Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Doe Facebook op slot in 7 stappen

De belangrijkste reden om géén Facebook-account te nemen, is dat social media te gemakkelijk al je hebben en houden met de wereld delen. Maar dat hoeft niet! Duik in de instellingen en zorg ervoor dat Facebook geen lawine aan persoonlijke informatie over internet uitstort.

De beste manier om je privacy op internet te bewaren, is nog altijd om gewoon niet te veel persoonlijke details te posten. Maar ja, je vrienden zitten allemaal op Facebook en je wilt erbij horen. Je kunt echter op z’n minst de privacy-instellingen van Facebook wat strenger zetten. Zo zorg je alvast dat iedereen die niet tot je dichte vriendenkring behoort, niet te veel te zien krijgt.

 

1. Wie ziet mijn status?

Om te bepalen wie jouw berichten kan lezen, hoef je sinds kort niet meer diep in menu's te graven. Tegenwoordig kies je voor alles wat je post onmiddellijk wie het te zien krijgt. Typ je bijvoorbeeld een statusupdate, dan verschijnt vlak onder het invoerveld een dropdownmenu. Klik erop en je kunt bijvoorbeeld kiezen om je status openbaar te maken. In dat geval deel je dat bericht met iedereen die toevallig op je profielpagina terechtkomt. Niet meteen de beste keuze. Standaard staat de knop op Vrienden, maar eigenlijk bedoelt Facebook daar ook de vrienden van je vrienden mee. Wil je echt iets alleen voor je Facebook-vrienden posten? Dan moet je kiezen voor Vrienden behalve kennissen

 

 

 

2. Lijstjes

Bij de opties voor delen staat het knopje Aangepast, waarmee je per bericht specifiek kunt instellen wie het al dan niet te zien krijgt. Nog iets makkelijker wordt het wanneer je vriendenlijsten aanlegt, bijvoorbeeld voor de mensen waarmee je werkt, of voor de leden van je sportclub enzovoort. Facebook maakt op basis van je persoonlijke informatie al automatisch een aantal lijsten aan. Wil je zelf een lijst samenstellen, ga dan naar de overzichtspagina met vrienden. Beweeg met je muis over een foto, klik op het vakje Vrienden en kies daar Maak nog een lijst aan

 

 

 

3. Foto's

Het is nooit een goed idee om dronken foto's van jezelf op Facebook te plaatsen, maar hoe voorkom je dat anderen dat doen? Ga naar de privacy-instellingen (onder het radertje rechts bovenaan) en klik op de optie Tijdlijn en taggen. Je kiest hier onder meer wie er berichten op je tijdlijn kan plaatsen. Het is ook mogelijk om foto's eerst te bekijken voor ze op je pagina verschijnen. En je kunt ook jezelf untaggen op foto's op andere Facebook-pagina's. Verbieden dat foto's met jou erop verschijnen kan helaas niet, maar het wordt in elk geval al een stuk moeilijker om ze te vinden.

 

 

4. Weg met Farmville

Boerderijtje spelen, bij de maffia gaan: heel wat mensen zitten vooral op Facebook voor de spelletjes of de apps. Op zich is dat niet jouw probleem, ware het niet dat deze apps regelmatig uitnodigingen versturen om mee te spelen. Ben je die stortvloed aan uitnodigingen beu? Apps kan je, samen met evenementen, blokkeren via Blokkeringen beheren. Het is ook mogelijk om hier specifieke apps te weren. Begin gewoon de naam van de app te typen, kies hem uit het lijstje dat verschijnt en klik erop. Meer hoef je niet te doen. Heb je vrienden die je hardnekkig blijven spammen, dan kan je ze straffen door ze op de Niet-toegankelijk-lijst te plaatsen. Daardoor kunnen ze, zonder dat ze dat weten, alleen maar je openbare berichten zien. Je kunt langs deze weg trouwens ook iemand compleet van je vriendenlijst bannen.

 

 

 

5. App-instellingen

Facebook-apps zijn vaak leuk of informatief, maar kunnen tevens persoonlijke informatie verzamelen en verspreiden. Ben je echt op je privacy gesteld, beperkt het gebruik van apps dan tot het absolute minimum. Klik in de linkerbalk op Apps en je krijgt alle apps te zien die je gebruikt. Naast elke app zie je een knop Instellingen bewerken. Klik erop en je kunt kiezen wie de posts van de app ziet en wat de software allemaal in jouw naam mag uitspoken. Zitten er apps tussen die je niet echt nodig hebt of nooit gebruikt? Verwijder ze dan gewoon. 

Nu kan je zelf nog zo voorzichtig zijn, maar ook je vrienden kunnen privéinformatie van jou openbaar maken via deze apps. Kijk onderaan maar eens bij Hoe personen je gegevens toevoegen aan toepassingen die ze gebruiken. Al de puntjes die hier aangevinkt staan, van je biografie tot je statusupdates, worden te grabbel gegooid. We kunnen alleen maar aanraden om hier alle vakjes uit te vinken, of tenminste die waarvan je niet wil dat ze gedeeld worden.

 

 

 

6. Logboek

Met de uitrol van de Timeline kregen we een Activiteitenlogboek. Je vindt die laatste recht onder je profielbanner. Facebook vermeldt dat jij alleen je activiteiten op deze manier te zien krijgt, en het is een handig overzicht van alles wat je op het sociale netwerk hebt gedaan, van je likes tot reacties of foto’s. De functie is vooral handig om berichtjes, tags en andere rommel te verwijderen die je over het hoofd hebt gezien, en die je liefst niet aan de wereld toont. 

De lijst is chronologisch gerangschikt, met de meest recente activiteit bovenaan. Elk puntje omschrijft kort de activiteit, geeft aan wanneer die activiteit plaatsvond en toont eventueel een afbeelding. Naast elke activiteit staat een bolletje, waarmee je deze kunt verwijderen of de zichtbaarheid kunt beperken. Zoek je iets specifieks? Gebruik dan rechts bovenaan de knop Alle. Klik erop en je kunt zoeken naar een specifieke activiteit.

 

7. Weg ermee

Ben je Facebook en zijn privacygevoeligheid helemaal zat? Dan kun je je account verwijderen. Realiseer je wel goed dat je Facebook niet alleen gebruikt om naar kattenplaatjes te kijken. Een nummer opzoeken, een foto van iemand bekijken, utnodigingen voor evenementen, Facebook gaat gewoon door, ook als jij er niet bent. 

Als je besluit vast staat, ga je in het Instellingen-menu onder het kopje Beveiliging naar Je acount deactiveren. Facebook waarschuwt dat de meeste informatiie wordt verwijderd, maar dat bepaalde zaken blijven bestaan. Ook wordt om je wachtwoord gevraagd om er zeker van de zijn dat jij degene bent die je account verwijdert. Doorloop de stappen en je account wordt gedeactiveerd. 

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Sociale netwerken

Tags: Privacy, Facebook, social media, beveiliging

Nieuws headlines

donderdag 30 november

donderdag 09 november

Laatste reactie