daadwerkelijk te beginnen. Je ziet de voortgang van het proces. Klik op Close om het te sluiten. Je kunt de huidige job opslaan door op File en dan Save as te klikken.

Nu is het natuurlijk fijn als dit automatisch gebeurt, zonder steeds het programma te hoeven openen. Klik hiervoor opnieuw op File en daarna op Save as batch job. Bij Handle errors kies je nu voor Ignore. Vink ook Run minimized aan, haal het vinkje bij Save log weg en klik op Save as. Sla het .batch-bestand op een makkelijk te bereiken locatie op. Ga nu naar het menu Start en zoek op RealtimeSync, een apart onderdeel van FreeFileSync. Open het, klik op File en Open en blader naar het .batch-bestand. Klik op Start om de realtimesynchronisatie te starten.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Software

Tags: freefilesync, bestanden synchroniseren