Zelf smartphone bouwen met een Raspberry Pi

Een smartphone bouwen kun je gewoon zelf. Goed, misschien ziet het er niet zo luxe uit als de nieuwste Galaxy-telefoon maar voordelen zijn er ook. Spil in het geheel is de Raspberry Pi, in dit artikel helpen we je op weg.

Lees eerst het verhaal van de ZeroPhone, waarop dit artikel gebaseerd is.

Enthousiast geworden en wil je het zelf ook wel eens proberen? Dit zijn - in het kort - de stappen die je moet doorlopen. Eerst een boodschappenlijstje.

Wat heb je nodig?

Raspberry Pi Zero

Deze zijn ondanks het verkoopsucces voor een paar euro wel tweedehands te koop. Let wel op dat je ook randapparatuur zoals een micro-sd-kaart nodig hebt – maar die heeft een beetje knutselaar wel thuis liggen, toch?

Gsm-module

Misschien wel het meest essentiële onderdeel van de telefoon. De ZeroPhone maakt gebruik van een SIM800-module, waarmee je ook op Nederlandse netwerken kunt komen. Je haalt deze voor een paar euro op internet.

Printplaatjes

Arsenijs gebruikte drie dubbelzijdige printplaatjes (twee van 4x10 cm en één van 4x6 cm), die je ook makkelijk kunt bestellen op internet. Kijk op zijn Hackaday-profiel om de schema’s te bekijken.

Scherm

Je kunt hiervoor een kant-en-klaar scherm kopen, maar er ook zelf eentje van een oude telefoon halen. Let op dat je dan nog wel moet zorgen dat dat scherm werkt met je Pi.

Wifi

Arsenijs gebruikte een ESP8266-wifi-module. Als design je niet zoveel uitmaakt, dan kun je ook (met een adapter) een simpele usb-wifi-dongle gebruiken.

Accu

Je kunt voor het project een willekeurige accu van een andere telefoon gebruiken, die je met een oplaadmodule met mini-usb kunt opladen. Arsenijs gebruikte een TP4056-module, maar er zijn ook andere beschikbaar. Eventueel kun je ook overwegen een powerbank aan de telefoon te hangen – ook die zijn inmiddels niet meer duur.

Knoppen

Bedenk van tevoren goed hoe je je ZeroPhone wilt bedienen. Sowieso heb je een keypad nodig, maar ook andere knoppen zijn nodig. Wil je het apparaat met één knop aan en uit kunnen schakelen? Dan heb je daar ook knoppen voor nodig. Hetzelfde geldt voor een 3,5mm-aansluiting, een nfc-module of (voor de dapperen) gps.

Media has no description

© PXimport

Wat wil je er mee?

Buiten de standaardonderdelen zoals de Raspberry Pi, het scherm en de gsm-module kun je de telefoon nog uitbreiden met andere onderdelen. De telefoon is opensource, dus je kunt er redelijk makkelijk nieuwe componenten op monteren die je vervolgens in de software moet programmeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een radio-ontvanger, een nfc-lezer of zelfs een ethernetpoort.

Bedenk goed welke modules je op je telefoon wilt hebben en misschien nog belangrijker: kijk of je de bijbehorende software zoals de drivers snapt en ermee kunt programmeren. Onder ‘modules’ verstaan we hier overigens ook zaken als extra knoppen voor het volume, een 3,5mm-poort, of een vingerafdrukscanner.

Sommige onderdelen zul je moeten kopen op internet, maar er is een grote kans dat je een hoop onderdelen nog gewoon thuis hebt liggen. Kijk in het kader ‘Ingrediënten’ naar wat je nodig hebt. Misschien heb je thuis nog een oude Nokia liggen die je redelijk makkelijk uit elkaar kunt halen. Zo kun je makkelijk aan het scherm komen, en met een beetje gepuzzel ook wel aan het keypad.

Het is belangrijk om de juiste printplaten te maken. Als je dat zelf wilt en kunt ontwerpen kun je dat doen, maar je kunt ook op Arsenijs’ schema’s bekijken.

Monteren en software

Begin met het maken van de printplaatjes. Soldeer daar de Raspberry Pi op. Maak de andere componenten vast aan de printplaten. Let ook goed op dat je de juiste weerstanden en condensatoren gebruikt wanneer je onderdelen zoals de 3,5mm-poort vast maakt. Gebruik verbindingskabels als je de onderdelen niet direct op de printplaten kunt aansluiten.

Je kunt de previewversie van Arsenijs’ software vinden door te kijken op Hackaday, zie de link eerder in dit artikel . Als je exact dezelfde onderdelen gebruikt als Arsenijs werkt de software meteen, maar het kan zijn dat je zelf nog drivers moet bewerken (of zelfs helemaal zelf schrijven) als je bijvoorbeeld een ander scherm gebruikt.

Als je andere componenten op de telefoon wilt zetten moet je daar ook de software voor aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen een ander besturingssysteem te gebruiken om de onderdelen via de Pi aan te sturen.

Succes!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten