Smartphone zelf repareren: Gereedschap en tips

Smartphones hebben niet het eeuwige leven. Maar als er één onderdeel kapot gaat, hoeft dat niet te betekenen dat het gelijk einde oefening is. Je smartphone zelf repareren scheelt mogelijk een hoop geld. Lees hier tips.

Een geslaagde reparatie begint bij goed gereedschap. Voor een mobiel zijn er uiteenlopende typen nodig. Voor Apple-apparaten en ook steeds vaker voor Huawei-smartphones zijn de vijfhoekige pentalobe schroevendraaiers een vereiste. Beide fabrikanten volgen elkaar bovendien in het toepassen van de tri-wing- of Y-schroeven in hun laatste modellen, waarvoor een tripoint Y000-schroevendraaier nodig is.

Sommige fabrikanten als Acer en HTC gebruiken ook zeskantige torx-schroeven waar ook weer een aparte schroevendraaier bij hoort. Je kunt ze natuurlijk los kopen voor een paar euro per stuk, maar met een reparatiekitje ben je beter af. Je krijgt er dan meteen enkele handige openingstools als spatels, plectrums, een spudger (een tweezijdig pennetje), een pincet en een of meer zuignappen bij.

Er bestaan kitjes die zijn toegespitst op je merk en universele kitjes met allerhande verschillende typen schroevendraaiers en bitjes. Die vind je onder meer bij iFixit.

Smartphone-scherm kapot

Je mobiel glipt makkelijk uit je handen en met een beetje pech zit je met een versplinterd scherm. Maar ook het scherm van de smartphone kun je vaak zelf vervangen. Er zijn weer verschillende schroevendraaiers nodig en je zult alle verschillende korte en lange schroefjes goed uit elkaar moeten houden. Een magnetisch matje komt hierbij goed van pas. Voor iPhones zijn die verkrijgbaar met een print van het binnenste van zo’n telefoon, maar ze zijn ook blanco te vinden. Je kunt er dan zelf aantekeningen op maken.

Een smartphone als de iPhone 6 repareren is een secuur werkje waarbij je eerst met behulp van een wriktool en een zuignap (zie de afbeelding bovenaan dit artikel) het apparaat moet openen. Vervolgens zul je voorzichtig de beschermkapjes en aansluitingen voor de batterij moeten losmaken, en daarna de zogeheten frontpanel assembly met vier connectors voor de camera, de home button, de data kabel en de digitizer. Daarna kun je het scherm van de behuizing loskoppelen.

Vervolgens zul je de home button, de oorspeaker, de module met de frontcamera, de microfoon en de nabijheid- en helderheidsensors en dan nog het lcd-beschermplaatje moeten verwijderen. Na het plaatsen van de nieuwe lcd mag je alle onderdelen weer netjes assembleren en het nieuwe scherm aan het frame koppelen.

Smartphone zelf repareren

© PXimport

Smartphones die gecertificeerd zijn volgens IP67 of IP68 Ingress Protection (ook wel International Protection Rating) voor de indringbaarheid van stof en water maken je het wel een stukje lastiger. Zo zijn de iPhones 7 en 8 min of meer waterdicht, wat betekent dat het scherm stevig zit vastgelijmd. Lossnijden met een mesje is niet aan te raden.

Om het scherm los te maken van het frame is het beter de randen te verwarmen om de lijm zacht te maken. Daarna kun je met de zuignap aan de slag. Aanbevolen wordt daar een speciale hotgun of een Iopener (een kussentje dat je dertig seconden opwarmt in de magnetron) voor te gebruiken, maar met een gewone haardroger moet het ook lukken.

Batterijslijtage en defecte adapters

Ook de batterij van een smartphone slijt, maar het gemak waarmee je een smartphonebatterij vervangt is er niet beter op geworden. Voor het vervangen van een batterij ben je nu genoodzaakt de werkwijze te volgen zoals die voor het scherm bestaat. Dat betekent de rand verwarmen en het toestel openen met wriktooltjes en een zuignapje, waarna je verschillende beschermkapjes en aansluitingen moet verwijderen, afhankelijk van het type.

