Overstappen naar Android

De iPhone is een alleraardigst telefoontje, maar wel érg duur. En bovendien lijkt het met de vernieuwingsgolf van het voorheen zo vooruitstrevende Apple tegenwoordig wat tegen te vallen. Android-telefoons bieden steeds meer voor minder geld. Overstappen is dus zo gek nog niet, maar hoe hou je dat simpel?

Apple’s mobiele apparatuur draaiend op iOS sprong er de afgelopen jaren altijd uit qua design en functionaliteit. Maar zo héél veel functionaliteit is er eigenlijk niet bijgekomen in de laatste versies. De gebruikersinterface ziet er nog altijd min of meer hetzelfde uit als die van de allereerste iPhone en verder blijft het een dichtgetimmerde gouden kooi. Toegang tot het bestandssysteem onder iOS is vrijwel onmogelijk. Even snel wat muziek, video of film installeren op een i-apparaat moet altijd via iTunes gebeuren. Wat dat betreft is Android veel opener. Bovendien is een capabele Android-telefoon of tablet een stuk goedkoper dan een exemplaar van Apple. Nu telecomproviders steeds minder scheutig zijn met het ‘schenken’ van mobieltjes bij een contract gaat de toestelprijs immers een grotere rol spelen. Last but not least is er een kans je zélf een iPhone hebt maar zakelijk met een Android-exemplaar werkt (of andersom).

Natuurlijk is iOS geen slecht besturingssysteem, net zo min als Android dat is. Om héél eerlijk te zijn merken we bij Android maar al te vaak ‘vreemd gedrag’ op: bevroren apps, systeemcrashes of traagheid door te veel multitaskende apps. Vooral bij B-merken wordt duidelijk dat fabrikanten lang niet altijd hun firmware honderd procent in orde krijgen. Dat leidt soms tot missende essentiële apps; zo troffen wij bijvoorbeeld geen contactpersonenapplicatie aan op onze Yarvik TAB10-201 tablet met Jellybean. Bij iOS weet je altijd exact wat je krijgt, de stabiliteit is fenomenaal. Desondanks kunnen we ons vanuit kostenoogpunt of de wens naar meer vrijheid een overstap van iOS naar Android goed voorstellen. Al is het maar om Android als tweede speeltje erbij te hebben.

Contacten overzetten is ook mogelijk via een Google-account. Allereerst is daarvoor een Gmail-account nodig – maak deze indien nodig aan op www.gmail.com. Start dan iTunes op de pc en koppel je iPhone aan. Klik op Info en selecteer in het selectiemenu achter Contacten synchroniseren met… de optie Google Contacts. Klik op Overschakelen in het waarschuwingsvenster en vul de Google-accountgegevens in. Nu worden al je contacten en ook de agendagegevens naar de Google-account gekopieerd. Log in bij de Google-account, want de kans bestaat dat je daar nu contacten dubbel hebt. Verwijder deze indien nodig. Start de Android-telefoon en zodra deze vraagt om een Google-account te maken of gegevens van een bestaande account in te voeren, voer je de gegevens van de account in. Klaar!
Behalve dan als je Android-telefoon al gekoppeld was aan de betreffende Google-account, want dan is er een extra stapje nodig. Druk in dat geval – op de telefoon – op Instellingen en Accounts en Synchronisatie en druk onderaan het scherm op de knop Account toevoegen. Vul daar de gegevens van de Gmail-account in en ook dan geldt: Klaar!


Sync met Google Contacts.

Wellicht heb je met diverse apps op je iOS-apparaat documenten gemaakt. Is het niet al te veel, dan is de simpelste manier van overzetten de documenten (tekstbestanden, .doc’s, pdf en meer) even naar de nieuwe telefoon mailen. Zijn het er veel, dan is het mogelijk om deze bestanden via iTunes over te hevelen. Enige mogelijke valkuil: niet-standaard Apple-eigen formaten. Gelukkig biedt vrijwel elke app de mogelijkheid om in geval van nood een document naar een standaardformaat te exporteren.
De ‘moraal van het verhaal’ is dat overstappen van iPhone naar Androidfoon niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. En in de meeste gevallen is het overzetten van contacten de grootste horde die genomen moet worden. Gelukkig bestaat precies daarvoor een handig tooltje.


Mailen gaat het snelst.

Anders ligt dat helaas op het gebied van audioboeken. Deze zijn stevig dichtgetimmerd en niet buiten iTunes afspeelbaar. Eigenlijk zijn er geen echt gebruiksvriendelijke oplossingen om zo’n audioboek te converteren naar standaard mp3 of een ander open formaat. Iets wat voor dit doel nog enigszins in de buurt van gebruiksvriendelijk komt, is Total Recorder (www.totalrecorder.com). Na installatie onderschept dit tooltje via een virtuele geluidskaart alles wat door de computerspeakers klinkt. Op die manier is opnemen van DRM-beveiligde tracks mogelijk: speel het boek af in iTunes en druk op de opnameknop in Total Recorder. Nadeel is dat met name audioboeken urenlang kunnen duren en dat ze ook nog opgedeeld zijn in diverse hoofdstukken. Via de Professional Edition (PE) van Total Recorder is het met een beetje geluk mogelijk de pauzes tussen de hoofdstukken te detecteren en aldus per hoofdstuk een apart audiobestand aan te maken. Zeker als je een flinke collectie audioboeken hebt gekocht is Total Recorder PE de prijs van $ 35,95 geheel waard.
Wil je echt geen geld uitgeven aan de conversie, dan is er nog de optie om de lijnuitgang van de ene pc te verbinden met de lijningang van een andere pc (of, indien aanwezig, de digitale in- en uitgang). Zo kan een audioboek analoog gekopieerd worden met bijvoorbeeld Audacity. Met deze open source audiobewerker kan je ook achteraf de hele (lange) opname in stukken hakken.

Vervelend wordt het bij gekochte iTunes-films. Die zijn – op iTunes Plus muziekvideo’s na – allemaal beveiligd met DRM. Buiten iTunes zijn die dus eigenlijk niet bruikbaar. Converteren via Total Recorder Video Pro is een optie, maar daarbij wordt een schermopname van de video gemaakt. Daar heb je ten eerste een rappe pc voor nodig en ten tweede wordt ook dit weer een tamelijk tijdvretende klus. Het is weer een van de voorbeelden van hoe vervelend DRM is: in het (vooralsnog onwaarschijnlijke) geval dat Apple failliet gaat of stopt met iTunes is je duurbetaalde digitale filmverzameling in één klap waardeloos.

Als je gebruiker bent (geweest) van de iTunes muziekwinkel, heb je wellicht flink wat muziek en eventueel audioboeken verzameld. Sinds Apple heeft besloten geen DRM-beveiligde muziek meer te verkopen (althans, als je kiest voor de aanschaf van iets duurdere iTunes Plus-tracks) is het overzetten van muziek relatief simpel. Als je altijd iTunes op de pc hebt gebruikt om je i-apparaat te synchroniseren bestaat er op de harde schijf van je pc een map met daarin alle ooit gekochte muziek. Welke map dat is, achterhaal je door in iTunes in het menu Bewerken op Voorkeuren te klikken. In het venster dat daarop opent, vind je via de knop Geavanceerd de gewenste map onder Locatie map iTunes Media. Open deze map in de Verkenner en kopieer de gewenste muziekbestanden naar de Android-telefoon.
Heb je een érg lange iPhonegeschiedenis, dan bestaat de kans dat er in je muziekverzameling nog wat DRM-beveiligde tracks rondzwerven. Deze zijn niet zonder meer afspeelbaar op niet gecertificeerde apparaten, de simpelste oplossing is deze beveiligde tracks om te ruilen in de iTuneswinkel. Hoe dat precies in z’n werk gaat valt buiten het kader van dit artikel, maar de kans dát je dergelijke muziek (nog) in bezit hebt is niet zo heel groot. Apple is namelijk al in 2007 begonnen met de verkoop van onbeveiligde muziek.


Hier vind je de map waarin alle iTunes-bestanden zijn bewaard.

Wil je met de iPhone gemaakte foto’s en (of) video’s overzetten naar de Android-telefoon, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Handmatig is een optie, maar daarbij moet je wel het bestandssysteem van Apple voor lief nemen. Sluit je namelijk je iOS-apparaat aan op de pc, dan wordt deze in de Verkenner weergegeven als een digitale camera met de naam iPhone van… Op dit apparaat tref je in de Windows Verkenner een map Internal Storage aan met daarin de map DCIM. En nu begint de ellende: na verloop van tijd kan zich hierin een scala aan submappen met exotische namen verzamelen. In ons geval treffen we er gelukkig maar eentje aan, maar de ervaring leert dat het er veel meer kunnen zijn. In elk van deze submappen zijn foto’s en (of) videoclips aanwezig, je moet ze dus allemaal even doorlopen en de inhoud van elke map afzonderlijk kopiëren naar een map op de pc. Daarna zijn deze foto’s en video’s vrij simpel naar een Android-telefoon te kopiëren.
Wil je een en ander wat meer geautomatiseerd laten verlopen, dan is CopyTrans Photo (los aan te schaffen of onderdeel van de CopyTrans suite) een optie. Vreemd genoeg zijn met dit programma alleen de foto’s over te hevelen en moet je achteraf nog steeds handmatig op jacht naar videoclips.

Voor het overzetten van contactgegevens – behalve telefoonnummers ook adresgegevens, e-mailadressen enzovoorts – hebben we zoals gezegd CopyTrans Contacts nodig. In het geval van de suite bereik je dit onderdeel via het CopyTrans Control Center en anders gewoon ‘los’ via het menu Start. Sluit je iPhone aan en wacht even totdat alle contacten in het lijstje onder Contacten zichtbaar worden. Mocht iTunes ook starten, dan kan dit programma direct afgesloten worden. Om alle contacten in één keer te selecteren, klik je op het selectievakje voor Contacten. Klik vervolgens op Selectie exporteren en kies voor de optie Android.


Kies het gewenste exportformaat.

Kies een map (of maak een nieuwe aan) waarin je de contacten wilt bewaren. Hierna is het exporteren zeer snel voltooid; ten teken dat de operatie geslaagd is verschijnt een dialoogvenstertje, klik hier op OK. Sluit vervolgens je Android-telefoon aan – na even wachten krijgt het opslaggeheugen van dit toestel een driveletter toegewezen die door de Verkenner is te benaderen. Mocht je op het Android-apparaat gevraagd worden om usb in te schakelen, geef dan uiteraard eerst even toestemming. Kopieer vervolgens de map met net gekopieerde contacten in z’n geheel naar het opslaggeheugen van de Android-telefoon (of tablet). Koppel vervolgens het Android-apparaat los via de Windows Systeemwerkbalk en start de app Contacten. Op een nog maagdelijk lege telefoon verschijnt dan het venster Geen contacten, druk hier op Contacten importeren. Na even wachten zijn al je oude iPhone-contacten beschikbaar op je Android-telefoon.
Overigens blijkt dat lang niet alle tablets over de app Contacten (of soms ook Personen) blijken te beschikken. Heb je zo’n tablet in handen, dan moet je hopen dat de fabrikant met een firmware-update komt. Uiteraard dan wél voorzien van deze toch tamelijk praktische applicatie. Hier zien we dan ook meteen een van de nadelen van Android: fabrikanten hebben nog altijd te veel vrijheid om hun eigen versies van het besturingssysteem te verspreiden.


Android vindt vanzelf de eerder in het apparaat opgeslagen iPhone-contacten.

Goed, je wilt de overstap van iPhone naar Android maken. Dat betekent dat je waarschijnlijk een aantal zaken van het ene apparaat zo effectief mogelijk naar het andere wilt overzetten. Denk in de eerste plaats aan contacten, maar ook muziek, foto’s en andere documenten zie je wellicht graag terug op je nieuwe Android. We krijgen dan direct te maken met het gesloten iOS, want eigenlijk zijn geen van deze gegevens zonder tools eenvoudig over te zetten. Gelukkig verschijnen er steeds meer verhuishulpen.
We beginnen met de contacten. Hier leiden er twee wegen naar Rome. De eerste manier is die waarbij je je iPhone-contacten laat synchroniseren met je Google-account (zie kader). Wil je zaken als namen, adressen, telefoonnummers en dergelijke liever niet via Google over laten zetten maar écht privé houden, dan bestaat er ook een speciaal ontwikkeld tooltje. Sterker nog, op www.copytrans.net/purchase.php vind je een pakket van vier programma’s die het verhuizen van een iPhone naar een Android-telefoon heel makkelijk maken. Gaat het je echt alleen om contacten overzetten, dan is CopyTrans Contacts (à $ 9,99) voldoende. Wil je meer, zoals muziek en foto’s overhevelen, dan is het voordeliger om het totaalpakket met vier tools aan te schaffen, voor $ 39,96.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten