Workshop: geavanceerde Stamina-instellingen voor Xperia Z3

De nieuwe Sony Xperia Z3 gaat prat op zijn nieuwe functionaliteit voor batterijbesparing. Met deze tips voor de instellingen van Stamina haal je het meest uit je accu en doe je langer met je toestel voordat je hem weer aan de oplader moet hangen.

Stamina betekent in het Nederlands letterlijk uithoudingsvermogen. En dat is precies wat deze functie voor de Xperia-smartphone doet: hij zorgt ervoor dat de telefoon het langer uithoudt op een enkele acculading. In de praktijk komt het erop neer dat je bij normaal gebruik ongeveer anderhalf dag tot twee dagen lang met een volgeladen accu kunt doen. Dat klinkt vrij vanzelfsprekend, maar dat is het vaak niet: bij de meeste smartphones moet je aan het einde van de dag je telefoon al weer aan de oplader hangen.

Hoe werkt het?

Eigenlijk is de Stamina-functie op een Xperia-telefoon niets meer dan een setje regels waaraan moet worden voldaan als de batterij een bepaald percentage aan stroom tot zijn beschikking heeft. Via de instellingen van de telefoon bij Energiebeheer is een aantal voorgedefinieerde Stamina-instellingen te vinden.

Klik op STAMINA-modus (eerste in het rijtje) om de functie in te stellen. Je ziet een aantal opties: Activering, Verlengde stand-by en Verlengd gebruik.

Onder Activering kun je aangeven op welk moment deze basis-energiebesparing moet worden ingeschakeld. Je kunt het balkje verschuiven van 100 procent naar 1 procent: bij 100 procent is de functie altijd actief.

Verlengde stand-by zorgt ervoor dat de mobiele data-functie en de Wifi worden uitgeschakeld als je het scherm van de teloon uit hebt staan. Hiermee bespaar je veel stroom, maar tegelijkertijd ontvang je ook geen e-mailberichten, WhatsApp's of Facebook-notificaties. Zodra je je telefoon weer activeert en het scherm aanspringt, wordt direct (binnen enkele seconden) weer een verbinding opgezet. Ook als je op wifi zit, wordt die verbinding weer gebruikt. Binnen een paar seconden ontvang je alsnog berichten. 

Als je een belangrijk bericht verwacht, dan kun je deze functie het best helemaal uitschakelen: anders komen die pas binnen op het moment dat je je scherm weer aanzet, of je bent constant je telefoon aan het bekijken om te zien of je net niet dat ene bericht hebt gemist, waardoor deze hele functionaliteit teniet wordt gedaan.

Bij Apps actief in stand-by kun je apps opgeven die tijdens het moment dat de Xperia in de stand-by staat, actief mogen zijn. Standaard is geen enkele app aangevinkt, dus daar hoef je al niets meer te doen. Als je bepaalde apps wel op de achtergrond wilt draaien, tik je op Applicaties toevoegen en selecteer je een app of service uit de lijst.

Wil je nog wat extra batterij sparen, dan kun je de functie Verlengd gebruik aanzetten. Hiermee wordt de processor een tandje lager gezet, waardoor de prestaties wat verminderen, maar over het algemeen merk je daar niet zo veel van: alleen bij het spelen van een game of het bekijken van HD-video zul je zien dat je telefoon wat minder soepel loopt, maar voor dagelijks en gewoon gebruik kun je deze functie prima aanzetten.

 

Thresholds

Wanneer je batterij bijna leeg is, kun je via een aantal regels aangeven welke onderdelen van je Xperia nog verder moeten worden uitgeschakeld of beperkt in functionaliteit. Deze batterijbesparingsmodus vind je onder het kopje met dezelfde naam onder de Energiebeheerinstellingen. Klik erop om de instellingen te wijzigen.

Je kunt deze functie activeren bij een door jouzelf opgegeven percentage batterijniveau. Bijvoorbeeld: alle geselecteerde functies kun je laten gelden op het moment dat er nog maar 10 procent stroom beschikbaar is in je accu. Bij Instellingen voor batterijbesparingsmodus kun je een vinkje zetten bij de opties die moeten worden uitgeschakeld zodra de accu op of onder het opgegeven batterijniveau belandt.

Nog meer stroom besparen

De meest geavanceerde instelling voor een complete energiebesparingsmodus - erg handig voor als je lang op (een buitenlandse) reis bent, en echt geen mogelijkheid hebt om je telefoon op te laden - is de Ultra Stamina-modus.

Zet je de Ultra Stamina-modus aan, dan worden tal van applicaties uitgeschakeld (en kun je ook niet per ongeluk opstarten) en krijg je een beperkte functionaliteit van je Xperia. Zo is bijvoorbeeld wifi en dataverkeer niet meer beschikbaar, en kun je alleen nog maar bellen en gebeld worden, of sms-en.

Om energie te besparen, worden ook felle kleuren uitgeschakeld, gaan de extra schermverbeteringsfuncties op non-actief en wordt de Android-interface alleen in grijstinten weergegeven. Het is niet mogelijk om andere dan op de homepage getoonde apps te starten: camera, bellen, datum en tijd, agenda, rekenmachine en fm-radio. De multitaks-knop om alle geopende apps weer te geven, doet het dan ook niet meer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Smartphones

Tags: xperia z3