Zo zul je voor de laatste iPhones ook de Taptic Engine trilmotor en de hoogtemeter moeten losmaken die in de plaats is gekomen van de audio-aansluiting. Dan zul je nog voorzichtig de plakstrips moeten verwijderen waarmee de batterij stevig aan het frame is gelijmd. Nieuwe strips worden meestal met de nieuwe batterij meegeleverd.

Smartphone zelf repareren

© PXimport

Accu’s slijten en raken na verloop van tijd steeds sneller leeg. De meeste accu’s zijn echter makkelijk te vervangen. Merkeigen accu’s zijn prijzig, maar goedkopere kloonaccu’s zijn ruim voorhanden. Het voltage mag iets afwijken, maar niet meer dan 1,5 volt. Het aantal ampères mag wel hoger zijn. Sommige alternatieve accu’s hebben meer cellen dan het origineel. Deze hebben behalve een hoger ampèrage dus ook een hoger wattage en een langere gebruiksduur.

Ook alternatieve stroomadapters zijn makkelijk te vinden. Het voltage mag niet meer dan vijf procent afwijken. Een 20 volt-adapter ter vervanging van een 19 volt-adapter zou geen problemen mogen geven. De stroomsterkte van de adapter mag niet lager zijn dan wat de accu aan stroom vraagt, wel hoger. Een hoger ampèrage geeft meer vermogen, waardoor de adapter minder heet wordt en in de regel langer meegaat.

Smartphones en waterschade

Nog niet elke smartphone is waterbestendig. Is je mobiel met een wasje meegedraaid, dan is de kans dat die het overleeft niet groot, maar is het toestel in bad of de toiletpot gevallen en heeft hij er niet te lang in gelegen, dan is hij mogelijk te redden. Een beroep op de garantie maakt weinig kans, want een indicator in het toestel verraadt de waterschade. In ieder geval dien je zo snel mogelijk de batterij, de simkaart en een eventuele extra geheugenkaart te verwijderen en droog te deppen.

De navolgende adviezen lopen uiteen. Een veel genoemde oplossing is de telefoon enkele dagen in een afgesloten bak of zak met ongekookte rijst te leggen. Dit zou het vocht aan het apparaat moeten onttrekken en in de rijst moeten absorberen. Commerciële droogzakken als de Thirsty Bag doen min of meer hetzelfde. Ze bevatten silicagel, hetzelfde spul dat je in kleine zakjes kunt aantreffen bij nieuwe hardware of nieuwe schoenen. Een pakket met enkele tientallen kleine zakjes silicagel kun je overigens al voor een paar euro in huis halen en achter de hand houden.

Smartphone zelf repareren

© PXimport

Weer een andere methode is het reinigen van de telefoon met isopropylalcohol. Het klinkt paradoxaal, maar door hem in een bakje met isopropylalcohol te leggen, zorg je ervoor dat de mineralen uit je telefoon worden gespoeld. De achterliggende gedachte is dat niet het water, maar de achterblijvende mineralen de meeste schade en kortsluiting veroorzaken.

De alcohol geleidt niet en verdampt relatief snel, maar je moet je mobiel nog wel twee dagen rust geven voordat je hem opnieuw opstart. Een fles isopropylalcohol kost circa acht euro per liter. Versneld opdrogen met een warme föhn of de oven is in ieder geval niet aan te raden en kan de schade door oxidatie nog groter maken.

Tot slot

Smartphone-operaties zijn een stuk complexer en vragen meer stappen. Het is soms priegelwerk, maar als je een begeleidend filmpje van Ifixit of Fixjeiphone volgt, kun je veel reparaties zelf uitvoeren. Behalve voor het vervangen van de lcd en de batterij zijn er tal van instructiehandleidingen voor het uitvoeren van operaties op onder meer de camera’s, de speakers of de wifi-antenne. Ifixit geeft bij zijn instructies ook de moeilijkheidsgraad en de geschatte werktijd aan, waardoor je goed kunt bepalen of de klus iets voor jou is.

Sommige bewerkingen kunnen wel meer dan 50 stappen vragen. Als het je duizelt bij het zien van een instructiefilmpje, moet je het beslist uitbesteden. Je smartphone laten repareren is dan een stuk veiliger.

Tekst: Hans Niepoth

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten